Γκανάς! Η Θεϊκή απόλαυση

Γκανάς! Η Θεϊκή απόλαυση

Η γκανάς, ( ganache ) , που πολύ συχνά ακούμε να χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική είτε ως “γέμιση” είτε ως επικάλυψη γλυκών είναι στην πραγματικότητα  ένα εξαιρετικά εύκολο μείγμα κρέμας και σοκολάτας, που με διάφορους συνδυασμούς μπορεί να γίνει ακόμα και από μόνη της…γλυκάκι της στιγμής. Να λοιπόν η βασική συνταγή της.

 Ιδέες για την γκανάς μας

  • Επικάλυψη σε σοκολατένια καπκέικς και τσιζκέικς
  • Γέμιση σε τούρτες και γλυκές κρέπες
  • Πάνω από μπράουνις, κέικ και παγωτά
  • Ντιπ για φράουλες
  • Γέμιση για σοκολατένια τραγανά ταρτάκια
  • Για συγκλονιστικά τρουφάκιακ.α.

 Τα βασικά υλικά είναι μόνο δύο: Σοκολάτα και κρέμα γάλακτος σε ίση ποσότητα

 Παράδειγμα

500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

500ml κρέμα γάλακτος

 

Πώς την ετοιμάζουμε

 

  1. Σε ένα μπολ, ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να βγάζει έντονους ατμούς και πριν κοχλάσει, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα στο μπολ μας.
  3. Περιμένουμε λίγο να αρχίσει να λειώνει η σοκολάτα και αρχίζουμε με μια σπάτουλα να ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει τελείως και να γίνει μια ωραία γυαλιστερή κρέμα.

 Τώρα έχουμε στα χέρια μας έτοιμο αυτό το θαυμάσιο υλικό το οποίο προσαρμόζουμε πια στις γευστικές μας ανάγκες. Για να δώσουμε αν θέλουμε  ιδιαίτερο άρωμα στη γκανάς μας, μπορούμε να ρίξουμε στη ζεστή κρέμα γάλακτος πριν προσθέσουμε τη σοκολάτα, βανίλια, ή κάποιο λικέρ, Grand Marnier, Bailey’s, Kahlua, κονιάκ, ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.

Όσο είναι ακόμα ρευστή κρέμα, μπορούμε να την περιχύσουμε, ή να την χρησιμοποιήσουμε σαν ντιπ. Μετά από 2 ώρες θα έχει σφίξει και μπορούμε να την απλώσουμε στη τούρτα μας, ή να κάνουμε διακοσμητικές ροζέτες με σακούλα ζαχαροπλαστικής.

 

Κι ένα μυστικό:  Εάν μας σφίξει αρκετά, μπορούμε να τη χτυπήσουμε με το μιξεράκι μας για να την αφρατέψουμε. Ανάλογα με το πώς θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε, αυξάνουμε την ποσότητα της σοκολάτας και μειώνουμε την ποσότητα της κρέμας. Η περισσότερη σοκολάτα την σκληραίνει ειδικά μέσα στο ψυγείο. 

 

 

 

 

Συγκλονιστικά cupcakes με γέμιση γκανάς σοκολάτας

https://lifesharing.gr/2020/09/08/%ce%a3%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-cupcakes-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%ad%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b6-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf/