Τι μπορεί να σου συμβεί αν πίνεις πολλούς καφέδες;

Τι μπορεί να σου συμβεί αν πίνεις πολλούς καφέδες;

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές διεγερτικό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Όμως πόσος καφές είναι πολύς καφές;

Η απάντηση διαφέρει από άτομο σε άτομο για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι πιο βασικοί είναι οι εξής 3:

  1. Το είδος του καφέ που πίνουμε. Δεν περιέχουν όλοι οι καφέδες το ίδιο ποσοστό καφεΐνης.
  2. Η ποσότητα καφέ που βάζουμε σε κάθε φλυτζάνι – σε άλλους αρέσει ο δυνατός καφές, σε άλλους ο ελαφρύς.
  3. Τα άλλα ποτά ή τρόφιμα που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα και τα οποία περιέχουν καφεΐνη, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά τύπου cola, τα ενεργειακά ποτά, το μαύρο τσάι, ακόμα και το πράσινο τσάι, κάποιες μπάρες και ροφήματα πρωτεΐνης, ορισμένα δημητριακά, το κακάο, οι σοκολάτες ακόμα και κάποια παγωτά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καλό είναι να μην ξεπερνάμε τα 400mg καφεΐνης ημερησίως.

Όμως ο υπολογισμός της καφεΐνης που καταναλώνουμε προϋποθέτει γνώσεις για την περιεκτικότητά καφεΐνης του κάθε τρόφιμου ή ποτού που καταναλώνουμε πράγμα πολύ δύσκολο για όλους.

Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε αν το παρακάνουμε ή όχι με τους καφέδες της ημέρας μας; Γνωρίζοντας τις πιθανές παρενέργειες που η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας, οπότε ανάλογα μπορούμε να κρίνουμε αν είμαστε μέσα στα σωστά όρια, ή αν έχουμε ξεφύγει.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι :

  • Αίσθημα ανησυχίας και άγχος χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
  • Αυπνία, ιδιαίτερα αν πίνουμε καφέ τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό μας τουλάχιστον 5-8 ώρες μετά.
  • Γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς η καφεΐνης. συμβάλλει στην απελευθέρωση γαστρίνης η οποία επιταχύνει τη δραστηριότητα του εντέρου.
  • Εθισμός, δηλαδή ψυχολογική ή σωματική εξάρτηση από τον καφέ, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε την κατανάλωσή του, ή σε περίπτωση μείωσης της πρόσληψης ή στέρησης του, να νιώσουμε κόπωση, μυϊκούς πόνους, εκνευρισμό και ευερεθιστότητα.
  • Συχνοί πονοκέφαλοι. Η καφεΐνη στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.
  • Άνοδος της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
  • Αφυδάτωση και κόπωση. Μόλις η καφεΐνη φύγει από το σύστημά σας, μπορεί να βιώσουμε μια πτώση ενέργειας, Η καφεΐνη διεγείρει την ουροδόχο κύστη, επομένως η αυξημένη ούρηση είναι μια κοινή παρενέργεια, που εκτός από αφυδάτωση προκαλεί και αίσθημα κόπωσης.
  • Μυϊκοί σπασμοί όπως νευρικά τικ, σύσπαση των βλεφάρων ή τρέμουλο των χεριών.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί επισημαίνουν ότι 4-5 φλυτζάνια καφέ την ημέρα,  είναι ανεκτά για τους περισσότερους από εμάς, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών. Εξαρτάται βέβαια από το πόσο δυνατό προτιμάμε τον καφέ μας, πόσο μεγάλο είναι το φλυτζάνι μας, καθώς και από την ποσότητα των υπολοίπων τροφών με περιεκτικότητα σε καφεΐνη που καταναλώνουμε παράλληλα.