Απλοποίησε τη ζωή σου, για να την ζήσεις καλύτερα!

Απλοποίησε τη ζωή σου, για να την ζήσεις καλύτερα!

Σχετικές επιστημονικές και κοινωνικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, που διακατέχονται από το αίσθημα του ανικανοποίητου, που λειτουργούν στη καθημερινότητα τους με σύγχυση και στρες, και που στο τέλος της μέρας καταλήγουν απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι, είναι άνθρωποι που συνειδητά ή ασυνείδητα έχουν κάνει τη ζωή τους πολύπλοκη.

Ασχολούνται δηλαδή με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, λένε πολύ συχνά ΝΑΙ στους άλλους, και προσπαθούν να είναι τέλειοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Λειτουργώντας έτσι όμως, κατακλύζονται από χίλιες δυο σκέψεις και συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν καθαρά τι συμβαίνει γύρω τους και  κυρίως μέσα τους. Η σύγχυση που εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στο μυαλό και στη ψυχή τους, δεν τους επιτρέπει να βρουν απαντήσεις, λύσεις και διεξόδους, προκειμένου να  δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους.

Η φράση – ΣΟΣ στην περίπτωση αυτών των ανθρώπων είναι μία και μοναδική: Απλοποίησε τη ζωή σου!

Το πώς σε μεγάλο βαθμό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός όμως ο βασικός άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθούμε προκειμένου να απλοποιήσουμε τη ζωή μας είναι κοινός για όλους:

Βγάζουμε από τη ζωή μας τα περιττά και κρατάμε τα ουσιαστικά!

Βγάζουμε όλα εκείνα που αφενός απαιτούν πολύ από την ενέργεια και τον χρόνο μας, και αφετέρου δεν μας προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, και  κρατάμε μόνο αυτά που έχουν ζωτική για μας σημασία.

Η μεγαλύτερη δυσκολία σ’ αυτή τη προσπάθεια είναι το γεγονός ότι στην κοινωνία μας επικρατεί η άποψη ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να ξοδεύουμε περισσότερα. Και αυτή η άποψη είναι τόσο διαδεδομένη που ακόμα και άθελά μας την ενστερνιζόμαστε, καταλήγοντας έτσι να κάνουμε τη ζωή μας περίπλοκη και γεμάτη δυσκολίες.

Τι να κάνω λοιπόν; Αναρωτιέστε. Και η απάντηση είναι: Απλοποίησε τη ζωή σου!

  1. Φτιάξτε μια λίστα με τις ασχολίες της ημέρας που… καταβροχθίζουν τον χρόνο και την ενέργεια σας και αξιολογήστε πόσο σημαντικό είναι αυτό που σας προσφέρει κάθε μια από αυτές. Αναρωτηθείτε αν αξίζει τους κόπους και τον χρόνο σας. Αν εξ αιτίας της συγκεκριμένης ασχολίας  δεν σας περισσεύει χρόνος για άλλες, πιθανότατα, πιο ενδιαφέρουσες και ικανοποιητικές για σας. Όσες δεν κρίνατε τόσο αξιόλογες ή αναγκαίες προσπαθήστε να τις βγάλετε σταδιακά από τη ζωή σας.  τη μία μετά την άλλη – όχι όλες μαζί, γιατί και πάλι θα δυσκολευτείτε.
  2. Μετά φτιάξτε μια δεύτερη λίστα με αυτά που θεωρείτε τα πιο σημαντικά για σας, για το παρόν και το μέλλον σας. Προσπαθήστε αυτή η λίστα να μην περιλαμβάνει παραπάνω από 5-6 πράγματα.
  3. Στη συνέχεια αναπροσαρμόστε το ημερήσιο πρόγραμμά σας έτσι ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα από τη δεύτερη λίστα και λιγότερα από την πρώτη.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Σε πιο ειδικές, δηλαδή στο ΠΩΣ να απλοποιήσετε τα πράγματα στους διάφορους τομείς της ζωής σας – σπίτι, υγεία, εργασία, προσωπικές σχέσεις, κοινωνική ζωή, κ.λπ., διαβάστε τα άρθρα: