Πες ΟΧΙ, για να κάνεις το πιο μεγάλο βήμα προς την ευτυχία!

Πες ΟΧΙ, για να κάνεις το πιο μεγάλο βήμα προς την ευτυχία!

Άραγε κάθε φορά που λέμε ΝΑΙ  το εννοούμε πραγματικά; Ή μήπως το λέμε για να μην στενοχωρήσουμε τους άλλους; Μήπως λέμε ΝΑΙ τόσο συχνά γιατί φοβόμαστε ότι θα   κάνουμε κακή εντύπωση;

Οι σχετικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να είναι αρεστός στους άλλους και να μην θέλει να τους δυσαρεστεί λέγοντας τους ΟΧΙ όταν εκείνοι θέλουν ν’ ακούσουν ΝΑΙ.

Όμως όσο πιο συχνά λέμε ΝΑΙ τόσο πιο πιεσμένοι νιώθουμε καθώς έτσι δεσμευόμαστε για πολλά και σε πολλούς. Το χειρότερο όμως είναι ότι υποσυνείδητα λέγοντας ΝΑΙ, ενώ θα θέλαμε να πούμε ΟΧΙ, ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τον εαυτό μας, ο οποίος μας «θυμώνει», είτε γιατί προδώσαμε τα πιστεύω του, είτε γιατί τον αναγκάζουμε να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Οι απανταχού ψυχολόγοι στο θέμα του ΟΧΙ είναι κατηγορηματικοί: Αν καταφέρεις να πεις ΟΧΙ χωρίς να νιώσεις την ανάγκη να δικαιολογηθείς για την άρνησή σου, τότε έχεις κάνει το πιο καθοριστικό βήμα προς την ευτυχία σου!

Πες ΟΧΙ ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό όταν σου ζητάει να προγραμματίζεις τα πάντα, να τηρείς αυστηρά το πρόγραμμά σου, να διατηρείς τον έλεγχο των πάντων, να μην κάνεις καμία παρέκκλιση.

Ναι  η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι απαραίτητα για να διαχειριζόμαστε με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις πολλές υποχρεώσεις και τους στόχους μας, όμως η υπερβολική αυστηρότητα στην τήρησή τους, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, γιατί προκαλεί μεγάλη σωματική και πνευματική κόπωση, που μας εμποδίζουν να λειτουργήσουμε σωστά.

Προσπαθήστε να εμπιστευτείτε περισσότερο το ένστικτό σας, να ακούσετε το σώμα σας, τη φωνή της καρδιάς σας, λειτουργήστε πιο αυθόρμητα στην καθημερινότητά σας. Αυτό είναι το δεύτερο κι επίσης πολύ καθοριστικό βήμα προς την ευτυχία.

Τέλος σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, να παίζετε δηλαδή το παιχνίδι του κοινωνικού status που δεν τελειώνει ποτέ.

Ζω δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκομαι σε έναν συνεχή ανταγωνισμό με τους άλλους.

Καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να τα έχετε καλά με όλους, συνεργάτες, γείτονες, φίλους και συγγενείς. Ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν όλοι την καλύτερη γνώμη για σας.

Καταλάβετε ότι η τελειότητα είναι ουτοπία. Εστιάστε αποκλειστικά και μόνο στο να κάνετε το καλύτερό σας σε ό,τι κάνετε. Όχι στο να είστε ο καλύτερος!