Πατάτες Ντοφινουάζ – Dauphinoise
Posted on
September 30, 2020
in ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πεντανόστιμο και πανεύκολο πιάτο. Ευπαρουσίαστο και σε τραπέζι ακόμα. Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν.
Υλικά που θα χρειαστούμε
500ml κρέμα γάλακτος light
500ml γάλα
3 σκελίδες σκόρδου σπασμένες
1 ½ πατάτες
½ κ.γ αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ. άσπρο πιπέρι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
200γραμ. τριμμένο Gouda
Πώς θα το φτιάξουμε
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 32Χ18εκ. περίπου.
- Ζεσταίνουμε τη κρέμα με το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις 3 σπασμένες σκελίδες σκόρδου.
- Αναμιγνύουμε το αλάτι μαζί με τα πιπέρια και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολάκι.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες των 4mm πάχος περίπου, με μαντολίνο, ή ηλεκτρικό πολυκόφτη λαχανικών, ή και με το χέρι.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στη κατσαρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να κρατάνε.
- Με μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τις μισές πατάτες και τις τοποθετούμε στο πυρέξ, σε μια στρώση. Τις πασπαλίζουμε με τα αλοτο-πιπέρια μας και το τυρί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τη δεύτερη στρώση.
- Τις περιχύνουμε με την κρέμα-γάλα τις αλατοπιπερώνουμε και τις τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Τις φουρνίζουμε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Τις ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να δέσουν και μετά τις σερβίρουμε.
Τρώγονται σαν κυρίως πιάτο με συνοδεία μιας ωραίας πράσινης δροσερής σαλάτας, ή στο πλάι ενός σνίτσελ, μπριζόλας μοσχαρίσιας, ή χοιρινής, ή ακόμα και με ψητό αρνάκι .