Τούρτα με μαρεγκάκια και μους σοκολάτα

Τούρτα με μαρεγκάκια και μους σοκολάτα

Είναι από τα γλυκά που καλύτερα να μη τα δοκιμάσεις! Έτσι και κάνεις το λάθος της πρώτης κουταλιάς… σε πιάνει εμμονή! Αν δεν το φας όλο, είναι αδύνατον να ηρεμήσεις! Κανονίστε την πορεία σας! Γλυκό για όλο τον χρόνο και πόσο μ΄άλλον για τα Χριστούγεννα! (Αυτό θα είναι το άλλοθι μας)!

Υλικά που θα χρειαστούμε…

10 μίνι μαρέγκες από το ζαχαροπλαστείο, εάν δεν βρούμε, κάνουμε τη δουλειά μας και με μπεζέδες

Για τη μους σοκολάτας,

½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο (Είναι το ½ από 1 πακέτο βούτυρο των 250γραμμ.)

¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

6 κρόκους αβγών

6 ασπράδια αβγών

200γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

Ελαχιστότατο αλατάκι

Βανίλια

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Για τη σαντιγί,

600ml Κρέμα γάλακτος

1κ.σ. ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Για τα καραμελωμένα φουντούκια,

120 γραμ. φουντούκια καβουρδισμένα

100 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη

Πως θα φτιάξουμε τη μους

  1. Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο να μαλακώσει.
  2. Λειώνουμε τη σοκολάτα σε ένα τηγανάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και την αφήνουμε να κρυώσει. Κατά διαστήματα να την ανακατεύουμε για να μη σας κάνει κρούστα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο μίγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε να το χτυπάμε.
  5. Τέλος, ρίχνουμε λίγη-λίγη την λειωμένη σοκολάτα.
  6. Σε ένα καθαρό μπολ, με το μιξεράκια χειρός και σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστο αλατάκι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τμηματικά το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα, για να δέσει η μαρέγκα και να γυαλίσει.
  7. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα με τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Βάζουμε για λίγο το μπολ με τη μους στο ψυγείο να σφίξει.

Πως θα φτιάξουμε τη σαντιγί

Χτυπάμε τη παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και να γίνει ελαφριά σαντιγί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να στέκεται.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  1. Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε λίγη- λίγη τη ζάχαρη να λειώνει. Μόλις λειώσει και γίνει παχύ σιρόπι και αρχίζει να χρυσαφίζει, προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα, μέχρι να καλυφθούν ολόκληρα από τη καραμέλα.
  2. Με προσοχή, γιατί καίνε πολύ, τα απλώνουμε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  3. Όταν κρυώσουν, τα ρίχνουμε στο μπλεντεράκι μας να σπάσουν.

Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ αρχίζουμε την συναρμολόγηση.

Η σειρά είναι μπεζεδάκια, μους, φουντούκια, σαντιγί εναλλάξ και τελειώνουμε με σαντιγί και φουντούκια.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο, μέχρι να το σερβίρουμε.