Παραδοσιακή ρεβιθάδα

Παραδοσιακή ρεβιθάδα

Τα ρεβίθια είναι το αγαπημένο μου όσπριο. Μπορείς να τα φτιάξεις με τόσους πολλούς τρόπους, που δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μου. Ας πούμε… ρεβιθοσαλάτα, στο φούρνο με ντομάτα και λουκάνικα, πικάντικα στη κατσαρόλα, χούμους, ρεβιθοκεφτέδες και τόσα άλλα ακόμα.

Για τα κλασικά ρεβίθια σούπα με λεμόνι και δεντρολίβανο θα χρειαστείτε:

250 γραμμ. Ρεβίθια

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ φ.τ. ελαιόλαδο

1 κύβο λαχανικών

1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χυμό από ένα λεμόνι

2κ.γ κορν φλάουρ

Το μυστικό μου δεντρολίβανο

Λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε ένα μπολ να μουλιάσουν σκεπασμένα και λίγο ακόμα περισσότερο με νερό και λίγο αλάτι.
  2. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε άφθονο νερό και σε δυνατή φωτιά, για 30 λεπτά. Τα ξαφρίζουμε κατά διαστήματα με τη τρυπητή κουτάλα και αφαιρούμε και πετάμε τα φλούδια που έρχονται στην επιφάνεια.
  3. Όσο αυτά βράζουν και ξαφρίζουμε, κόβουμε το κρεμμύδι, την πατάτα και το σκόρδο. Σουρώνουμε πάλι τα ρεβίθια, ξεπλένουμε την κατσαρόλα για να μην έχει κολλημένους αφρούς και ξαναβάζουμε τα ρεβίθια. Τους προσθέτουμε τον κύβο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, πιπέρι και το λάδι.
  4. Τα περιχύνουμε με 2 λίτρα ζεστό νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με κλειστό καπάκι. Δεν μπορώ να σας δώσω χρόνο, γιατί εξαρτάται αποκλειστικά από τα ρεβίθια.
  5. «Το μυστικό μου δεντρολίβανο» Επειδή λατρεύω το δεντρολίβανο και μάλιστα το χαρακτηριστικό άρωμα που δίνει στα ρεβίθια, αλλά παράλληλα απεχθάνομαι να βγάζω τα κοτσανάκια όταν τρώω τη σούπα μου, κάνω το εξής. Βράζω ½ κ.σ. δεντρολίβανο με ½ ποτήρι νερό σε ένα μπρίκι, το σουρώνω και κρατάω το ζωμό του, (αφέψημα).
  6. Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν και αρχίσουν να χυλώνουν, δοκιμάζουμε το ζουμί τους και προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με τη διάθεσή μας. Προσθέτουμε το αφέψημα δεντρολίβανο, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού και τα περιχύνουμε. Τα ανακατεύουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λαδάκι και τα πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για 10 λεπτά ακόμα.

Μπορούμε συνοδέψουμε την ρεβιθάδα μας  με τις καταπληκτικές ζεστές πίτες της στιγμής.

Και κάτι ακόμα. Γνωρίζετε ότι το μυστικό μου δεντρολίβανο έχει τις παρακάτω ευεργετικές ιδιότητες;

  • Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
  • Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
  • Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.
  • Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.
  • Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία…!