Λαγάνα!

Λαγάνα!

Ο άζυμος άρτος! Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας!

Υλικά που θα χρειαστούμε

500 γρ. αλεύρι σκληρό (4 φ.τ. αλεύρι)

350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου (1 ½ φ.τ. νερό)

10 γρ. ξηρή μαγιά (Μια φουσκωτή κουταλιά της σούπας)

Λίγη ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. Αλάτι (1 ½ κ.γ. αλάτι)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Σουσάμι

Πως το φτιάχνουμε

  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι,το αλάτι και το λάδι. Τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.
  3. Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας λίγο αλεύρι. Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για ½ ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
  4. Προθερμαίνουμε τονφούρνο στους 220° C στον αέρα.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μπολ και την απλώνουμε πάνω σε μία λαδόκολλα. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνα τόσο μεγάλη, ώστε να χωράει στο ταψί φούρνου.
  6. Τοποθετούμε τη λαγάνα στο ταψί, πάνω στη λαδόκολλα, ανοίγοντας τη λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο.
  7. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο. Την αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Την αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
  8. Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, την πιέζουμε με το δάχτυλο μας, κάνοντας της δαχτυλιές, για να πάρει την όψη της λαγάνας. Την πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 10-15λεπτά. Εάν θέλουμε μια λαγάνα πιο λεπτή και τραγανή, μοιράζουμε το ζυμάρι στα 2 και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τις τοποθετούμε σε 2 ταψιά.