5 super foods που πετάς… στα απορρίμματα

5 super foods που πετάς… στα απορρίμματα

Ο φλοιός του πορτοκαλιού, οι «άκρες» του σέλερι και τα φύλλα του μπρόκολου είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουμε «μάθει» να πετάμε στα σκουπίδια και να μην τα καταναλώνουμε, όμως αυτά ακριβώς είναι εκείνα που ωφελούν περισσότερο την υγεία μας σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος του φρούτου ή του λαχανικού.  Διάβασε το γιατί και πώς μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

  1. Φλοιός πορτοκαλιού

 Η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από ότι το εσωτερικό του και ακόμη, προσφέρει ευεργετικά συστατικά που έχουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα θρεπτικά συστατικά της μάλιστα θεωρούνται ότι μπορούν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης, από ότι τα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί γι αυτό τον σκοπό.

Μπορείς να αξιοποιήσεις τον φλοιό του πορτοκαλιού στη μαγειρική, τρίβοντάς τον επάνω σε λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια. Για επιδόρπιο, μπορείς να σιγοβράσεις τη φλούδα κομμένη σε λωρίδες μέσα σε ένα απλό σιρόπι και να τις επικαλύψεις με λιωμένη κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας.

  1. «Άκρες» σέλερι

 Τα φυλλαράκια, ή αλλιώς «άκρες», του σέλερι προσφέρουν πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από ότι τα κοτσάνια. Είναι επιπλέον πλούσια πηγή βιταμίνης C και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αξιοποίησε τα φυλλαράκια του σέλερι, ψιλοκόβοντάς τα και ανακατεύοντάς τα με μαϊντανό, που θα χρησιμοποιήσεις για να δώσεις γεύση σε σάλτσες. Μπορείς ακόμα να γαρνίρεις με αυτά πιάτα με ψάρι ή κοτόπουλο.

  1. Φύλλα μπρόκολου 

Τα φύλλα του μπρόκολου ικανοποιούν κατά 90% τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Α, ενώ το άνθος του, που συνήθως τρώμε, μόλις το 3%.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις προκειμένου να αξιοποιήσεις τα φύλλα του μπρόκολου είναι να μην τα αφαιρέσεις, όταν πρόκειται να το βράσεις και να τα καταναλώσεις μαζί με το υπόλοιπο λαχανικό. Ακόμη, μπορείς να φτιάξεις μία ζεστή σαλάτα χρησιμοποιώντας μόνο τα φύλλα: ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό και ύστερα με λίγο λάδι, σωτάρισέ τα με αλάτι και σκόρδο.

 

  1. Βλαστοί σέσκουλου

 Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων στη Γερμανία αποκάλυψε ότι οι βλαστοί του σέσκουλου είναι πλούσιοι σε γλουταμίνη – ένα αμινοξύ που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές.

Ένας πρωτότυπος τρόπος να δοκιμάσεις τους βλαστούς του σέσκουλου, σύμφωνα με συνταγή του σεφ Bruce Sherman, είναι να τους βράσεις έχοντας δέσει με σπάγκο τα κοτσάνια ανά 6. Χρειάζεται ακόμη να προσθέσεις στην κατσαρόλα ζωμό λαχανικών, ξύδι από κόκκινο κρασί, μέλι και σκόρδο, αφήνοντας τα υλικά να βράσουν όλα μαζί για 20 έως 30 λεπτά.

  1. Φλοιός ξερού κρεμμυδιού

 Το «χάρτινο» δέρμα του κρεμμυδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το ίδιο το κρεμμύδι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κερκετίνη -μια «θαυματουργή» ουσία που δύναται να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μπορείς να ρίξεις τον λεπτεπίλεπτο φλοιό του ξερού κρεμμυδιού καθώς βράζεις σούπες ή άλλα φαγητά στην κατσαρόλα. Φυσικά χρειάζεται να τον αφαιρέσεις μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, οπότε τα ευεργετικά συστατικά του θα έχουν απελευθερωθεί μέσα στο φαγητό.

Μαρία Κόλλια

ΠΗΓΗ: www.oprah.com

Tags: