8 απλά βήματα αποτοξίνωσης πριν τις γιορτές

8 απλά βήματα αποτοξίνωσης πριν τις γιορτές

Αν και μας χωρίζουν μόνο λίγες εβδομάδες από τη γιορτή των Χριστουγέννων μία αλλαγή σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά και μία αποτοξίνωση σίγουρα θα κάνουν το θαύμα τους σε σώμα αλλά και διάθεση!

Χωρίς καταπίεση, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες, με λίγα μόνο μικρά μυστικά – που τα ξέρεις σίγουρα αλλά δεν τα εφαρμόζεις- θα δεις σίγουρα την εικόνα σου… αλλιώς!

Πάμε λοιπόν μαζί, βήμα βήμα!

  1. Αλάτι, με μέτρο σε παρακαλώ!

Τα ιόντα χλωρίου και νατρίου που περιέχονται στο αλάτι είναι απαραίτητα για την σωστή ρύθμιση της ποσότητας του νερού του σώματος μας. Παρόλα αυτά, οτιδήποτε καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες έχει κακές συνέπειες για τον οργανισμό μας, έτσι και το αλάτι το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, υπέρταση, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα κ.α

  1. Ναι στα καλά λιπαρά.

Ναι. Το ξέρεις ότι υπάρχουν κι αυτά γι’ αυτό φρόντισε να εντάξεις στο ημερήσιο διατροφικό σου πρόγραμμα 3-4 μερίδες τους. Κλασσικό και αγαπημένο ελαιόλαδο, αβοκάντο,  αμύγδαλα, ,καρύδια, λιναρόσπορος , ηλιόσπορος, αλλά και σολομός πρέπει να είναι ήδη στη λίστα σου. Άλλωστε μην ξεχνάμε πόσο ευεργετικά δρουν τόσο στην καρδιά μας όσο και σε ολόκληρο τον οργανισμό μας. Σαν συν τους ακόμα; Μας χαρίζουν λαμπερό δέρμα, συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών, καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Τι τη θες τη ζάχαρη;

Καλά, και αυτό το ξέρεις… Όπως λέω κι εγώ συχνά, «τζάμπα θερμίδες»… Εννοείται ότι αποφεύγουμε όλων των τύπων γλυκαντικών… Αν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε χωρίς γλυκιά γεύση, λίγη μαύρη σοκολάτα ή ελάχιστο υγιεινό μέλι σίγουρα θα μας καλύψουν.  Και να υπενθυμίσω, ότι το μυστικό στον έλεγχο της ζάχαρης κρύβεται στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και όχι στα πλουμιστά κουτάκια των υποκατάστατων της…

  1. Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τα «κακά» λιπαρά

Όπερ  σημαίνει ότι γαριδάκια, πατατάκια, κάποια μπισκότα, προϊόντα αρτοποιείου όπως τυρόπιτες, κρουασάν και λοιπές σκανδαλιστικές λιχουδιές, διαγράφονται από το μυαλό σου και αν θες την γνώμη μου όχι μόνο εν όψει γιορτών και ρεβεγιόν αλλά γιατί πολύ απλά μακροπρόθεσμα μόνο κακό κάνουν στον οργανισμό μας. Πιστεύεις ότι αξίζει για 3 λεπτά απόλαυσης ; Και μην το μπερδεύεις με το …σεξ!

  1. Περιόρισε το φαΐ απ’ έξω

Ίσως να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι αυτό… Το καταλαβαίνω αλλά πίστεψέ με αξίζει η προσπάθεια… . Μπέργκερς , πίτσες, τηγανιτά , γιατί κακά τα ψέματα, αν είναι να παραγγείλεις θα κάνεις την υπέρβαση… , λάδια, βούτυρα και α΄ύλες πιθανότατα όχι στην ποιότητα του σπιτικού μας φαγητού, προσθέτουν άπειρες κακές θερμίδες. Για να μην πω και το αυτονόητο… Πόση οικονομία θα κάνεις τελικά στο μηνιαίο προϋπολογισμό σου…

  1. Φάε φρούτα με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την υγιή επιδερμίδα. Τρέφει το δέρμα σε βάθος και παράλληλα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές), και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, οι γλυκοπατάτες, πεπόνι, παπάγια, ντομάτες και τα εσπεριδοειδή). Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του τη βιταμίνη C, επομένως πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

      7. Περιόρισε σε παρακαλώ το αλκοόλ

Ένα έχω να σου πω: η ζάχαρη που εμπεριέχει το κόκκινο κρασί και τα κοκτέιλ δεν βοηθούν καθόλου το δέρμα μας καθώς η  κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει κηλίδες, πρήξιμο, καθώς και αδύναμα νύχια και μαλλιά. Τώρα; Θες κι άλλα; Κυτταρίτιδα, κατακράτηση, κοιλίτσα φουσκωμένη… Κάνε λίγο υπομονή. Σε λίγες ημέρες θα το ρίξουμε μαζί έξω!

  1. Φάε φρέσκα εποχικά λαχανικά

Συγκεκριμένα για τον μήνα Δεκέμβρη επιλέγουμε : αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, αβοκάντο, άνηθο και μαϊντανό! Τα φρέσκα λαχανικά είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, είτε ως μέρος ενός κυρίως γεύματος είτε ως σνακ, καθώς προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση υγιούς και όμορφου δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά στην απόκτηση ενός υγιούς οργανισμού.