Τροφές που βοηθούν στο “κάψιμο” του λίπους

Τροφές που βοηθούν στο “κάψιμο” του λίπους

 Γκρεϊπ φρουτ

  Οφέλη: Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση χοληστερίνης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, μείωση σωματικού βάρους και λίπους, ευεργετικό σε παθήσεις νεφρών και συκωτιού.

Προσοχή: Μην παίρνετε φάρμακα μαζί με χυμό γκρέιπ-φρουτ. Ορισμένα συστατικά του μπορεί να αυξήσουν (ή αντίστοιχα να μειώσουν) τη δραστικότητα κάποιων φαρμάκων.

Συμβουλή: Με άδειο στομάχι πιείτε το πρωί ή πριν την γυμναστική σας χυμό από μισό γκρέιπ-φρουτ και μισό πορτοκάλι, αραιωμένο με ισόποση ποσότητα νερού. Ο συνδυασμός τους επιταχύνει την καύση λίπους.

 Δαμάσκηνα ξερά

 Οφέλη: Καταπολέμηση δυσκοιλιότητας, ανακούφιση αιμορροϊδοπάθειας, πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου, αύξηση απορρόφησης ασβεστίου και σιδήρου, πρόληψη θρομβώσεων, ρύθμιση λειτουργίας ενδοκρινών αδένων (ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση).

Προσοχή: Πρέπει να τρώγονται σε μικρές ποσότητες γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες. Αφαιρέστε λοιπόν τις θερμίδες που θα πάρετε από τα δαμάσκηνα, μειώνοντας αντίστοιχα τις θερμίδες από άλλες πηγές υδατανθράκων.

Συμβουλή: Συνδυάστε τα δαμάσκηνα με λιπαρά κρέατα, όπως το χοιρινό. Οι φυτικές τους ίνες «παγιδεύουν» το διατροφικό λίπος και μειώνουν την απορρόφησή του.

Κουνουπίδι

Οφέλη: Ελάττωση ελεύθερων ριζών, μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, ομαλοποίηση καρδιακής λειτουργίας και αρτηριακής πίεσης, αύξηση αντικαρκινικής προστασίας, ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

Προσοχή: Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Αν όμως τρώγεται σε μικρές ποσότητες (όχι παραπάνω από 100-150 γραμμάρια) είναι πιο ευκολοχώνευτο.

Συμβουλή: Μαγειρέψτε το στον ατμό και προσθέστε στο πιάτο σας λίγο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι. Το κουνουπίδι συνοδεύει άριστα τα φαγητά που περιέχουν κρέας αλλά δεν πρέπει να τρώγεται μαζί με όσπρια.

 Λάχανο

Οφέλη: Ενίσχυση άμυνας οργανισμού κατά των καρκινογόνων ουσιών, αύξηση προστασίας από στεφανιαία νόσο, ομαλοποίηση λειτουργίας εντέρου, μείωση απορρόφησης και αποθήκευσης διατροφικού λίπους.

Προσοχή: Η κατανάλωση λάχανου αντενδείκνυται εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό και παίρνετε Τ3 ή Τ4. Ενδείκνυται όμως ιδιαίτερα σε υγιείς γυναίκες που προσπαθούν να αυξήσουν τα οιστρογόνα τους (ενισχύει τα φυτοοιστρογόνα των άλλων τροφών, όπως της σόγιας).

Συμβουλή: Το λάχανο πρέπει να τρώγεται και ωμό και βραστό, συνοδεύοντας όλες τις άλλες τροφές, εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά (κλέφτης ιωδίου!). Το βράσιμο μαλακώνει τις φυτικές του ίνες, το κάνει πιο εύπεπτο και αυξάνει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών του.

 Μήλο

Οφέλη: Μείωση ολικής χοληστερίνης, ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υποβοήθηση χώνευσης, ομαλοποίηση λειτουργίας εντέρου.

Προσοχή: Στα συμβατικής καλλιέργειας μήλα χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και ψεκάζονται με επίχρισμα κεριού για να μην αφυδατώνονται και να γυαλίζουν. Για αυτό πριν τα φάμε πρέπει να αφαιρούμε την φλούδα.

Συμβουλή: Ένα μήλο την ημέρα, κάνει τον… καρδιολόγο πέρα! Αρκεί βέβαια να καταναλώνεται για πρωινό ή κολατσιό (μαζί με άπαχο γιαούρτι ή γάλα) ή ως συνοδευτικό μέσα στις σαλάτες λαχανικών (άριστος συνδυασμόςμε λάχανο, καρότο και λεμόνι).

 Πορτοκάλι

Οφέλη: Ενίσχυση ανοσοποιητικού και κυκλοφορικού συστήματος, έλεγχος αρτηριακής πίεσης, βελτίωση εντερικής λειτουργίας, αύξηση αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής προστασίας, μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου.

Προσοχή: Το πορτοκάλι είναι για το στομάχι «χρυσάφι το πρωί, ασήμι το μεσημέρι, σίδερο το βράδυ…» (λαϊκή θυμοσοφία). Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι είναι καλύτερο να το καταναλώνουμε κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας μας και να το αποφεύγουμε από το μεσημέρι και έπειτα (και ειδικά τις βραδινές ώρες).

Συμβουλή: Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι εξαιρετικά διουρητικός και τονωτικός και για αυτό ιδανικός για δίαιτα. Επειδή όμως μπορεί να αυξήσει την όρεξη, πρέπει να προτιμάμε τα πιο γλυκά είδη πορτοκαλιών, να αραιώνουμε το χυμό τους με νερό και να προσθέτουμε ελάχιστο μέλι ή λίγο χυμό καρότου.

 Σκόρδο

  Οφέλη: Ρίχνει την πίεση, διαλύει τις πέτρες στα νεφρά, καταπολεμά την χοληστερίνη, βοηθά το ορμονικό σύστημα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντισηπτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινογόνο δράση.

Προσοχή: Μην τρώτε σκόρδο εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μισή σκελίδα ωμό σκόρδο κάθε πρωί μειώνει την πίεση στα υπερτασικά άτομα κι ελαττώνει σημαντικά τα τριγλυκερίδια του αίματος.

Συμβουλή: Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά, προτιμήστε τα μεγαλύτερου μεγέθους σκόρδα που μυρίζουν λιγότερο έντονα και συνδυάστε τα με μαϊντανό, ο οποίος αρωματίζει την αναπνοή.

 Φασόλια ξερά

Οφέλη: Ελαττώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, μειώνουν τη χοληστερίνη, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Προσοχή: Η κατανάλωση πολλών φασολιών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, αύξηση της πίεσης στους υπερτασικούς και μείωση της ερωτικής διάθεσης στις γυναίκες (μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης). Η προσθήκη σόδας τα κάνει πιο εύπεπτα, αλλά αυξάνει τις απώλειες (καταστροφή) των βιταμινών Β.

Συμβουλή: Οι πρωτεΐνες των φασολιών είναι ατελείς, δεν περιέχουν δηλαδή όλα τα βασικά αμινοξέα. Με την προσθήκη όμως καλαμποκιού, καστανού ρυζιού ή μαύρου ψωμιού, τα φασόλια γίνονται ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα, που θα πρέπει να… τιμάτε δεόντως, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Milkshake για…αγγελικό κορμί!

https://lifesharing.gr/2018/07/04/10659/

5 super foods που πετάς… στα απορρίμματα