Καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα (Νηστίσιμα)

Καλαμάρια γεμιστά στη γάστρα (Νηστίσιμα)

Τέλειος παρεΐστικος  τσιπουρομεζές!

8 καλαμάρια μεγαλούτσικα

500 γραμμ. Ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματίνια από κονσέρβα

2 σκελίδες σκόρδο  (1 καθαρισμένη και ολόκληρη, συν 1 ψιλοκομμένη)

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

200 γραμμ. Ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

1 κ.σ. κάπαρη

4 κ.σ. λάδι και λίγο ακόμα

Αλατάκι και μαύρο πιπέρι

½ κ.γ. μπούκοβο

ελιές

Πως το φτιάχνουμε

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια πολύ καλά. Αφαιρούμε τα κεφάλια το δέρμα και τα μάτια. Ξεκολλάμε τα πτερύγια και τα ψιλοκόβουμε μαζί με τα πλοκάμια.
  2. Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κ.σ. λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την ολόκληρη σκελίδα σκόρδου και στη συνέχεια τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα πτερύγια. Τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά περίπου.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το ολόκληρο σκόρδο και προσθέτουμε στα καλαμάρια το ψωμί, τη μισή κάπαρη, αλατάκι-πιπεράκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε εάν είναι δυνατόν με τα χέρια μας και πιέζοντας το μίγμα, για να ρουφήξει το ψωμί όλους τους χυμούς και να γίνει ένα συμπαγές μίγμα περίπου. Σφραγίζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 190ο C. Περιχύνουμε τον πάτο της γάστρας με λαδάκι και προσθέτουμε τα ¾ από τα ντοματίνια. Τα απλώνουμε και τα ανακατεύουμε για να λαδωθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε διάσπαρτα την υπόλοιπη κάπαρη, μερικές ελιές, αλατάκι-πιπεράκι, το μισό μπούκοβο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα αναμιγνύουμε, τα στρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να γεμίσουμε τα καλαμάρια.
  6. Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο και αρχίζουμε να γεμίζουμε με ένα κουταλάκι το πρώτο μας καλαμάρι, μέχρι η γέμιση να φτάσει στα ¾ του ύψους του, για να μείνει χώρος να το κλείσουμε. Κάθε κουταλάκι γέμισης που βάζουμε, την πιέζουμε προς τα κάτω για να γεμίσει το καλαμάρι σωστά και να μην αφήσει κενά. Κλείνουμε επάνω το καλαμάρι ζιγκ-ζαγκ με μια οδοντογλυφίδα και το τοποθετούμε στη γάστρα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα καλαμάρια. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση.
  7. Τα περιχύνουμε με τα υπόλοιπα ντοματίνια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, το υπόλοιπο μπούκοβο και μαϊντανό και ρίχνουμε διάσπαρτα μερικές ελιές.
  8. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τα φουρνίζουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, περιχύνουμε τα καλαμαράκια με τη σαλτσούλα τους και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε ξεσκέπαστα για 25 λεπτά ακόμα.
  9. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστούν. Μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε μια πιατέλα. Κόβουμε και αφαιρούμε το επάνω άδειο μέρος τους με την οδοντογλυφίδα και κόβουμε το υπόλοιπο σε ροδέλες. Τα περιχύνουμε με λίγο από τη σάλτσα τους και τα στολίζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι τους.