Πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου στο σπίτι

Πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου στο σπίτι

Σίγουρα δεν περιμένετε να το ακούσετε από μας.

Γνωρίζετε ήδη ότι όσο περισσότερα έπιπλα, συσκευές, αντικείμενα και ρουχισμό έχει το σπίτι σας, τόσο μεγαλύτερο… πονοκέφαλο σας προκαλεί, προκειμένου να το βάλετε σε τάξη, τόσο μεγαλύτερο κόπο απαιτεί για να το καθαρίσετε. Και σίγουρα έχουν έρθει πολλές στιγμές που σας έχει πιάσει κάτι σαν ασφυξία, με τα τόσα συσσωρευμένα πράγματα γύρω σας. Και πόσο συχνά άραγε τα νεύρα σας χτυπάνε κόκκινο γιατί δεν βρίσκετε αυτό που ψάχνετε;

Και μετά απ’ όλα αυτά, πόσος χρόνος μένει και πόση αντοχή έχετε για να ασχοληθείτε με ό,τι πραγματικά έχει σημασία για σας, με ό,τι πραγματικά σας γεμίζει και σας ικανοποιεί;

Όσο πιο νωρίς στη ζωή σας καταλάβετε ότι ο υλισμός δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους, τόσο πιο σύντομος θα είναι ο δρόμος σας προς την ευτυχία.

Γι’ αυτό πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε την επιχείρηση «ξεσκαρτάρισμα», ή αλλιώς «φτου ξελευτερία από τα περιττά».

Η διαδικασία, αν και θα πάρει αρκετό χρόνο, είναι απλή:

Για κάθε πράγμα που υπάρχει στο σπίτι σας αναρωτηθείτε: Πόσο χρήσιμο είναι, πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε και ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του μέσα στο χώρο σας.

Αυτά για τα οποία έχετε ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξή τους, είναι τα πρώτα που πρέπει να πετάξετε ή να χαρίσετε.

Εκείνα που έχετε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 3 μήνες είναι τα δεύτερα. Αν κάποιο από αυτά είναι ένα ακριβό αντικείμενο ή συσκευή και πιστεύετε ότι αργά ή γρήγορα θα σας φανεί χρήσιμο, βάλτε το στην αποθήκη ή το πατάρι, αφού πρώτα το καταγράψετε σε μια λίστα. Έτσι όταν το χρειαστείτε θα ξέρετε ότι το έχετε και δεν θα το αγοράσετε ξανά.

Αν τα διακοσμητικά αντικείμενα του σπιτιού σας που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε είναι πολλά, απλώς κρύψτε τα μισά στο πατάρι -καταγράφοντάς τα-,  και εναλλάσοντάς τα ανά περιόδους. Ο κανόνας που πρέπει να εφαρμόσετε απ’ εδώ και πέρα είναι: όταν προσθέτετε ένα καινούριο, αφαιρείτε ένα παλιό.

Αν ξεχάσατε τι σας θυμίζει ένα αναμνηστικό αντικείμενο, εννοείται ότι η θέση του είναι πλέον έξω από το σπίτι σας. Για τα υπόλοιπα κάντε ό,τι κάνατε και με τα διακοσμητικά.

Τέλος για τα ρούχα σας εφαρμόστε τον κανόνα του ενός ή το πολύ των δύο χρόνων.  Αφού δηλαδή δώσετε όλα όσα έχετε ξεχάσει την ύπαρξή τους, δώστε και όλα εκείνα που δεν φορέσατε μέσα στον τελευταίο ή το πολύ μέσα στα δυο τελευταία χρόνια. Όσο μικρότερη είναι η γκαρνταρόμπα σας, τόσο λιγότερο χρόνο θα χάνετε για να αποφασίσετε τι να φορέσετε και πώς να τα συνδυάσετε. Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι θα χωράνε τα πάντα άνετα στα συρτάρια και την ντουλάπα σας, χωρίς να στριμώχνονται, να ζαρώνουν ή να ανακατεύετε το σύμπαν προκειμένου να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Όσο και αν σας κοστίζει ο αποχωρισμός από πράγματά σας, εξισορροπήστε τη στενοχώρια σας με τη σκέψη ότι κάποιοι άλλοι τα χρειάζονται περισσότερο από εσάς.

Τέλος οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάμε τα μικρά σπίτια γιατί στα μεγαλύτερα τείνουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα άχρηστα πράγματα, και επιπλέον κοστίζουν περισσότερο για να τα συντηρήσουμε, καθώς και περισσότερο χρόνο και κόπο για να τα νοικοκυρέψουμε.

Να θυμάστε ότι το μικρότερο σπίτι είναι και το εξυπνότερο. Και να μην ξεχνάτε ότι αν βάζετε λίγη τάξη κάθε μέρα στον χώρο σας, θα γλιτώσετε από τον εκνευρισμό του να ζείτε μέσα στην αταξία, καθώς και από το ξόδεμα πολύ χρόνου,  όταν πια δεν πάει άλλο, και πρέπει να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε.