Τι φταίει και δεν καταφέρνω να αδυνατίσω;

Τι φταίει και δεν καταφέρνω να αδυνατίσω;

Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς του αδυνατίσματος, αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας ή δυσλειτουργίας του οργανισμού μας, οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την αποτυχία των προσπαθειών μας είναι οι εξής:

  1. Η λάθος επιλογή διατροφικού προγράμματος

Πρέπει να ταιριάζει στις γευστικές προτιμήσεις μας και στον τρόπο ζωής μας, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να το τηρήσουμε. Είναι δηλαδή σημαντικό να καταναλώνουμε τις τροφές που μας αρέσουν, μειώνοντας εννοείται τις ποσότητες εκείνων που έχουν υψηλούς θερμιδικούς δείκτες και αυξάνοντας τις υπόλοιπες, καθώς επίσης και το ωράριο των γευμάτων μας και ο χρόνος που απαιτείται για την παρασκευή τους. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι κι εκείνοι που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι τους πρέπει να υιοθετούν διατροφικά προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν αρμονικά μέσα στην καθημερινότητά τους.

  1. Η μη επαρκής λήψη νερού

Το νερό εκτός από απαραίτητο για την συνολική υγεία του οργανισμού, συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, στη θρέψη και ελαστικότητα των κυττάρων, στη καλή διάθεση και στην εγρήγορση του εγκεφάλου και το σπουδαιότερο διευκολύνει την απελευθέρωση του λίπους από τα λιποκύτταρα. Επίσης σύμφωνα με τη μαρτυρία πολλών καταπολεμά το αίσθημα της πείνας, καθώς κάποιες φορές, ενώ νομίζουμε ότι πεινάμε, στην πραγματικότητα διψάμε. 2 λίτρα νερό την ημέρα, και ακόμα καλύτερα 3,  είναι απαραίτητα για όλους.

  1. Η ανυπομονησία και η υπερβολή

Οι άνθρωποι που βάζουν στόχο να χάσουν περισσότερα από 5-6 κιλά τον μήνα και για να το επιτύχουν από την πολυφαγία περνάνε απότομα στην ολιγοφαγία που αγγίζει τα όρια της πείνας,  εκτός που υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε υπερβολικό στρες με κίνδυνο μια σειρά από παρενέργειες- πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσεις, εκνευρισμό, κ.ά.-, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα επιτύχουν τον σκοπό τους. Αλλά και αν τον επιτύχουν – με όποιο κόστος- πολύ σύντομα θα ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, αν όχι και περισσότερα. Η μείωση της ποσότητας τροφών που καταναλώνουμε καθώς και η αποχή από τις «αμαρτωλές» τροφές πρέπει να γίνεται σταδιακά, έτσι ώστε να σηκωνόμαστε από το τραπέζι με αίσθημα ικανοποίησης και όχι στερημένοι ή πεινασμένοι.

  1. Η απουσία ή η λίγη σωματική δραστηριότητα

Κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος που δεν συνδυάζεται με την αύξηση σωματικής δραστηριότητας είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Δεν παχαίνουμε μόνο γιατί τρώμε πολύ και τις λάθος τροφές, αλλά και γιατί δεν κινούμαστε αρκετά ώστε να καταναλώνουμε τις θερμίδες που προσλάβαμε με τη διατροφή μας. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, προκειμένου να αδυνατίσουν θα πρέπει να μειώσουν σε ανθυγιεινό βαθμό την τροφή τους, ενώ αντίθετα εκείνοι που περπατάνε ½ έως 1 ώρα καθημερινά και γυμνάζονται ή ασχολούνται με κάποιο σπορ σταθερά 3 φορές την εβδομάδα θα αδυνατίσουν χωρίς πολλές διατροφικές στερήσεις.

  1. Η μη προετοιμασία του μενού της ημέρας από πριν

Η πιο κρίσιμη στιγμή για τη διατήρηση κάθε προγράμματος αδυνατίσματος είναι η στιγμή που το αίσθημα της πείνας μας κυριεύει. Αν έχουμε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτό που πρέπει να φάμε όλα θα πάνε καλά. Διαφορετικά 9 στις 10 φορές θα καταβροχθίσουμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα το μενού της επόμενης. Επίσης, δεδομένου ότι τα απρόοπτα και οι καθυστερήσεις συμβαίνουν συχνά πυκνά, καλό θα ήταν να έχουμε πάντα μαζί μας μια από τις επιτρεπόμενες τροφές, ώστε να κατευνάζουμε την πείνα μας, μέχρι να μπορέσουμε επιτέλους να κάτσουμε στο τραπέζι.

  1. Η συχνότητα του φαγητού έξω από το σπίτι

Όσο πιο συχνά βγαίνει κάποιος έξω για φαγητό και ειδικά με φίλους που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα αδυνατίσματος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να επιτύχει τον στόχο του για απώλεια των περιττών κιλών. Δεν αρκεί όμως μόνο να βγαίνουμε λιγότερες φορές έξω για φαγητό. Πρέπει να αποφεύγουμε να είμαστε εντελώς νηστικοί όταν καθόμαστε στο τραπέζι ενός εστιατορίου, ώστε να έχουμε περισσότερο αυτοέλεγχο στο τι και πόσο θα φάμε.

  1. Η εξάρτηση από τη ζυγαριά

Όσο πιο συχνά ζυγιζόμαστε τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να πετύχουμε τον στόχο μας. Γιατί όταν αυτό που μας δείχνει η ζυγαριά απέχει περισσότερο ή λιγότερο από τις προσδοκίες μας, στρεσαριζόμαστε, απογοητευόμαστε και κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην παραίτηση των προσπαθειών μας. Άλλωστε το αδυνάτισμα έχει να κάνει κυρίως με τους πόντους που χάνουμε, ή αλλιώς με το πόσο φαρδαίνουν τα ρούχα μας, και λιγότερο από το πόσο πιο κάτω πηγαίνει ο δείκτης της ζυγαριάς. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας δεν αντιδρά όλες τις μέρες με τον ίδιο τρόπο, αλλά ούτε και η δική μας δραστηριότητα και ψυχική κατάσταση είναι ίδια κάθε μέρα. Με δυο λόγια, ανεβαίνουμε στην ίδια πάντα ζυγαριά το πολύ 1 φορά την εβδομάδα, ιδανικά κάθε Τρίτη ή Τετάρτη ή Πέμπτη πρωί – όχι τη Δευτέρα γιατί έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο, όχι την Παρασκευή γιατί έρχεται το Σαββατοκύριακο, δηλαδή οι μέρες που σχεδόν όλοι κάνουμε τις… παρασπονδίες μας.