close

Γαλατόπιτα τύπου γαλακτομπούρεκο, ή τύπου μπουγάτσα;

“Any how”!… Που λέει και μια φίλη μου. Έτσι κι αλλιώς η ίδια συνταγή είναι.

Ας ξεκινήσουμε ότι στη συνταγή δεν υπάρχει φύλλο. Υπάρχει μόνο κρέμα και αρωματικά.

Υλικά που θα χρειαστούμε

1 λίτρο γάλα

1 φ.τ. ζάχαρη, εάν βάλουμε σιρόπι, ή 1 ½ φ.τ. εάν βάλουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα

½ πακέτο βούτυρο (125 γραμμ.)

1 φ.τ. σιμιγδάλι ψιλό

Ξύσμα από 1 λεμόνι

2 βανίλιες

2 αβγά μεγάλα, ή 3 μεσαία

Αν βάλουμε σιρόπι…

1 φ.τ. ζάχαρη

1 φ.τ. νερό

1 μετρίου μεγέθους ξυλάκι κανέλας και φλούδα λεμονιού

Εάν δεν θέλουμε σιρόπι την πασπαλίζουμε απλά με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και κανέλα

Πως θα τη φτιάξουμε

  1. Εάν βάλουμε σιρόπι, θα είναι το πρώτο που θα φτιάξουμε. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν, μετράμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώνει.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί Φ26, ή ένα παραλληλόγραμμο 20Χ30εκ.
  3. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις ξεκινήσει να αχνίζει, προσθέτουμε το βούτυρο, το σιμιγδάλι, το ξύσμα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια κρέμα ανάλαφρη σαν μπεσαμέλ, μη ξεχνάτε ότι στη συνέχεια θα ψηθεί στο φούρνο και θα σφίξει.
  4. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη κρέμα κατά διαστήματα, για να μη μας πιάσει κρούστα, μέχρι να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τις βανίλιες, ελαφρώς χτυπημένα τα αυγά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε τη κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί. Τη φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά. Εάν βυθίσουμε στο κέντρο της μια οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγει καθαρή.
  5. Ξεφουρνίζουμε, τρυπάμε διάσπαρτα την επιφάνεια της με μια οδοντογλυφίδα και έτσι όπως είναι καυτή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Διαφορετικά, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και την χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Την κόβουμε και την σερβίρουμε, χλιαρή και ζουμερή!!!