Ψωμί χωρίς μαγιά

Ψωμί χωρίς μαγιά

ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΟΔΑ

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα + 1 κουταλιά της σούπας ξύδι, ή λεμόνι (Buttermilk)

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο C.

2. Βάλτε σε ένα μπολάκι το ξύδι, ή το λεμόνι, προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε τα. Περιμένετε 5-10 λεπτά να πήξει.

3. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατέψτε τα. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε το πηγμένο γάλα. Ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα, να ενωθούν τα υλικά. Το μίγμα τώρα, είναι μαλακό και υγρό.

4. Βάλτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πουδράρετε τα χέρια σας με αλεύρι και ζυμώστε τη για λίγο. Αν την παραζυμώσετε το ψωμί θα γίνει σκληρό.

6. Βάλτε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, κάντε τη ζύμη μια μπάλα πεπλατυσμένη, ακουμπήστε τη στη λαδόκολλα, χαράξτε επάνω στην επιφάνεια της ένα σταυρό, για να μη σκάσει η κόρα όταν ψήνετε, αλείψτε με ένα πινέλο το ζυμάρι με ότι γάλα σας έχει απομείνει στο μπολ και φουρνίστε το ψωμί για 35-40 λεπτά.

7. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και κόψτε το.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΨΩΜΙ

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι

3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο

3 κουταλιές της σούπας σουσάμι

2 φλιτζάνια του τσαγιού σόδα υγρή (αναψυκτικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Ανακατέψτε το αλεύρι με 2 ½ κουταλιές λιναρόσπορο και 2 ½ κουταλιές σουσάμι.

2. Προσθέστε σιγά-σιγά τη σόδα ανακατεύοντας. Όταν βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν αναμειχθεί καλά, λαδώστε μια φόρμα για ψωμί, βάλτε το ζυμάρι μέσα, ραντίστε το με το υπόλοιπο σουσάμι και το λιναρόσπορο και ψήστε το για 45-50 λεπτά.

Για να είστε σίγουρες ότι έχει ψηθεί, βυθίστε στο κέντρο του ψωμιού ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, το ψωμί είναι έτοιμο.

3. Αφήστε το λίγο να κρυώσει και κόψτε το.

ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΠΑΙΚΙΝ-ΠΑΟΥΝΤΕΡ

3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό

4 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1/4 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, ή λειωμένη μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.

2. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μπαίκιν-πάουντερ και το αλάτι.

3. Αναμιγνύετε το γάλα με το λάδι, ή τη λειωμένη μαργαρίνη και τα ρίχνετε στο μίγμα του αλευριού.

4. Τα ανακατεύετε καλά και περιμένετε 10 λεπτά, να απορροφήσει το αλεύρι το γάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή, αλλά δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Εάν κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλευράκι. Εάν είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο γάλα.

5. Βάλτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πουδράρετε τα χέρια σας με αλεύρι και ζυμώστε τη για λίγο. Αν την παραζυμώσετε το ψωμί θα γίνει σκληρό.

6. Λαδώστε τα χέρια σας και δώστε στη ζύμη οβάλ, ή στρογγυλό σχήμα. Χαράξτε ένα σταυρό στην επιφάνεια και φουρνίστε τη για 40 λεπτά.

Σημ: Αν το θέλετε πιο πικάντικο, μπορείτε να λαδώσετε με πινέλο το ζυμάρι πριν το βάλετε στο φούρνο και να το πασπαλίσετε με νιφάδες αλατιού και ρίγανη. Θα δώσετε άρωμα φοκάτσιας στο ψωμί.

ΝΟΣΤΙΜΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

200 γραμμ. αλεύρι καλαμποκιού

100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμμ. ζάχαρη

3 ½ κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

300ml γάλα

60 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

2 μεγάλα αβγά

275 γραμμ. γιαούρτι

4 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 190Ο C.

2. Βάλτε λαδόκολλα σε μια φόρμα με ελατήριο 25εκατοστών. Θα χρησιμοποιήσετε τον επίπεδο δίσκο, όχι αυτό με τη τρύπα των κέικς.

3. Κοσκινίστε σε ένα μπολ τα αλεύρια, το αλάτι, τη μπαίκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

4. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια.

5. Πλένετε τις πιπεριές από το βαζάκι, τις ανοίγετε αφαιρείτε τα σποράκια, τις κόβετε σε λωρίδες και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

6. Βάλτε σε μια κατσαρολίτσα το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό.

7. Βγάλτε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τα κομματάκια του βουτύρου να λειώσουν.

8. Μόλις λειώσει το βούτυρο στο γάλα και έχει γίνει χλιαρό, χτυπήστε τα αβγά με το γιαούρτι και ρίξτε τα μέσα στο γάλα και ανακατέψτε τα όλα μαζί.

9. Ρίξτε αυτό το μίγμα στο μπολ με τα αλεύρια και ανακατέψτε τα μαλακά.

10. Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα και στρώστε τις πιπεριές από πάνω. Αυτές θα βυθιστούν όσο ψήνετε το ψωμί.

11. Βάλτε τη φόρμα στη μεσαία θέση στο φούρνο και ψήστε το για 35-40 λεπτά.

12. Η ένδειξη ότι έχει ψηθεί, είναι να βυθίσετε ένα μαχαίρι μέσα στο ψωμί πριν το βγάλετε από το φούρνο. Αν βγει καθαρό, το ψωμί είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το λίγο ακόμα.

Ανθή Λαμπίρη