Αν «κόλλησες» δες αυτό!

Αν «κόλλησες» δες αυτό!

Αν και συνήθως έχεις πολύ καλές ιδέες, είσαι οραματίστρια και αγωνίστρια… Αν και μπορείς να κάνεις- ή έστω πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις- σχεδόν τα πάντα, αυτή την περίοδο, είσαι κολλημένη στο… τίποτα. Οι εκκρεμότητες αυξήθηκαν πολύ, τα deadlines έγιναν πιεστικά, και το στρες σου χτυπάει κόκκινο.

Εντάξει… Κόλλησες… Ε και λοιπόν;  Αυτός είναι λόγος να αφήνεις τις φαεινές σου ιδέες και τα μισοτελειωμένα σχέδια  και υποχρεώσεις, πεταμένα και ανεκπλήρωτα;

Για να βάλλεις τάξη στο μυαλό σου και να ανακτήσεις την ενεργητικότητά σου  δοκίμασε τα εξής:

  1. Σταμάτα για λίγο να εστιάζεις στο πώς θα διεκπεραιώσεις το καθετί που σε απασχολεί και ψάξε να βρεις τη ρίζα της αδράνειάς σου. Αν για παράδειγμα δεν σου φαίνεται καλό ένα από τα σχέδιά που επεξεργάζεσαι, αναρωτήσου: «Γιατί;». Αν η απάντηση είναι «γιατί θέλω να κάνω κάτι πολύ-πολύ καλό» ξαναρώτησε τον εαυτό σου «Γιατί;». «Διότι δεν θα αντέξω να καταλήξει σε κάτι μέτριο. Πρέπει να είναι τέλειο!». «Γιατί;». «Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σ΄ αυτή τη δουλειά και πρέπει να πετύχει».  Μα δεν σου είπε ποτέ κανείς ότι η τελειομανία δεν είναι προτέρημα; Δεν έμαθες ακόμα ότι συχνά το καλύτερο είναι εχθρός του καλού; Ή μήπως κατά βάθος αυτό που σε φοβίζει είναι η αποτυχία; Μα δεν έχεις ακόμα καταλάβει ότι χωρίς την αποτυχία δεν θα έρθει η επιτυχία;
  2. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς αυτή τη στιγμή. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ανταποκριθεί στις υψηλές σου προσδοκίες, όμως αυτό το καλούτσικο ή μέτριο αποτέλεσμα, πιθανότατα θα σου ανοίξει το δρόμο για να πραγματοποιήσεις τελικά το όνειρό σου.
  3. Βάλε προτεραιότητες. Πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε μια λίστα με τις εκκρεμότητές σου. Μετά χαρακτήρισε την καθεμία με μία από τις παρακάτω λέξεις: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΕΠΕΙΓΟΝ, ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ.
  4. Φύλαξε τις καινούριες φαεινές ιδέες σου για αργότερα. Αν σου κατέβει μια καλή ιδέα που η υλοποίησή της σε συναρπάζει, αλλά οι εκκρεμότητές σου δεν σου αφήνουν χρόνο να ασχοληθείς, απλώς κατάγραψέ την μαζί με όλες τις σχετικές σκέψεις σου σ’ ένα σημειωματάριο. Ακόμα και αν βρεις λίγο χρόνο γι’ αυτήν, δεν θα μπορέσεις να της δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, γιατί το πίσω μέρος του μυαλού σου θα είναι απασχολημένο με τις εκκρεμότητες.
  5. Βάλε κάποιον να σε βάλει σε τάξη. Ένας συγγενής ή καλός φίλος μπορεί να σε βοηθήσει να… συμμαζέψεις το μυαλό σου και να τηρήσεις το πρόγραμμα σου, ανάλογα με την προτεραιότητα και τη σημασία της καθεμίας από τις υποχρεώσεις σου. Δείξε του τη λίστα σου, και ζήτησέ του να σε ελέγχει κάθε τόσο, ώστε να τηρήσεις τα deadlines σου.