OMAD, η νέα δίαιτα των διασημοτήτων

OMAD, η νέα δίαιτα των διασημοτήτων

OMAD, η νέα δίαιτα των διασημοτήτων

Η ΟΜΑD, ή αλλιώς η δίαιτα του ενός γεύματος της ημέρα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όχι μόνο ανάμεσα στις διασημότητες, αλλά και στους… κοινούς παχουλούς θνητούς και θνητές που επιθυμούν διακαώς να αδυνατίσουν στα γρήγορα.

Οι ειδικοί που την συνιστούν ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμα δίαιτα, αλλά για έναν τρόπο διατροφής που έχει τις ρίζες του στη ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου, ο οποίος αναγκαζόταν να μένει για μέρες νηστικός, και να τρώει μόνο όταν κατάφερνε να πιάσει το θήραμά του.

Οι μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες δείχνουν πως, ναι μεν η OMAD είναι αποτελεσματική όσον αφορά την απώλεια λίπους, όμως αν πόσοι την ακολουθούν δεν γυμνάζονται σωστά παράλληλα με τη δίαιτα, χάνουν και μέρος της μυϊκής μάζας του σώματός τους, γεγονός που σε βάθος χρόνου επηρεάζει αρνητικά την υγεία αλλά και την προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Σε πολλούς, ιδιαίτερα στους πολυάσχολους ανθρώπους, που δεν έχουν τον χρόνο να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν, ή σ’ εκείνους που περνάνε πολλές ώρες στο γυμναστήριο, η OMAD μπορεί να φαίνεται ένας εύκολος τρόπος για να χάσουν τα περιττά τους κιλά, όμως αυτό δεν ισχύει.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί όταν τρώμε μόνο μια φορά την ημέρα, πολλές φορές στη διάρκειά της, θα νιώσουμε έντονο αίσθημα πείνας και στέρησης, αισθήματα πολύ δυσάρεστα, που δεν μας επηρεάζουν μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά, καθώς ένας πεινασμένος και στερημένος οργανισμός, έχει μειωμένη σωματική και πνευματική απόδοση. Ό,τι και αν κάνουμε, το κάνουμε με πολλή προσπάθεια και στο τέλος κάθε δραστηριότητας  η κόπωση μας είναι μεγάλη.

Υπάρχει βέβαια και η θετική πλευρά της OMAD καθώς σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η νηστεία τόσων πολλών ωρών στη διάρκεια του 24ωρου δίνει στο πεπτικό σύστημα τον χρόνο να ξεκουραστεί, να αποκαταστήσει τις φθορές του, και να ενεργοποιήσει τη λειτουργία του εντέρου.

Επίσης συγκριτικές μελέτες έδειξαν ότι η OMAD είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια λίπους από δίαιτες τριών γευμάτων, που όμως το καθένα από αυτά έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Τέλος οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όσοι επιλέγουν την OMAD για να αδυνατίσουν θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στις τροφές που καταναλώνουν στο ένα και μοναδικό γεύμα της ημέρας τους. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα, καλής ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα, καθώς και όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Κάθε γεύμα δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προκειμένου λοιπόν να προετοιμάσουμε ένα πλήρες από κάθε άποψη γεύμα απαιτούνται πολλές γνώσεις σχετικές με τα συστατικά κάθε τρόφιμου,  καθώς και χρόνος για την προετοιμασία του. Κι αυτή είναι η διαφορά ημών των κοινών θνητών από τις διασημότητες, που ως γνωστόν διαθέτουν ολόκληρο επιτελείο διατροφολόγων, μάγειρων και βοηθών.