Ταραμοσαλάτα με πατάτα, από το βιβλίο, «Μαγειρική του Αγίου όρους, μοναχού Επιφανίου Μιλοποταμινού»

Ταραμοσαλάτα με πατάτα, από το βιβλίο, «Μαγειρική του Αγίου όρους, μοναχού Επιφανίου Μιλοποταμινού»

Υλικά για 10 μερίδες

200γραμμ. ταραμά κόκκινο, ή λευκό για πιο φίνα και όχι τόσο, αλατισμένη γεύση

700 – 800 γραμμ. πατάτες ολόκληρες

2 ξερά κρεμμύδια μετρίου μεγέθους

250 γραμμ. λάδι περίπου

5-6 λεμόνια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος και τον χυμό που θα μας δώσουν

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες, αφού τις πλύνουμε καλά. Όταν τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι και διαπιστώσουμε ότι έχουν βράσει μέχρι μέσα, τις σουρώνουμε και τις ξεφλουδίζουμε έτσι όπως είναι ζεστές.
  2. Ο μοναχός προτείνει το γουδί… Εμείς, για την ευκολία μας, θα χρησιμοποιήσουμε το μπλέντερ. Χτυπάμε στο μπλέντερ, τον ταραμά, με ένα μέρος χυμό λεμονιού και λαδιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, χτυπάμε, και συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγες-λίγες τις πατάτες, λίγο λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Όταν εξαντληθούν οι πατάτες και έχει γίνει το μίγμα ένας ωραιότατος πουρές, τότε δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε στη ταραμοσαλάτα μας, ανάλογα με τη γεύση μας, περισσότερο λάδι, χυμό λεμονιού και αν είναι λευκός ο ταραμάς, ίσως και λίγο αλάτι.

ΠΑΡΟΙΜΙΑ

Η βρούβα είναι λάχανο, δεν είν΄χορτάρι.