“Αποτοξινώστε” το σπίτι σας τώρα. Το σχέδιο των 28 ημερών

“Αποτοξινώστε” το σπίτι σας τώρα. Το σχέδιο των 28 ημερών

Μην μου πείτε ότι δεν έχουν υπάρξει στιγμές που ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο ρούχο ή αξεσουάρ  χωμένες μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια και μετά από λίγο εγκαταλείπετε τον αγώνα γιατί φυσικά έχετε βρει όλα τα απίθανα- που μπορεί επίσης να αναζητούσατε πριν δύο ημέρες- εκτός από το αυτό που θέλετε εκείνη τη στιγμή…

Ή στιγμές που κοιτάτε με απόγνωση τα ράφια της βιβλιοθήκης που πήζουν από δεκάδες αντικείμενα ή ότι δεν έχετε ανακαλύψει ληγμένα προϊόντα σε ψυγείο και κατάψυξη!!  Αντικείμενα χωρίς κανέναν λόγω ύπαρξης πια, πράγματα που στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να «βαραίνουν» κι εμάς και το σπίτι μας!  Ελάτε λοιπόν να βάλουμε μαζί ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση θέτοντας σε εφαρμογή ένα τέλειο σχέδιο. Ένα πλάνο «εκκαθάρισης 30 ημερών»

Τι χρειαζόμαστε;

-15 λεπτά κάθε μέρα

-Σακούλες σκουπιδιών

-Σακούλες ανακύκλωσης

ούτες για αντικείμενα που μπορούμε να  προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας.

Φυσικά το σχέδιο μπορεί να προσαρμοσθεί στις προσωπικές μας ανάγκες αφού και ο χρόνος και ο χώρος όλων μας είναι διαφορετικός. Το μυστικό όμως για να πετύχει η προσπάθεια είναι να γίνει το 15λεπτο καθημερινή μας συνήθεια…

Ημέρα 1η  : Αγαπημένο μου… «χαρτομάνι»

Αποδείξεις, λογαριασμοί, σημειώματα, post it, λίστες  “to do” , λίστες με ψώνια παντού! Καλαθάκια, ασημικά, ψυγείο, συρτάρια, και είμαι σίγουρη ότι και κάπου αλλού θα ανακαλύψετε ένα σωρό από χαρτιά τα οποία πραγματικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης.  Ότι δεν χρειάζεται πετιέται αμέσως.  Statements τραπεζών, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ταξινομούνται σε φακέλους.

Ημέρα 2η : Είσοδος σπιτιού

Θησαυρός! Γιατί βέβαια έτσι όπως γυρίζουμε κατάκοποι από μία κουραστική ημέρα, ότι κρατάμε απλά το αφήνουμε μπαίνοντας στο σπίτι μας… Από τα κλειδιά μας και το παλτό μας μέχρι και διαφημιστικά φυλλάδια.

Ημέρα 3η : Τσάντες
Αγαπημένος…αποθηκευτικός χώρος άχρηστων αντικειμένων!   Αδειάστε τις όλες. .Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε μέσα από παλιές αποδείξεις βενζίνης μέχρι κραγιόν που έφτασαν στο τέλος τους εδώ και μήνες!  Μην μιλήσω για άδειες συσκευασίες από τσίχλες κλπ…

Ημέρα 4η : Ντουλάπι με  προϊόντα για το καθάρισμα του σπιτιού
Βγάλτε τα όλα έξω και αρχίστε τη διαλογή. Σίγουρα θα ανακαλύψετε κάποια μπουκάλια άδεια, και το χειρότερο…2 ή 3 προϊόντα μισο-χρησιμοποιήμενα γιατί  καθώς  δεν τα βλέπατε με μία ματιά, πιστεύατε ότι είχαν τελειώσει… Αυτά, μεταγγίστε τα, το ένα στο άλλο και τις άδειες συσκευασίες  τις πάτε στην ανακύκλωση.  Και μία συμβουλή… Να προτιμάτε  απορρυπαντικά πολλαπλών χρήσεων… Γλυτώνετε χρήμα χώρο και…κουβάλημα!

Ημέρα 5η : Ψυγείο και καταψύκτης

Εδώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε όλες τις ημερομηνίες λήξης. Εννοείται ότι αυτά που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, απομακρύνονται ενώ αυτά που πλησιάζουν στο τέλος τους τα βάζουμε μπροστά-μπροστά για να καταναλωθούν άμεσα.  Αν αγαπάτε κι εσείς, όπως κι εγώ τα …ταπεράκια…, φροντίστε να βάλετε τα τρόφιμα στις ιδανικές διαστάσεις για να μην σας κρατάνε πολύ χώρο…

Ημέρα 6η : Ντουλάπια κουζίνας I

Προφανώς κι εδώ ισχύει ο κανόνας τους ψυγείου. Απομακρύνουμε τα ληγμένα, βάζουμε μπροστά όσα πλησιάζουν στη λήξη τους. Και μία συμβουλή. Προσωπικά αλεύρι, ζάχαρες, και φρυγανιά τριμμένη προτιμώ να τα διατηρώ σε διάφανα μεγάλα βάζα για να βλέπω αφ ενός τις ποσότητες ώστε να μην αγοράζω τα ίδια 10 φορές και επιπλέον ειδικά για το αλεύρι, δεν κινδυνεύουμε να πήξουμε στις γνωστές «πεταλουδίτσες» των τροφίμων!

Ημέρα 7η : Ημέρα ελεύθερη!!!! 

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί αλλά και να απολαύσει τα σημεία που ήδη έχει τακτοποιήσει…

Ημέρα 8η : Day 8: Ντουλάπια κουζίνας ΙΙ

Ε ναι,  η  κουζίνα είναι…ζόρικη… Αφού έχουμε τακτοποιήσει τα ντουλάπια των τροφίμων, είναι ώρα να ανακυκλώσουμε κούπες και φλυτζάνια που δε χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, αλλά και γκατζετάκια που μπορεί να αγοράσαμε από τηλεμάρκετινγκ  μία νύχτα τρελής αυπνίας, και δεν βγήκαν καν από τη συσκευασία τους…

Η κουζίνα δεν ήταν ποτέ εύκολος αντίπαλος!

Ημέρα 9η : Ντουλαπάκι ή καλάθι με φάρμακα και είδη πρώτης βοήθειας.

Τα φάρμακα ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να συντηρούνται μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη και φυσικά έχουν ημερομηνία λήξης.  Πρέπει λοιπόν να ελέγξουμε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και  βέβαια να κρατάμε και σημειώσεις για να ξανα-αγοραστούν τα απαραίτητα. .Όσα δεν χρειάζονται πια, μπορούν να επιστρέψουν στο φαρμακείο για να ανακυκλωθούν.  Και μία υπενθύμιση. : Ο χώρος φύλαξης των φαρμάκων πρέπει να μην είναι προσβάσιμος στα παιδιά.

Ημέρα 10η : Τραπεζαρία

Ακόμα ένας χώρος «φιλικός» προς τα άχρηστα αντικείμενα μας… Από παιδικά παιχνίδια μέχρι ένα ξεχασμένο σουπλά χωρίς ταίρι, τελειωμένα κεριά που δεν θα ξανά ανάψουν ποτέ , ένα διακοσμητικό που ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει πού είναι η θέση του, μπλοκάκια μισοτελειωμένα με σημειώσεις… Πάρτε σακούλες και ξεκινήστε!

Ημέρα 11η  καθιστικό , χώρος τηλεόρασης

Η χαρά του άδειου κουτιού, των καλωδίων , των διαφημιστικών, και πάει λέγοντας.  Για να είμαι ειλικρινής στην περίπτωση αυτή ίσως να μην φτάσουν τα 15 λεπτά! Φροντίστε λοιπόν να απομακρύνετε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια, περιοδικά και αγοράστε ένα ειδικό συρματάκι σαν και αυτό που στερεώνουμε τα λουλούδια μας, προκειμένου να μαζέψουμε και να νοικοκυρέψουμε τα αντιαισθητικής εικόνας διάφορα καλώδια που τρέχουν δεξιά και κρύβοντας τα προσεκτικά πίσω από τις συσκευές τους.

Ημέρα 12η : Περιοδικά και βιβλία

Μπορώ άνετα να καταλάβω κάποιον που δεν θέλει να αποχωριστεί  τεύχη αγαπημένων του περιοδικών και πολύ περισσότερο βιβλία. Όμως ειδικά στη δεύτερη περίπτωση σκεφτείτε πόσους θα ανθρώπους ίσως κάνατε ευτυχισμένους αν τους τα χαρίζατε. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να αποφασίσετε, δεν έχετε παρά να τα ταξινομήσετε όμορφα σε κούτες και να τα μεταφέρετε στην αποθήκη σας.  Είμαι σίγουρη ότι σιγά σιγά θα αντικατασταθούν από καινούρια!

Ημέρα 13η : Το συρτάρι των αχρήστων…

Είμαι σίγουρη ότι κάπου μέσα στο σπίτι υπάρχει και αυτό. Είναι αυτό που θα λέγαμε διαφορετικά, «προθάλαμος…σκουπιδιών!»  Είναι το σημείο που μαζεύουμε ότι θα… «δούμε αργότερα» και ποτέ δεν το κάνουμε. Τώρα είναι η ώρα του!

Ημέρα 14η Ημέρα ξεκούρασης!
Μην ξεχνάτε ότι όπως και την προηγούμενη καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά στα σημεία που έχουμε ήδη τακτοποιήσει. Έτσι θα πάρουμε σίγουρα θάρρος να συνεχίσουμε…

Ημέρα 15η :  Το γραφείο

Ήρθε η στιγμή της αρχειοθέτησης. Εν όψει αυτής της εκκαθάρισης, φροντίστε να προμηθευτείτε χαρούμενα κουτάκια για να βάλετε μέσα μικροαντικείμενα όπως συνδετήρες κλπ. Και επιτέλους ξεφορτωθείτε τα ημερολόγια του 2016!!!

Ημέρα 16η : Ντουλαπάκια μπάνιου
Απομακρύνετε όλα τα καλλυντικά που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ. Πολλές φορές στην καταναλωτική  μας μανία, αγοράζουμε ότι πιο φανταχτερό και εξειδικευμένο καλλυντικό βρίσκουμε μπροστά μας, για να το.. ξεχάσουμε λίγο αργότερα… Α! επίσης πετάχτε και όλα αυτά τα μικρά μπουκαλάκια σαμπουάν και ντους που πήρατε μαζί σας φεύγοντας από το ξενοδοχείο των διακοπών σας, και καλά για θυμάστε πόσο αξέχαστα περάσατε.  Υπάρχουν και οι φωτογραφίες για το λόγο αυτό.

Ημέρα 17η : Ντουλάπα με λευκά είδη.

Ξεχωρίστε σεντόνια και πετσέτες που χρησιμοποιείτε και αγαπάτε, και όσα έχετε βαρεθεί ή δεν σας κάνουν πια για οποιοδήποτε λόγο ( ίσως να αλλάξατε μέγεθος κρεβατιού και να μην ταιριάζουν πια) συγκεντρώστε τα  σε κούτα και χαρίστε τα. Υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν πραγματική ανάγκη.
Ημέρα 18η : Make up

Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης. Κανένα κραγιόν δεν είναι για πάντα, καμία κρέμα περιποίησης, καμία μάσκαρα.  Πετάξτε τα τώρα γιατί  όχι μόνο σας πιάνουν χώρο αλλά ίσως σας βλάψουν κιόλας αν τα χρησιμοποιήσετε.

Ημέρα 19η : Η ώρα για τα αξεσουάρ
Διακοσμητικές πόρπες, ζώνες και faux bijoux που έχετε χρόνια να φορέσετε κατευθείαν στην κούτα της δωρεάς. Μην το σκέφτεστε καθόλου!

Ημέρα 20η: Ντουλάπα υπνοδωματίου

Αν δε βάλατε ποτέ εκείνο το στενό φόρεμα ή το cigarette  παντελόνι που τα αγοράσατε ένα νούμερο μικρότερο για να τα βάλετε όταν θα χάσετε τα 2 κιλάκια που σας βασανίζουν, μάλλον δεν θα τα βάλετε ποτέ. Αφαιρέστε τα από  την ντουλάπα σας τώρα, και απολαύστε τη σιλουέτα σας χωρίς ενοχές!  Η κούτα της δωρεάς περιμένει! Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλα εκείνα τα ρούχα που έκαναν για εσάς τον κύκλο τους και τώρα πια απλά σας πιάνουν πολύτιμο χώρο.

Ημέρα 21η : Μέρα ελεύθερη

Εκμεταλλευτείτε την όπως θέλετε. Αν προτιμάτε να χουζουρεύετε όλη μέρα απολαμβάνοντας το τακτοποιημένο σας σαλόνι, είναι οκ.

Ημέρα 22η : Η ώρα για εσώρουχα και κάλτσες

Ζευγάρια κάλτσες που έχουν χάσει το ταίρι τους εδώ και καιρό… Εσώρουχα που έχουν ξεθωριάσει ή έχασαν την ελαστικότητα τους… Η σακούλα  των άχρηστων περιμένει…

Ημέρα 23η : Το κομοδίνο μας

Όλο το μυστικό να ξέρετε κρύβετε στα συρτάρια του. Ανοίξτε τα και σίγουρα θα εκπλαγείτε. Χαρτάκια, σημειώματα, παλιά περιοδικά! Είναι απίθανο τι βάζουμε στην άκρη λίγο πριν κοιμηθούμε, περιμένοντας να το δούμε καλύτερα το πρωί!

Ημέρα 24η : Τα παιχνίδια των παιδιών μας
Εδώ η μάχη είναι διπλή. Και θα πρέπει να τακτοποιήσετε αλλά και να πείσετε τα παιδιά σας ότι παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια πρέπει να μπουν αμέσως στην κούτα της δωρεάς για να τα απολαύσουν κι άλλα παιδάκια. Όσο για τα υπόλοιπα, σπασμένα αντικείμενα, μισά τρενάκια , χωρίς ράγες, και επιτραπέζια χωρίς πιόνια φεύγουν αμέσως…

Ημέρα 25η : Ντουλάπα των παιδιών

Εσείς προφανώς ξέρετε καλύτερα, ειδικά όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, ποια ρούχα χρειάζονται πραγματικά και ποια όχι. Εννοείται ότι όλα τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν κάνουν πια σαν νούμερο, μαζεύονται και αποθηκεύονται προκειμένου να δοθούν στα ..επόμενα παιδιά της οικογένειας ή σε παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας.

Ημέρα 26η : Υπόγειο ή αποθηκευτικός χώρος

Είναι προφανές, ότι 15 λεπτά δεν φτάνουν στην περίπτωση αυτή ούτε για να ρίξουμε μία ματιά. Ωστόσο είναι μία αρχή. Τουλάχιστον κάντε ένα γρήγορο τσεκάρισμα και κρατήστε σημειώσεις για το τι  θα χρειαστείτε και πώς θα κινηθείτε όταν ξεκινήσετε το ξεκαθάρισμα. Να θυμάστε ότι το μυστικό εδώ είναι να είμαστε «σκληροί» και αποφασισμένοι να απομακρύνουμε αντικείμενα που κουβαλάμε ίσως εδώ και χρόνια από σπίτι σε σπίτι και από μετακόμιση σε μετακόμιση…

Ημέρα 27η : Γκαράζ

Κι όμως το γκαράζ μπορεί να γίνει χωρίς να το καταλάβουμε η δεύτερη αποθήκη ή η πρώτη αν δεν έχουμε στο σπίτι. Ρίξτε μία ματιά και θα καταλάβετε… Εργαλεία σπασμένα, παλιά χαλάκια και ότι άλλο τοποθετούμε «πρόχειρα» εκεί για να το πετάξουμε αργότερα! Δεν θέλω να σας τρομάξω…Το αργότερα, είναι τώρα!

Ημέρα 28η : Αυτοκίνητο

Σε αυτό το εγχείρημα να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε 2 σακούλες. Μία για τα σκουπίδια και μία για τα πράγματα που πρέπει να πάτε πίσω στο σπίτι. Πραγματικά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κουβαλάμε μαζί μας κάθε φορά και τι μαζεύουμε! Από κοκαλάκια μαλλιών και βιβλία μέχρι ταπεράκια και πλαστικά μπουκαλάκια με νερό!

Μικρά μυστικά για να πετύχετε την «εκκαθάριση»
Στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα σε 28 ημέρες να ξεφορτωθούμε όσα περισσότερα άχρηστα αντικείμενα μπορούμε

-Ξεκινήστε από το χώρο που πραγματικά σας ενοχλεί να τον βλέπετε άνω κάτω. Είναι δύσκολο να ξεκινήσετε αλλά το αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή θα σας κάνει να νοιώσετε ότι έχετε «ξελαφρώσει»

-Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι 28 ημέρες και η κάθε μία ξεχωριστά θα είναι ένα πρώτο βήμα για μία σε βάθος εκκαθάριση που μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο και θα χρειαστεί σίγουρα και περισσότερες ώρες . Όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!  

-Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια ακόμα και αν σας φανεί αρχικά βουνό, ειδικά σε κάποιους χώρους. Σκεφτείτε πόσα χρόνια μαζεύατε μικροπραγματάκια! Πώς γίνεται να τα ξεφορτωθείτε σε 15 λεπτά;

Κρατείστε σημειώσεις. Επειδή πολλοί χώροι θα χρειαστούν παραπάνω από τον χρόνο σας, σημειώστε τι πρέπει να κάνετε την επόμενη φορά αλλά κα τι χρειάζεται για να τον οργανώσετε καλύτερα. Ίσως κάποιες ειδικές θήκες για ρούχα, κάποιες κούτες για παιχνίδια ή βιβλία, ετικέτες για να μπορείτε να γράφετε τι βρίσκεται πού.

-Μην πέσετε στην παγίδα της … «τελειότητας». Ο στόχος μας αυτή την στιγμή είναι να βάλουμε μία σειρά και όχι να κάνουμε γενική καθαριότητα…

-Εννοείται ότι το πλάνο το φτιάχνεται στα μέτρα , τις ανάγκες και τις δυνάμεις σας. Κι αν ακόμα χρειαστεί να μας χαρίσουμε ακόμα μία μέρα ξεκούρασης είναι οκ, αρκεί να μην εγκαταλείψουμε τον στόχο μας!

-Βάλτε όλη την οικογένεια στο παιχνίδι. Εάν δεν είστε μόνοι σας, δεν είναι κακό να βάλουν και οι υπόλοιποι ένα χεράκι. Εξάλλου  είναι σίγουρο ότι κάποιο μερίδιο ακαταστασίας τους αναλογεί.  Επίσης έτσι γλυτώνετε την μουρμούρα αν πετάξετε κατά λάθος κάτι που το ήθελαν…

 

Καλή επιτυχία!

 

 

.