10 ΜΥΘΟΙ σχετικά με την περιποίηση της επιδερμίδας σας!

10 ΜΥΘΟΙ σχετικά με την περιποίηση της επιδερμίδας σας!

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της νεότητάς και της λάμψης της μέσα στον χρόνο. Μην ακούτε λοιπόν ό,τι σας λένε, όπως για παράδειγμα τους παρακάτω 10 μύθους. 

  1. Η χρήση προϊόντων περιποίησης από την ίδια εταιρεία καλλυντικών έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα για την επιδερμίδα.

Μύθος: Η συμβουλή αυτή δίνεται συνήθως από μια εταιρεία καλλυντικών η οποία θέλει πιστές πελάτισσες που την επιλέγουν για όλα. Η επιδερμίδα όμως δεν ξεχωρίζει brands, αλλά ενεργά συστατικά. Αν μια σειρά ή μια μάρκα καλλυντικών καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σας, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε ολόκλητη τη γκάμα της.

  1. Το οινόπνευμα ξηραίνει την επιδερμίδα. Να αποφεύγετε κάθε καλλυντική σύνθεση που περιέχει τη λέξη “alcohol” στη λίστα των συστατικών της.

Μύθος: Το οινόπνευμα αφυδατώνει την επιδερμίδα, όμως οι αλκοόλες (alcohols) που βλέπουμε στη λίστα των συστατικών δεν είναι πάντα η ίδια ουσία. Υπάρχουν αλκοόλες που προστίθενται σε μια σύνθεση για να βελτιώσουν την υφή της και άλλες για να ενυδατώσουν την επιδερμίδα, ή να της προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία! Μόνο η αιθυλική αλκοόλη, που συναντάμε σε λοσιόν ή σε ορισμένα serums, εξατμίζεται με συνέπεια να ξηραίνει την επιδερμίδα, οπότε, αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, θα πρέπει να αποφεύγεται.

  1. Όλα τα καθαριστικά που αφαιρούνται με νερό, ξηραίνουν την επιδερμίδα και δημιουργούν την αίσθηση “τραβήγματος”.

Μύθος: Δεν αφυδατώνουν την επιδερμίδα όλα τα καθαριστικά που ξεπλένονται με νερό. Φυσικά, υπάρχουν και κάποια που έχουν αυτή την ιδιότητα και είναι καλό να μην προτιμώνται. Πρέπει μετά τον καθαρισμό να χρησιμοποιείται ενυδατικό προϊόν γιατί διαφορετικά, ο αέρας του περιβάλλοντος θα τραβήξει την υγρασία από το δέρμα- θα εξατμιστεί με τη διαδικασία της όσμωσης- με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατωθεί.

  1. Φτιάξτε μόνες σας καλλυντικά με φυσικά συστατικά που έχετε στην κουζίνα σας. Είναι αγνά, άρα πιο ασφαλή από τα γεμάτα χημικά, προϊόντα του εμπορίου.

Μύθος: Σίγουρα τα «σπιτικά καλλυντικά» είναι ένα από τα ισχυρότερα trends σε όλο τον κόσμο, γιατί ικανοποιούν τόσο την ανάγκη του «do it yourself», όσο και την επιθυμία για πιο «πράσινες» και λιγότερο τοξικές λύσεις. H ιδέα του να πάρετε από το ψυγείο σας ότι έχετε και να φτιάξετε μια αντιγηραντική κρέμα, μπορεί να ακούγεται ελκυστική, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το χειροποίητο προϊόν σας θα ωφελήσει την επιδερμίδα σας. Επίσης, είναι σχεδόν σίγουρο πως κανένα θρεπτικό συστατικό δεν θα απορροφηθεί με μια απλή επάλειψη. Η δράση τους είναι εντελώς επιφανειακή.

  1. Τον χειμώνα, εφόσον δουλεύετε σε γραφείο και δεν κυκλοφορείτε στην πόλη, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.

Μύθος: Το αντιηλιακό προϊόν είναι απαραίτητο όλο το χρόνο. Οι ακτίνες UVB που προκαλούν το ηλιακό έγκαυμα, είναι ασθενέστερες στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι UVA που ευθύνονται για τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος είναι το ίδιο ισχυρές 365 μέρες το χρόνο. Και είναι αυτές που καταφέρνουν να περάσουν μέσα από τα τζάμια του γραφείου ή του αυτοκινήτου με τη μορφή του ορατού φωτός και να προξενήσουν φθορά στα κύτταρα της επιδερμίδας, χωρίς να το αντιληφθούμε. Το αντηλιακό, επομένως, δεν είναι βάρος αλλά η μοναδική προστατευτική ασπίδα της επιδερμίδας, χειμώνα – καλοκαίρι!

  1. Αν η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σας δείχνει ξηρή και «σπασμένη», απλώνετε κάθε βράδυ ένα παχύ στρώμα πλούσιας ενυδατικής κρέμας.

Μύθος: Μια κρέμα ματιών με πλούσια υφή, είναι μια κρέμα εμπλουτισμένη με λιπαρές ουσίες και έλαια, συστατικά που λόγω της μοριακής δομής τους δεν διαπερνούν εύκολα την κερατίνη στιβάδα. Αν απλώσουμε το βράδυ ένα παχύ στρώμα πλούσιας κρέμας , η ποσότητα που περισσεύει, δεν μπορεί να απορροφηθεί. Η κρέμα ματιών που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις γραμμές αφυδάτωσης -το «σπάσιμο»- δεν χρειάζεται να έχει πλούσια υφή, αλλά ενυδατικούς παράγοντες που μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια, να δράσουν σε βάθος και συγχρόνως να προσφέρουν στην επιδερμίδα απαλότητα.

  1. Οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται ενυδάτωση.

Μύθος: Το μόνο που θα καταφέρετε παραλείποντας την ενυδάτωση είναι να κάνετε τη λιπαρή επιδερμίδα ακόμα πιο λιπαρή! Κάθε φορά που τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά όρια, άρα έχουμε αφυδάτωση, σημαίνει συναγερμός και οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ακόμα περισσότερο σμήγμα. Όλες οι επιδερμίδες χρειάζονται ενυδάτωση, απλώς οι λιπαρές δεν αντέχουν τις βαριές και λιπαρές κρέμες . Τους ταιριάζουν ελαφριές συνθέσεις με βάση το νερό που θα διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας και θα αποτρέψουν τη συσσώρευση «νεκρών» κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

  1. Μη φοράτε κάθε μέρα ενυδατική, αφήνετε την επιδερμίδα σας πού και πού να αναπνεύσει.

Μύθος: Η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας αποτελείται από νεκρά κύτταρα τα οποία φυσικά και δεν «αναπνέουν». Όσο για τα υπόλοιπα κύτταρα παίρνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω της μικρό-κυκλοφορίας και των καλλυντικών προϊόντων που τοποθετούνται καθημερινά.

  1. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα θα αργήσετε να κάνετε ρυτίδες

Μύθος: Η αλήθεια είναι ότι η λιπαρή επιδερμίδα δεν γερνά ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα από την ξηρή επιδερμίδα, απλά διαφορετικά. Λόγω του μεγαλύτερου πάχους της δεν αφυδατώνεται εύκολα, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται πρόωρα οι λεπτές επιφανειακές γραμμές και ρυτίδες που χαρακτηρίζουν την ξηρή επιδερμίδα. Οι ρυτίδες όμως που σχηματίζονται με το πέρασμα του χρόνου, είναι δυστυχώς πιο βαθιές.

  1. Οι λεπτές κόκκινες γραμμές στο πρόσωπο είναι «σπασμένα» αγγεία.

Μύθος: Τα αγγεία «σπάνε» μόνο όταν τραυματίζονται. Οι μικροσκοπικές κόκκινες γραμμές που βλέπουμε να σχηματίζονται συχνά στις παρειές και στα πλαϊνά της μύτης είναι ευρυαγγείες. Πρόκειται για αγγεία τα οποία εξαιτίας διαφόρων παραγόντων – ανοιχτός φωτότυπος, αλλεργίες, ζεστά ντους, κατανάλωση πικάντικων τροφών, αλκοόλ, στρες ή έκθεση στον ήλιο-, χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να συσπώνται, με αποτέλεσμα να παραμένουν μονίμως, διεσταλμένα.