Καλλυντικά… αγάπη μου! Ήρθε η ώρα να… σας βάλω σε τάξη!

Καλλυντικά… αγάπη μου! Ήρθε η ώρα να… σας βάλω σε τάξη!

Παρατηρείτε ότι η συλλογή καλλυντικών σας έχει αυξηθεί δραματικά τελευταία- ε, αφού άλλη δουλειά δεν κάνετε παρά να αγοράζετε το ένα μετά το άλλο τα πολλά υποσχόμενα μυρωδάτα βαζάκια και κουτάκια, πώς να μη γίνουν τόσα πολλά και να χάσετε τον… λογαριασμό; Μήπως ήρθε η ώρα για το ξεκαθάρισμα

 Μόνο έτσι θα κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και την ομορφιά μας πιο… ζηλευτή! 

Όχι δεν διαφωνώ καθόλου με την «καλή» σας συνήθεια να θέλετε όλο και περισσότερα καλλυντικά, άλλωστε κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά όταν γίνονται πολλά δυσκολευόμαστε να τα βάλουμε σε τάξη. Καινούρια και παλιά, όλα στο ίδιο καλάθι, και άντε να βρεις άκρη μετά, ειδικά όταν βιάζεσαι. Γι’ αυτό ας βάλουμε τάξη.

Βήμα 1ο : Συγκέντρωση καλλυντικών 

Συγκεντρώστε όλα τα καλλυντικά σας και κατόπιν χωρίστε τα ανά είδος. Π.χ. σκιές, κραγιόν, μέικαπ, κ.λπ. ώστε να βλέπετε τι μένει ανά κατηγορία. Τώρα με μια μάτια σίγουρα θα μπορείτε να δείτε ποια προϊόντα χρησιμοποιείτε περισσότερο και ποια  ‘ξεχασμένα’ από καιρό, πιάνουν άδικα χώρο στο νεσεσέρ σας.

Βήμα 2ο : Αφαίρεση σπασμένων συσκευασιών/προϊόντων

Πετάξτε ότι είναι σπασμένο πέρα από τα όρια επισκευής είτε από λόγω συσκευασίας είτε λόγω του ότι έχει αλλοιωθεί η όψη τους. Π.χ. σκιές ή πούδρες που έχουν θρυμματιστεί και «απλωθει» σε συρτάρια, καλαθάκια ή νεσεσέρ, κασετίνες ή κόμπακτ που δεν κλείνουν κ.λπ.

Αν έχετε κάποια σκιά ή πούδρα που είναι μεν καινούργια αλλά  έχει σπάσει και δεν σας κάνει καρδιά να την αποχωριστείτε, βάλτε την στη άκρη ή σε μια σακούλα ziplock (που κλείνει με πλαστικό φερμουάρ,) ώστε να την επισκευάσετε μετά με λίγο οινόπνευμα.

Βήμα 3ο : Εντοπισμός ληγμένων προϊόντων

Για να εντοπίσετε ληγμένα προϊόντα εύκολα, ακολουθήστε αυτόν τον απλό οδηγό βασισμένο στην όψη και όσφρηση:

Τα προϊόντα σε ρευστή μορφή (όπως μέικαπ,) συνήθως «κόβουν» χωρίζοντας σαν σύνθεση και αποκτούν μια βαριά και όχι ευχάριστη μυρωδιά. Τα κραγιόν σε κλασική μορφή τείνουν να «πικρίζουν» σαν οσμή αλλά και γεύση όταν χαλάνε, τα κονσήλερ σε στικ ξηραίνονται και αποκτούν κέρινη υφή η ρωγμές στην όψη τους. Προϊόντα σε μορφή πούδρας συνήθως ξηραίνονται όταν περάσει η ημερομηνία λήξης και η απόδοση τους γίνεται ανομοιόμορφη-ενίοτε χάνουν το οποίο αρχικό άρωμα τους.

Η διάρκεια ζωής των καλλυντικών

Σε γενικές γραμμές (ανάλογα τα συντηρητικά και σύσταση του εκάστοτε προϊόντος,) η διάρκεια ζωής ανά κατηγορία καλλυντικών-από τη στιγμή που θα αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε- είναι οι εξής:

 

Μέικαπ: 12-24 μήνες

Κονσήλερ: 6-12 μήνες

Πούδρες/σκιές/μπρόνζερ: 12-24 μήνες

Κραγιόν:12 μήνες

Λίπγκλος: 6 μήνες

Υγρές/κρεμώδεις σκιές: 12 μήνες

Υγρό αϊλάινερ: 3-6 μήνες

Μάσκαρα: 3-6 μήνες

Βήμα 4ο : Οργάνωση 

Τώρα που έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι μένει μπορείτε να τα αποθηκεύσετε ανά είδος για δίκη σας ευκολία και στο εξής να διατηρείτε ένα χαρτί που θα γράφετε τις ημερομηνίες που προμηθεύτηκαν ή ανοίχτηκαν οι πιο πρόσφατες αγορές σας. Εναλλακτικά, λευκά αυτοκόλλητα ετικέτες βοηθούν πολύ (αν δεν σας πειράζει το «αισθητικό» του θέματος,) για να θυμάστε πότε ανοίξατε κάποιο προϊόν ώστε να ξέρετε περίπου πότε λήγει. Όλα τα καλλυντικά φέρουν ημερομηνία λήξης ή ενδεικτικό όριο χρήσης για λόγους υγιεινής (πχ 12M σημαίνει 12 μήνες) οπότε ελέγχετε ανά είδος όταν τα προμηθεύεστε.

Έξτρα ξεκαθάρισμα!

Αν έχετε πολλά καλλυντικά- π.χ. κραγιόν σε ίδια απόχρωση, αλλά τελικά φοράτε 1-2 από αυτά μπορείτε να χαρίσετε τα υπόλοιπα σε φίλες ή κοντινά σας πρόσωπα αφού τα απολυμάνετε με οινόπνευμα ή κόβοντας τις άκρες αφαιρώντας πλήρως το κομμάτι που κάνατε χρήση για λόγους υγιεινής. Για να απολυμάνετε ρουζ/σκιές και προϊόντα σε μορφή πούδρας ψεκάστε την επιφάνεια με καθαρό οινόπνευμα και σκουπίστε με καθαρό χαρτομάντηλο. Επαναλάβετε άλλη μια φορά για μέγιστη υγιεινή.

Προϊόντα με υγρή σύσταση όπως μάσκαρα και άϊλαινερ είναι καλό να μην χαρίσετε καθώς το υγρό περιβάλλον εντός συσκευασίας ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και δεν υπάρχει τρόπος απολύμανσης.

Εύχομαι να βρήκατε χρήσιμες τις συμβουλές μου και να απολαύσετε εκ νέου την τακτοποιημένη-επιτέλους- συλλογή των καλλυντικών σας!