Σοκολατένιο ζουμερό κέικ με σοκολάτα γκανάζ

Σοκολατένιο ζουμερό κέικ με σοκολάτα γκανάζ

Εάν είστε λάτρεις της σοκολάτας, αυτό το κέικ πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε. Λίγα υλικά, λίγος χρόνος και πολλή γεύση!!!

1 ½ φ.τ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (210γραμμ.)

1 ½ φ.τ. ζάχαρη (315 γραμμ.)

½ φ.τ. κακάο (50γραμμ.)

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουνερ

½ κ.γ. αλάτι (2.5 γραμμ.)

1/3 καλαμποκέλαιο (80 ml)

1 μεγάλο αβγό

1 βανίλια, η βανίλια υγρή (20 ml)

¾ φ.τ. γάλα (190ml)

¾ φ.τ. βραστό νερό με διαλυμένα 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ

Για την επικάλυψη σοκολάτα γκανάζ

1 φ.τ. κρέμα γάλακτος (250ml)

250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

Πως θα το φτιάξουμε

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι για κέικ 20-23 διάμετρο. Επειδή ίσως είναι δύσκολο να έχουμε τόσο μικρές φόρμες, να ξέρετε ότι όσο μεγαλύτερο ταψί θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο λεπτό θα γίνε και σε λιγότερο χρόνο θα ψηθεί.

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  2. Βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον καφέ.
  3. Προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού, το λάδι, το αβγό, την βανίλια, το γάλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το καυτό νερό με τον καφέ και τα αναμιγνύουμε. Θα γίνει ένα μίγμα πολύ υγρό, αλλά μη το φοβηθείτε.
  4. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψάκι και το φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά.

Σημ. Για να είναι ζουμερό το κέικ δεν πρέπει να ψηθεί περισσότερο από όσο πρέπει δηλαδή 100%, όπως συνηθίζουμε. Στα 30 λεπτά βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγει περίπου καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Εάν είναι τελείως υγρή, συνεχίζουμε να το ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά και το ελέγχουμε πάλι.

  1. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  2. Στο διάστημα που το κέικ μας… Ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γκανάζ.
  3. Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Όταν πάρει θερμοκρασία και αχνίζει, χωρίς να βράσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τη σκεπάζουμε με το καπάκι της. Τα αφήνουμε 5 λεπτά και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν μια γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα.
  4. Τη βάζουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να παγώσει και να πήξει τόσο, ώστε να μπορέσουμε να την απλώσουμε στο κέικ. (Το ιδανικό πήξιμο, είναι σαν την υφή της Nutella).