Το ωραίο σώμα φτιάχνεται στην… κουζίνα!

Το ωραίο σώμα φτιάχνεται στην… κουζίνα!

Μήπως αντί να μετράς αντίστροφα για τις διακοπές σου και να πετάς από τη χαρά σου γι’ αυτό, σε πιάνει πανικός στην ιδέα μόλις δοκιμάζεις το μαγιό σου;

Αν η εικόνα που βλέπεις δεν είναι ακριβώς αυτή που είχες στο μυαλό σου για σένα, και πριν  ξεκινήσεις να εξαντλείσαι στο γυμναστήριο για να προλάβεις τους χρόνους, σου έχω νέα: Όλοι οι ειδικοί fiteness συμφωνούν σε ένα πράγμα:  «Οι κοιλιακοί μας κτίζονται στην…  κουζίνα μας!».

Να λοιπόν μία μεγάλη αλήθεια και ταυτόχρονα μία αφορμή για  πιο υγιεινή διατροφή αλλά και για οικονομία – μέρες που ζούμε.  Και μπορεί, αν αρχίσεις σήμερα να ακολουθείς τις διατροφικές τους υποδείξεις, να μην προλάβεις να δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου. Σίγουρα όμως, αν επιμείνεις, του χρόνου δεν θα σε… αναγνωρίζεις!

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα κιόλας.

  1. Αυξάνουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από επτά έως 10 μερίδες την ημέρα.
  2. Αλλάζουμε τις αναλογίες των τροφών που τρώμε στα γεύματά μας. Τι σημαίνει αυτό;  Το μισό πιάτο μας πρέπει να είναι γεμάτο από λαχανικά.
  3. Ετοιμάζουμε σνακς  με βάση τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και κυρίως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό  δείκτη. Για παράδειγμα, δροσερά smoothies με φρούτα, λαχανικά, φυστικοβούτυρο και κακάο, κεφίρ, άπαχο γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας κ.λπ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποια από αυτά τα σνακς, μπορούμε να τα φτιάξουμε σε ποσότητα, να τα μοιράσουμε σε μερίδες και να τα έχουμε πάντα  ως πρώτη επιλογή μας όταν αισθανθούμε πείνα στη διάρκεια της ημέρας. Για την ιστορία, ένα καλό πρωινό κι ένα smoothie μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες.
  4. Μαθαίνουμε να τρώμε με σωστή σειρά το γεύμα μας. Ξεκινάμε με τη σαλάτα, συνεχίζουμε με την πρωτεΐνη μας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν φτάσουμε στον υδατάνθρακά μας ( ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ. ) θα είμαστε ήδη χορτάτοι!
  5. Στην υγιεινή διατροφή δεν μετράει τελικά η ποσότητα αλλά η ποιότητα.. Έρευνα έχει αποδείξει ότι εάν το καθημερινό μας διαιτολόγιο το εμπλουτίσουμε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αφαιρέσουμε πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα, μέσα σε ένα χρόνο μπορούμε να χάσουμε ακόμα και 6 με 7 κιλά χωρίς να πεινάσουμε, και  χωρίς να καταπιεζόμαστε μετρώντας αυστηρά θερμίδες και ποσότητες… Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα κιλά αυτά θα είναι κιλά λίπους!
  6. Φυσικά σημαντική παράμετρος είναι και η καθημερινή άσκηση: Περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, γυμναστική…  Ό,τι και αν επιλέξουμε μας βοηθά να αποκτήσουμε υγεία και δύναμη. Όμως η αλήθεια είναι ότι για να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να δείχνουμε συνέπεια. Αν γυμναζόμαστε περιστασιακά, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε υπερπροσπάθεια με ατελείωτες ώρες άσκησης, και στη συνέχεια λόγω κούρασης και ενδεχομένως και της εκτίμησης ότι κάψαμε αρκετές θερμίδες, να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό!