Μμμμ φασολάδα!

Μμμμ φασολάδα!

Ξεκίνησαν τα κρύα;  Η απίστευτη παραδοσιακή Ελληνική σούπα είναι η καλύτερη ιδέα !

500γραμ. φασόλια ξερά μεσαίου μεγέθους

1 κ.γ. Αλάτι

Νερό

 

3 μεγάλα καρώτα κομμένα σε ροδέλες

3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες και λίγα φυλλαράκια τους ψιλοκομμένα

2 πατάτες μεσαίου μεγέθους κομμένες σε κυβάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

1 σελινόριζα μεσαίου μεγέθους κομμένη σε κυβάκια

3 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

 

2 πιπερίτσες (Μπαχάρι)

5 κ.σ. λάδι

1 τριγωνάκι τομάτα πελτέ

2 κύβους ζωμό λαχανικών

 

Αλάτι-πιπέρι

Πως τη φτιάχνουμε

  1. Βάζουμε από το βράδυ σε ένα μπολ τα φασόλια, τους ρίχνουμε το αλάτι , τα σκεπάζουμε με νερό και  λίγο πάρα πάνω, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
  2. Την επομένη, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για 20-30 λεπτά.
  3. Στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε τα 7 λαχανικά και τα συγκεντρώνουμε σε ένα μπολ.
  4. Σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά που έχουμε στο μπολ, τις πιπερίτσες, το λάδι, τον πελτέ και τους κύβους. Τους ρίχνουμε αρκετό καυτό νερό, ( έως 5 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια τους), ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά.
  5. Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για 1 ½ ώρα περίπου.

 

Σημ. Επειδή δεν ξέρουμε πόσο βραστερά είναι τα φασόλια, πρέπει να τα ελέγχουμε κάθε τόσο για να διαπιστώσουμε αν έχουν βράσει και επιπλέον να έχουμε σε ετοιμότητα καυτό νερό για να συμπληρώνουμε αν χρειαστεί.

 

  1. Όταν είναι περίπου έτοιμα δοκιμάζουμε το ζουμάκι τους και προσθέτουμε ανάλογα με τη γεύση μας αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα ανακατεύουμε, τα σκεπάζουμε και συνεχίζουμε να τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.
  3. Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο λάδι και μπούκοβο.

 

Τα συνοδεύουμε με καπνιστή ρέγκα*, ή χωριάτικο λουκάνικο*.

 

Καπνιστή ρέγκα

1-2 Ρέγκες από το Super Market

1 Ταψάκι  μιας χρήσης

Ξύλο κοπής

Βαμβάκι

Οινόπνευμα

Πιρούνα

Γάντια μιας χρήσης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ακουμπάμε το ξύλο κοπής πάνω στον πάγκο μας. (Όχι κάτω από τον απορροφητήρα).
  2. Ακουμπάμε πάνω στο ξύλο το ταψάκι μιας χρήσης.
  3. Βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι στο κέντρο του ταψιού και το περιχύνουμε με οινόπνευμα.
  4. Καρφώνουμε την πιρούνα μας στη μέση περίπου της ρέγκας.
  5. Ανάβουμε το βαμβάκι και αρχίζουμε να στροβιλίζουμε τη ρέγκα πάνω από τη φωτιά.
  6. Όταν σκάσει παντού η πετσούλα της, αναδυθούν τα αρώματα της και τρέχουν οι χυμοί της, την ακουμπάμε σε ένα πιάτο και προχωράμε την ίδια διαδικασία και στη δεύτερη.
  7. Φοράμε τα γαντάκια μας και φιλετάρουμε τις ρέγκες. Πετάμε τα κεφάλια, τα κόκκαλα και τις πετσούλες και κρατάμε τα φιλέτα και τα αβγά… Εάν είμαστε τυχερές και υπάρχουν.
  8. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατελίτσα και τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού, ή ξύδι και λάδι. (Ότι περισσέψει, δεν πάει χαμένο, το κρατάμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο για μια άλλη φορά).

Λουκάνικο

1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο

Αντικολλητικό τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση για να μας χωράει στο τηγάνι.
  2. Το κόβουμε κατά μήκος χωρίς να φτάνουμε στη βάση του και το ίδιο οριζοντίως σε φέτες, χωρίς να φτάνουμε στη βάση του.
  3. Βάζουμε το τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε τα 2 κομμάτια λουκάνικο.
  4. Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και τα σερβίρουμε.