Σπιτικά κεμπάπ με σπιτικές πίτες και σος ταχίνι

Σπιτικά κεμπάπ με σπιτικές πίτες και σος ταχίνι

Δεν υπάρχουν λόγια! Είναι απλά, ότι καλύτερο έχετε δοκιμάσει!

Για τα κεμπάπ

500 γρμμ. κιμά

1 κ.σ. θυμάρι, ξερό

1 κ.γ. μπαχάρι

3 κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1/2 φ.τ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

2 κ.σ. ξύδι

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

2 + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Ξυλάκια για σουβλάκια(Προαιρετικά)

Πως τα φτιάχνουμε

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
  2. Βάζουμε ένατηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι.
  3. Τα προσθέτουμε στον κιμά και στη συνέχεια ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σφραγίζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μείνει αρκετές ώρες. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο αφράτος και μυρωδάτος θα γίνει ο κιμάς.
  4. Στη συνέχεια πλάθουμε τον κιμά σε κεμπάπ τα οποία πρέπει να είναι μακρόστενα και λίγο πεπλατυσμένα ώστε να ψηθούν εύκολα και γρήγορα. Εάν θέλουμε, βυθίζουμε στο κεμπάπ το ξυλάκι του σουβλακιού και αγκαλιάζουμε και πιέζουμε τον κιμά στο ξυλάκι,  για να πάρει το μήκος και τη μορφή του κεμπάπ  που όλοι ξέρουμε.
  5. Πασαλείβουμε με την παλάμη μας τα κεμπάπ με λάδι. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά, αραδιάζουμε τα κεμπάπ και τα ψήνουμε γυρίζοντας τα, από όλες τις πλευρές.

Για τις πίτες

Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή.  Όσα γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του βάλετε, τόσα γραμμάρια στραγγιχτό γιαούρτι θα βάλετε και θα προσθέσετε αλατάκι και εάν θέλετε ρίγανη. Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά.  Εσείς αποφασίζετε την ποσότητα,  ανάλογα με το πόσες πίτες θέλετε να φτιάξετε.

Παράδειγμα

300 γραμμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

300 γραμμ. Στραγγιχτό γιαούρτι

Αλατάκι

1 κ.γ. ρίγανη (Προαιρετικά)

Λάδι για το άλειμμα του τηγανιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1, Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα υλικά.  Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 30 λεπτά.

  1. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και την κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη μας τη κάθε φέτα, σε ένα δίσκο 15 εκ. περίπου.
  2. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Το αλείφουμε με ένα πινελάκι με λάδι και τοποθετούμε την πρώτη μας πίτα. Την ψήνουμε και από τις δυο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα και προχωράμε την ίδια διαδικασία και για τις επόμενες πίτες.

Συνοδεύουμε τα κεμπάπ και τις πίτες, κλασικά, με ντομάτες σε φέτες, ροδέλες κρεμμυδιών, λίγο πιπέρι καγιέν, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τηγανητές πατατούλες και σατζικάκι.

Επίσης, για μια πιο Ανατολίτικη «γκουρμεδιά» μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με σος ταχίνι.

Σος ταχίνι

3-4 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

¼ φ.τ. χυμό λεμονιού

½ φ.τ. ταχίνι

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. κύμινο

6 κ.σ, κρύο νερό, ή όσο χρειάζεται για να γίνει το μίγμα κρέμα.

Πως το φτιάχνουμε

  1. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τον χυμό του λεμονιού και του προσθέτουμε το λειωμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
  2. Τα σουρώνουμε μέσα στο μπλεντεράκι μας και πιέζουμε με ένα κουταλάκι τα σκόρδα για να βγάλουν και τους τελευταίους τους χυμούς και τα πετάμε.
  3. Προσθέτουμε στο λεμόνι το ταχίνι, το αλάτι και το κύμινο. Τα χτυπάμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές νερό τη φορά, μέχρι το μίγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες.
  4. Το δοκιμάζουμε μήπως θέλει ανάλογα με τη γεύση μας περισσότερο χυμό λεμονιού, αλατάκι κύμινο και πιπέρι.

Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, το περιχύνουμε με λίγο λαδάκι και το σερβίρουμε.