Παίρνετε όση προστασία χρειάζεστε από τον ήλιο;

Παίρνετε όση προστασία χρειάζεστε από τον ήλιο;

Η επίθεση που κάνει ο ήλιος στην επιδερμίδα μας, και ιδιαίτερα στο πρόσωπο, στο λαιμό, αλλά και στο ντεκολτέ, που συνήθως είναι ακάλυπτο τους ζεστούς μήνες του χρόνου, είναι ανελέητη. Είστε λοιπόν σίγουρες ότι η αντηλιακή προστασία σας είναι τόση όση χρειάζεται το δέρμα σας, για να διατηρηθεί υγιές και όμορφο;

Η απάντηση των δερματολόγων, δυστυχώς, είναι αρνητική για πάρα πολλές γυναίκες, νέες, και λιγότερο νέες.

Καιρός λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να προστατευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε από τον ήλιο, είτε κυκλοφορούμε στην πόλη, είτε βρισκόμαστε στην παραλία.

Ιδού οι υποδείξεις των δερματολόγων:

  1. Πριν βάλετε αντηλιακό, πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπό σας, και να βάλετε μια ενυδατική κρέμα ημέρας. Αν και πολλά αντηλιακά είναι ενισχυμένα με ενυδατικά συστατικά, αυτά δεν είναι αρκετά για να διατηρηθεί η επιδερμίδα ενυδατωμένη, όλη μέρα.
  2. Το στρώμα του αντηλιακού προϊόντος που πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα σ’ ολόκληρο το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, πρέπει να είναι παχύ. Κι επειδή αυτό το παχύ στρώμα έχει αντιαισθητικό αποτέλεσμα, οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να βάζουν λιγότερη ποσότητα αντηλιακού, και τελικά να μην προστατεύονται επαρκώς. Η σωστή ποσότητα αντηλιακού είναι περίπου τόση όση χωράει σε μισό κουταλάκι του γλυκού. Για να αποφύγετε το αντιαισθητικό αποτέλεσμα της «άσπρης μάσκας» εφαρμόστε το εξής τρικ: Περάστε μια πρώτη στρώση αντηλιακού, αφήστε να στεγνώσει και μετά περάστε μια δεύτερη στρώση.
  3. Η δράση του αντηλιακού δεν είναι άμεση. Πρέπει να το βάζετε 20 περίπου λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο.
  4. Αν εκτίθεστε πολλές ώρες της ημέρας στον ήλιο, πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες, είτε έχει δείκτη προστασίας 30, είτε 50. Αν εκτίθεστε λιγότερο στον ήλιο, μπορείτε να το ανανεώνετε κάθε 3 ώρες. Αν είστε στη θάλασσα, πριν κολυμπήσετε και αμέσως μετά, πρέπει να βάλετε αντηλιακό.
  5. Αν χρησιμοποιείτε κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας 30 και από πάνω απλώσετε foundation επίσης με δείκτη προστασίας 50, δεν σημαίνει ότι η προστασία σας είναι ισοδυναμεί με SPF Η προστασία σας είναι αυτή του μεγαλύτερου δείκτη, δηλαδή 50. Αλλά αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί επαρκώς μόνο τους χειμωνιάτικούς, ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. Όχι το καλοκαίρι. Γιατί τα στρώματα της κρέμας και του foundation που απλώνετε στο πρόσωπό σας δεν έχουν σχεδόν ποτέ την ποσότητα αντηλιακής προστασίας που απαιτείται. Δεν είναι παχιά όσο χρειάζεται.
  6. Αν οπωσδήποτε χρειάζεστε foundation στη διάρκεια της ημέρας, τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείστε αντηλιακή κρέμα με χρώμα. Προσφέρει βέβαια λιγότερη κάλυψη από το foundation, αλλά το αποτέλεσμά της είναι, για τις περισσότερες των περιπτώσεων ικανοποιητικό.
  7. Για τους καλοκαιρινούς μήνες επενδύστε σε μια πολύ καλή ενυδατική κρέμα ημέρας, με ή χωρίς δείκτη προστασίας, και σ’ ένα πολύ καλό αντηλιακό, με δείκτη προστασίας 50, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και εκτίθεστε πολύ στον ήλιο, ή με δείκτη προστασίας 30, αν η επιδερμίδα σας είναι σκουρόχρωμη. Όσο πιο ξηρό είναι το δέρμα σας, τόσο πιο ενισχυμένη θα πρέπει να είναι η ενυδατική σας κρέμα.
  8. Αν το δέρμα έχει την τάση να δημιουργεί φακίδες ή στίγματα από τον ήλιο, αναζητήστε καλλυντικά προϊόντα που εμποδίζουν τη δημιουργία τους.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

  • Χειμώνα καλοκαίρι στη διάρκεια της ημέρας φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου.
  • Το καλοκαίρι δεν κυκλοφορούμε ποτέ χωρίς καπέλο, είτε βρισκόμαστε στην πόλη, είτε στην εξοχή.