Lemon curd: Η βασική συνταγή της πιο αφράτης και..”λεμονάτης” κρέμας

Lemon curd: Η βασική συνταγή της πιο αφράτης και..”λεμονάτης” κρέμας

Υπέροχη αρωματική βελούδινη κρέμα, γλυκιά και ξυνούτσικη, ιδανική για να καλύψουμε τα κέικ μας, να γεμίσουμε τάρτες και ζεστά κρουασάν βουτύρου, να στολίσουμε καπ-κέκς, μπισκότα κ.α. Να λοιπόν, η βασική συνταγή της.

 Τα υλικα που θα χρειαστούμε

 6 κρόκους αβγών

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

φλιτζάνι (200gram.) κρυσταλλική ζάχαρη

½  φλιτζάνι χυμό λεμονιού σουρωμένο περίπου (100ml)

1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ

2 κουταλιές της σούπας (30ml) νερό

½ φλιτζάνι παγωμένο βούτυρο (113γραμ.) σε κομματάκια

 

Πώς θα την ετοιμάσουμε

 

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το ξύσμα, προσθέτοντας διαδοχικά τη ζάχαρη. Κρατάμε στην άκρη τα 4 ασπράδια για μαρέγκα και τα άλλα 2, για υγιεινή ομελέτα…σας μιλάει τώρα, η βασίλισσα της χοληστερίνης! Όταν το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το κορν-φλάουρ, διαλυμένο σε ένα φλιτζανάκι με τα 30ml νερό.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και δένουμε την κρέμα σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη. Όταν πήξει, αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας γρήγορα, ένα-ένα τα κομματάκια βουτύρου. Εάν υπάρχουν σβολάκια, χτυπάμε το μείγμα με το μπλεντεράκι χειρός και διαλύονται.
  3. Στη συνέχεια περνάμε τη κρέμα λεμονιού από ένα μεγάλο σουρωτήρι με λεπτή σίτα (Σινουά)…Όλες το ξέρουμε από την μετεκπαίδευση μας στο Master Chef…μέσα σε ένα μπολ.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να την αδειάσουμε σε ένα αποστειρωμένο αεροστεγές γυάλινο βάζο με καπάκι και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για πάνω από μια εβδομάδα, ή αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα για κάποια παρασκευή μας, την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που πρέπει να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια της κρέμας και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.