Η επανάσταση των γυναικών ξεκινάει και… από την ντουλάπα! Η «MAdAME KI» μάς αποκαλύπτει τον τρόπο

Η επανάσταση των γυναικών ξεκινάει και… από την ντουλάπα! Η «MAdAME KI» μάς αποκαλύπτει τον τρόπο

Πάνω στον πάγκο εργασίας βρίσκονται όλα τα απαραίτητα. Μασουράκια με χρωματιστές κλωστές, δαχτυλήθρες, κουμπιά, ψαλίδια, υπόλοιπα από εμπριμέ υφάσματα, ένα ζευγάρι γυαλιά από φίλντισι και στη γωνία δεσπόζει η ραπτομηχανή. Είναι η προσωπική της γωνιά, εκεί όπου η Έλενα Κετσελίδου αφήνει τη φαντασία και την έμπνευση να πάρουν τα ηνία για να δημιουργήσει μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ, που όμοιά τους είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς στην αγορά.

 

Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του Μαΐου μάς υποδέχτηκε στο «MAdAME KI», το κατάστημα που φέρει τη δική της σφραγίδα και είναι γεμάτο από «second hand θησαυρούς» -και όχι μόνο- όπως η ίδια αποκαλεί τα ξαναχρησιμοποημένα ρούχα που υπάρχουν σε αφθονία στις κρεμάστρες της αποκαλύπτοντάς μας το πώς αυτά μπορούν να χαρίσουν σε κάθε γυναίκα στιλ μοναδικό.

 

 

Παράλληλα ανοίγει το «σεντούκι» με τις αναμνήσεις, μιλώντας για τους σταθμούς της ζωής της -και όχι μόνο-. Τα χρόνια του μόντελινγκ δίπλα στο σχεδιαστή μόδας Μιχαήλ Πολατώφ, τη γνωριμία της με τον ιδρυτή του ομίλου Zara και το μυστικό της επιτυχίας του, τις εμπειρίες από το σύντομο πέρασμά της από την τηλεόραση, και το ανήσυχο πνεύμα της που την οδήγησε από την Αθήνα και την Ύδρα μέχρι την Ισπανία.

 

Λίγο πριν πιούμε και την τελευταία γουλιά από τον υπέροχο καπουτσίνο φτιαγμένο από τα χεράκια της, αποκάλυψε το μυστικό για να ξεχωρίζει κάθε γυναίκα, όποιος κι αν είναι ο σωματότυπός της. Και δεν έχουμε παρά να την εμπιστευτούμε. Κάτι παραπάνω θα ξέρει η «MAdAME KI»!

 

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το γυναικείο ένδυμα;

 

Όλα άρχισαν από τότε που ήμουν 18 ετών, όταν ξεκίνησα την πρώτη μου δουλειά ως πωλήτρια στο Κολωνάκι, σε ένα πολύ γνωστό κατάστημα γυναικείων ρούχων με την ονομασία «Pavlos & Louiza Dynamo». Εκεί μαθήτευσα δίπλα σε έναν καταπληκτικό πωλητή, ο οποίος είναι ίσως ο καλύτερος πωλητής που έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου σε σχέση με το ρούχο. Είχε μια απίστευτη ικανότητα να μεταμορφώνει κάθε γυναίκα που έμπαινε στο μαγαζί, προτείνοντάς της το κατάλληλο για εκείνη ρούχο και τονώνοντας κατευθείαν την αυτοπεποίθησή της.

 

 

Πότε μπήκε στη ζωή σας το μόντελινγκ και αρχίσατε να εμφανίζεστε στην πασαρέλα;

 

Την περίοδο που εργαζόμουν στο παραπάνω μαγαζί, κάποια στιγμή με σταμάτησε στο δρόμο ο Ρενέ Ταπί, ο σύντροφος του σχεδιαστή μόδας, Μιχαήλ Πολατώφ (Polatof) και μου είπε ότι εκείνος θα ήθελε να με δει στο γραφείο του και να μου μιλήσει. Προφανώς με είχαν δει στην περιοχή και με είχαν στο νου τους. Μου εξήγησε ότι ο σχεδιαστής έψαχνε εκείνη την εποχή καινούρια πρόσωπα για να ασχοληθούν με το μόντελινγκ, οπότε σκέφτηκα να τολμήσω να πάω να τον γνωρίσω. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο χώρο.

 

Παρουσιάστηκα, λοιπόν στο γραφείο του κ.Πολατώφ και το πρώτο που με ρώτησε, ήταν αν ήξερα πώς να περπατάω στην πασαρέλα. Φυσικά εγώ δεν είχα ιδέα, καθώς  μέχρι τότε δεν είχα κάνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Μου απάντησε κατευθείαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ότι θα μου μάθαινε εκείνος, αφού όμως έχανα πρώτα πέντε κιλά. Ακολούθησα τη συμβουλή του και ξεκίνησα να πηγαίνω πολύ συχνά στο σπίτι του για να μου μάθει να περπατάω.

 

 

Ήταν ένας ευγενέστατος και γλυκύτατος άνθρωπος, με ιδιαίτερα κομψούς τρόπους και πολύ συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Υπήρξε αμοιβαία συμπάθεια και μάλιστα πολλές φορές με έπαιρνε μαζί του και σε διάφορες δραστηριότητές του, για φαγητό και βόλτες. Ήταν συλλέκτης παλαιών αυτοκινήτων και θυμάμαι ότι κατεβαίναμε στο υπόγειο του σπιτιού του και με ρωτούσε χαριτολογώντας ποιο ήθελα να πάρουμε εκείνη την ημέρα, για να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους της Αθήνας.

 

Γιατί δεν συνεχίσατε στο χώρο του μόντελινγκ επιδιώκοντας ίσως και μια λαμπρή καριέρα;

 

Το μόντελινγκ μπήκε στη ζωή μου απρόσμενα και ξεκίνησα κάνοντας κάποιες πασαρέλες Πολατώφ και Μάρα Μαρτίνη, η οποία μεσουρανούσε τότε στο χώρο της μόδας. Θυμάμαι ότι συνεργαστήκαμε με τη Μάρα Δεσύπρη και ακόμη έχω στη μνήμη μου όταν η μητέρα της Βίκυς Καγιά την έφερνε για να συμμετάσχει στις επιδείξεις, αφού τότε ήταν ακόμη πολύ μικρούλα. Ωστόσο δεν κράτησε για πολύ όλο αυτό, γιατί καθότι είμαι ανήσυχο πνεύμα, ερωτεύτηκα κάποιον στο νησί της Ύδρας και ενώ έφυγα για να εγκατασταθώ εκεί μόνο για μια σεζόν, κατέληξα να ασχολούμαι με αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου για 11 χρόνια!

 

 

Μέσα σε αυτό το διάστημα αποφάσισα να ασχοληθώ και πιο επαγγελματικά με τη μόδα φοιτώντας στη σχολή  «Βελουδάκη». Μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα για δύο χρόνια στην τηλεόραση ως βοηθός ενδυματολόγου σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, όπως για παράδειγμα στον «Κόκκινο Κύκλο». Ακόμη θυμάμαι μια καταπληκτική ενδυματολόγο με την οποία συνεργαστήκαμε εκεί άψογα και με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου βήματα.

 

Δεν μου άρεσε όμως καθόλου ο χώρος και κυρίως επειδή υπήρχε πάντα μια τεράστια δυσκολία σε ό,τι αφορά τις χρηματικές αμοιβές. Ευτυχώς όμως που ποτέ δεν αντιμετώπισα ανταγωνισμό, ούτε αισθάνθηκα ότι ήρθα σε δύσκολη θέση ή ότι με παρενοχλούν. Πάντα έπεφτα σε πολύ καλούς ανθρώπους και κατά ένα μαγικό τρόπο ήμουν πάντα προστατευμένη. Ίσως και να είμαι τυχερή.

 

 

Πώς συνεχίστηκε μετά από όλα αυτά το ταξίδι σας στη γυναικεία ένδυση;

 

Την περίοδο που φοιτούσα ακόμη στη σχολή «Βελουδάκη» συνεργαζόμουν με τα καταστήματα της εταιρείας «Badila». Αργότερα, κάποιος φίλος μου μίλησε για την αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης «Zara». Ήταν η εποχή που δεν είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που άνοιξαν στην Ελλάδα και πήγα αμέσως να περάσω από συνέντευξη, όπου πήρα κατευθείαν τη δουλειά και έτσι ξεκίνησα να εργάζομαι ως πωλήτρια στο κέντρο της Αθήνας, στο κατάστημα της Καπνικαρέας.

 

Σε έξι μήνες έγινα υπεύθυνη στο αντίστοιχο κατάστημα στον Πειραιά και μετά από περίπου ένα χρόνο με επέλεξε η Ισπανίδα διευθύντρια της εταιρείας για να γίνω το δεξί της χέρι και να αναλάβω όλα τα γυναικεία «Zara» της Ελλάδας, που ήταν τότε 24 καταστήματα. Έμεινα στην εταιρεία για επτά χρόνια, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία για εμένα και παρά το ότι ήταν μια πάρα πολύ εξοντωτική θέση, μπορώ να πω ότι τα κατάφερα!

 

 

Ιδίως έναν άνθρωπο που γνώρισα σε όλα τα χρόνια που ήμουν στην εταιρεία, θα τον θαυμάζω όσα χρόνια κι αν περάσουν! Πρόκειται για τον πρόεδρο του ομίλου, τον  Amancio Ortega, που είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με σεβασμό για όλους. Μάλιστα μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση το ότι θυμόταν τον καθένα από τους υπαλλήλους της εταιρείας με το μικρό του όνομα. Είναι ο πρώτος που πηγαίνει στο γραφείο του και ο τελευταίος που φεύγει ακόμη και σήμερα, που είναι σε ηλικία 86 ετών! Το μεγαλύτερό του όνειρο ήταν να ντύσει όλες τις Ισπανίδες με το στιλ της γυναίκας που θα αγόραζε από αναγνωρισμένους σχεδιαστές. Και νομίζω ότι το πέτυχε και όχι μόνο στη χώρα του αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο!

 

Πότε ήρθε στη ζωή σας το κατάστημα «MΑdΑΜΕ KΙ»;

 

Αφότου έφυγα από τα «Zara» αποφάσισα να αλλάξω τη ζωή μου και να κάνω αρχικά μια στροφή στο χώρο της εστίασης, ανοίγοντας συνεταιρικά μια καφετέρια στην Κηφισιά. Ήταν άλλωστε ένα αντικείμενο, το οποίο επίσης γνώριζα, εξασκώντας το στο παρελθόν παράλληλα με την εργασία μου. Δυστυχώς, όμως ήταν μια συνεργασία που έληξε άδοξα και έτσι επέστρεψα στην παλιά μου αγάπη, το γυναικείο ρούχο, ανοίγοντας το 2019, το δικό μου κατάστημα «MΑdΑΜΕ KΙ», που βρίσκεται στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 81).

 

 

Tι ύφος ντυσίματος σας εκφράζει και το προτείνετε και στις γυναίκες που σας εμπιστεύονται;

 

Την εποχή που άνοιξα το κατάστημα, επηρεασμένη  από τη μούσα μου, τη Leandra Cohen -γνωστή ως «Man Repeller» που ζει στη Νέα Υόρκη- ξεκίνησα να πειραματίζομαι με το δικό της ύφος ντυσίματος, που είναι κάπως διαφορετικό. Μιξάρει δηλαδή (με την τεχνική «mix and match») φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους ρούχα, προσδίδοντας στο ντύσιμο ένα όχι τόσο θηλυκό αποτέλεσμα αλλά παρ’όλα αυτά ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

 

Λατρεύω το ότι αυτή η γυναίκα δίνει στην καθεμιά μια καινούρια οπτική για την ντουλάπα μας. Ανοίγω δηλαδή την ντουλάπα και εκεί που νόμιζα ότι δεν έχω να φορέσω τίποτα και έχω βαρεθεί να φοράω τα ίδια και τα ίδια, ξαφνικά ανακαλύπτω ότι έχω μία εντελώς καινούρια γκαρνταρόμπα. Συνδυάζω μεταξύ τους ρούχα, που δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα ταίριαζαν και είναι σαν να τα φοράω για πρώτη φορά. Όλο αυτό σχηματίζει το λεγόμενο «street style» («μόδα του δρόμου»).

 

 

Πρόκειται για μια ισχυρή τάση που δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μπορείς κάθε μέρα να είσαι όποιος θέλεις και να έχεις πάρα πολλά διαφορετικά στιλ. Από μια χαριτωμένη Μπάρμπι μέχρι μία αυστηρή και συντηρητική γυναίκα που φοράει ένα αντρικό κοστούμι ή ένα πολύ φαρδύ παντελόνι και σακάκι πολύ μεγαλύτερο από το νούμερό της (oversized) και είναι εξαιρετικά στιλάτη.

 

Όλα αυτά, όπως επίσης και τα όμορφα κιμονό που φτιάχνω, καθώς είχα πάντα μεγάλη αγάπη για την Ιαπωνία και τη φιλοσοφία της, είναι προτάσεις που κάνω και στις γυναίκες οι οποίες επισκέπτονται το κατάστημα αναζητώντας ένα πρωτότυπο και διαφορετικό στιλ ντυσίματος, που ξεχωρίζει.

 

 

Πώς συνδέονται μεταξύ τους τα ρούχα «street style», τα «vintage» (ρούχα από το 1900 έως το 1990) και τα λεγόμενα second hand ρούχα, που επίσης έχετε στο κατάστημα;

 

Ο πλανήτης μας πλέον έχει «πνιγεί» από ρούχα. Ρούχα που ο καθένας μας έχει στην ντουλάπα του και μάλιστα κάποια από αυτά δεν τα φοράει ποτέ. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα ρούχα από τις προηγούμενες δεκαετίες που ήταν εξαιρετικού design (σχεδίου), ποιότητας και αισθητικής, τότε μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι έχουμε ένα τεράστιο πεδίο όπου μπορούμε να πειραματιστούμε και να αναδείξουμε το στιλ μας με παλαιότερα αλλά και σύγχρονα κομμάτια από την γκαρνταρόμπα μας, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα.

 

Για παράδειγμα μπορεί κανείς να φορέσει ένα πιο επίσημο μεταξωτό ή χρυσοκέντητο μαντό της δεκαετίας του ’60 συνδυάζοντάς το με τζιν και αθλητικά παπούτσια (sneakers), ακόμη και το πρωί πηγαίνοντας στο γραφείο. Σου φτιάχνει κατευθείαν η διάθεση και νιώθεις όμορφα, δημιουργώντας παράλληλα και μια καινούρια και πρωτότυπη εικόνα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι δηλαδή ένα κομμάτι που έχει δυναμική από το πρωί μέχρι και το βράδυ, όπου μπορούμε να το φορέσουμε με ένα εντυπωσιακό φόρεμα από μέσα και ψηλά τακούνια και να το αναδείξουμε και με τα κατάλληλα αξεσουάρ.

 

 

Το ίδιο ισχύει και για παλιές ανδρικές καμπαρντίνες, φορέματα, κασμιρένια γυναικεία παλτό, σακάκια και πουκάμισα του μπαμπά της γιαγιάς ή του παππού μας, αλλά και ανδρικά παντελόνια, που με μια μικρή μεταποίηση δημιουργούν ωραία σιλουέτα και κολακεύουν το γυναικείο σώμα. Αγαπώ πάρα πολύ τη διαδικασία του να έχω στα χέρια μου ένα ρούχο και να σκέφτομαι πώς μπορώ να το μεταποιήσω και να το αλλάξω εντελώς. Προσθέτω μια δαντέλα, ένα λάστιχο, έναν ιδιαίτερο γιακά ή ό,τι άλλο σκαρφιστώ εκείνη τη στιγμή.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τη λεγόμενη «ηθική μόδα» («Ethical Fashion»), την οποία υιοθετούν όλο και περισσότεροι σχεδιαστές;

 

Διανύουμε αναμφισβήτητα μια εποχή κατά την οποία πρέπει να είμαστε οικολογικά πιο ευαισθητοποιημένοι και να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στην προστασία του πλανήτη μας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η βιομηχανία του ρούχου είναι ο δεύτερος πιο καταστροφικός τομέας αναφορικά με την οικολογία. Πλέον οι οίκοι μόδας απευθύνονται όλο και περισσότερο στον ηθικό καταναλωτή, ο οποίος θα επιλέγει μαζί με τα ρούχα του και μια στάση ζωής, που θα σέβεται το περιβάλλον.

 

 

Όσο μπορεί ο καθένας μας να ντύνεται με ρούχα που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, κάτι που είναι κιόλας και η φιλοσοφία που πρεσβεύω και η ίδια, αξιοποιώντας ανακυκλωμένα προϊόντα στη δημιουργία και στη μεταποίηση ρούχων. Επίσης, πρέπει να ξεπεράσουμε και το ταμπού του χρησιμοποιημένου ρούχου (second hand), κομμάτια που λατρεύω να φέρνω και στο μαγαζί και επιλέγω να είναι μοναδικά. Είναι χαρά μου εκτός από το να τα επιλέγω, να αφιερώνω και χρόνο για να τα πλύνω και να τα σιδερώσω η ίδια πριν παραδώσω το καθένα από αυτά στις πελάτισσες του καταστήματος.

 

Ποιες είναι οι τάσεις της άνοιξης-καλοκαιριού 2022;

 

Όλοι οι οίκοι μόδας έχουν ήδη κυκλοφορήσει άπειρες εικόνες με τα στοιχεία στο ντύσιμό μας, που θα μας απασχολήσουν το φετινό καλοκαίρι. Κάποια από αυτά είναι τα σακάκια συνδυασμένα με κολάν, φούστες σε γραμμή Α, κοντά μπλουζάκια (crop top), φουσκωτά μπουφάν, ανδρικά παντελόνια, ρούχα με επιρροές μιλιτέρ (στρατιωτικά ρούχα παραλλαγής), αθλητικές φόρμες και πολλά χρώματα, όπως το γαλάζιο, το πράσινο και το κίτρινο.

 

 

Ποιες θεωρείτε πιο καλοντυμένες διάσημες γυναίκες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;

 

Στην Ελλάδα μου αρέσει αρκετά το στιλ που έχει υιοθετήσει η Τάμτα, η Ελένη Φουρέιρα, ο Good Job Nicky και μια νέα ανερχόμενη τραγουδίστρια, η Klavdia (Instagram: itsmeklavdia) την οποία θεωρώ και εξαιρετική φωνητικά. Στο εξωτερικό ξεχωρίζω ιδιαίτερα το στιλ της Sienna Miller αλλά και της Hailey Bieber.

 

Ποια είναι για εσάς η εικόνα της κομψής γυναίκας του σήμερα;

 

Σύγχρονη και κομψή γυναίκα του σήμερα για εμένα είναι η γυναίκα η οποία ξέρει τι σώμα έχει και επιλέγει για το ντύσιμό της το στιλ που ταιριάζει με το σωματότυπό της. Έτσι αναδεικνύει τα δυνατά της στοιχεία και ξεχωρίζει. Όλες οι γυναίκες μπορούμε να έχουμε στιλ οτιδήποτε σώμα κι αν έχουμε.

 

 

Οι όγκοι στα ρούχα και τα ταμπού του παρελθόντος ότι κάποια ρούχα ταιριάζουν μόνο σε γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο, έχουν πλέον ανατραπεί. Τα πάντα έχουν αλλάξει και είμαστε ελεύθερες να πειραματιστούμε δημιουργώντας ξεχωριστές εμφανίσεις για όλες τις ώρες της ημέρας. Ας το τολμήσουμε!