Χταπόδι ραγού με πάστα ριγκατόνι

Χταπόδι ραγού με πάστα ριγκατόνι

Μια υπέροχη συνταγή από το “Casa Pappagallo” για την Καθαρή Δευτέρα, αλλά και για όλο το χρόνο!

500 γραμμ. Ριγκατόνι

Νερό

Αλάτι

1 χταπόδι 800 γραμμ. Περίπου, φρέσκο, ή καταψυγμένο

(Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο χταπόδι, για να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μαλακό, καλό θα ήταν να το βάλουμε για 24-48 ώρες στη κατάψυξη και μετά να το αποψύξουμε).

Λάδι

1 σπασμένη σκελίδα σκόρδο

Μαϊντανό

1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (Προαιρετικά), αν το θέλουμε πικάντικο

1/2   ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί

½ από ένα μεγάλο λευκό κρεμμύδι χοντροκομμένο (Το λευκό κρεμμύδι είναι γλυκό)

1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο, κομμένο καθέτως στα 2 και έπειτα κομμένο σε λεπτές φετούλες

1 κλωνάρι σέλερι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

½  κ.σ. πάστα ντομάτας (Ντοματοπελτές)

4 κ.σ. Ντομάτα ελαφρώς συμπυκνωμένη (Από το Super Market), ή πολτό από φρέσκιες ντομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες

Αλάτι (Προαιρετικά) Όσο μαγειρεύεται το χταπόδι απελευθερώνει το αλάτι της θάλασσας που έχει μέσα του. Άλλα χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά και άλλα όχι.

Ξύσμα λεμονιού

Πως το φτιάχνουμε

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι. Αρχίζουμε να το κόβουμε σε κομμάτια, πάχους 5 χιλιοστών περίπου. Τα πιο λεπτά σημεία θα τα κόψουμε μεγαλύτερα, τα πιο χοντρά θα τα κόψουμε ανάμεσα στις βεντούζες.
  2. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, ή σε μια κατσαρόλα λάδι. Σπάμε μια σκελίδα σκόρδο, τη καθαρίζουμε και την προσθέτουμε στο λάδι. Κόβουμε μόνο τα χοντρά κοτσάνια από το μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού.
  3. Τσιγαρίζουμε το χταπόδι σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αρχίσει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού.
  4. Αφαιρούμε από το τηγάνι τα κοτσάνια του μαϊντανού και το σκόρδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε το χταπόδι με το κόκκινο κρασί.
  5. Όσο αυτό βράζει και εξατμίζεται το αλκοόλ από το κρασί, κόβουμε εκείνη τη στιγμή όλα τα λαχανικά, για να διατηρήσουν όλη τη φρεσκάδα τους και τα αρώματα τους.
  6. Το χταπόδι εντωμεταξύ έχει μελώσει. Του προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, την πάστα ντομάτας και τη ντομάτα… Το αλάτι θα το βάλουμε στο τέλος, αφού το δοκιμάσουμε και νομίζουμε ότι χρειάζεται.
  7. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία και το αφήνουμε υπομονετικά να σιγοβράζει για μισή ώρα και λίγο περισσότερο, ανάλογα με το χταπόδι. Κατά διαστήματα, ανοίγουμε το καπάκι και το ελέγχουμε για να δούμε αν έχει μαλακώσει. Αν χρειαστεί, του προσθέτουμε λίγο-λίγο νεράκι, γιατί θέλουμε μια πηχτή σάλτσα και ίσα-ίσα για να μη μας κολλήσει. (Δεν προσθέτουμε περισσότερη ντομάτα). Στο τέλος, θα έχουμε ένα τόσο μαλακό χταπόδι, που θα λειώνει στο στόμα μας!
  8. Βράζουμε τα Ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά με λιγότερο χρόνο απ’ ότι γράφουν, γιατί θα τα τελειώσουμε στο τηγάνι.
  9. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο μαϊντανό διάσπαρτα μέσα στο τηγάνι με το χταπόδι και τον υπόλοιπο τον κρατάμε στην άκρη, για το σερβίρισμα.
  10. Κόβουμε σε λεπτές φετούλες την πιπερίτσα και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.
  11. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα ριγκατόνι από την κατσαρόλα στo τηγάνι με το χταπόδι. Τα περιχύνουμε με μια κουτάλα της σούπας από το ζουμί που τα βράσαμε και τα ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσουν.
  12. Τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, πασπαλισμένα με μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και… Λίγες ακόμα φετούλες καυτερής πιπεριάς για τους μερακλίδες!

Πηγή: https://www.facebook.com/lucapappagalloofficial/videos/374130330218952