Ένα φανταστικό… Ταξίδι στην Αγγλία

Ένα φανταστικό… Ταξίδι στην Αγγλία

Εάν έφτανα πρωί, θα ξεκινούσα με English breakfast.



Ψητές φέτες μπέικον

Τηγανιτά αβγά

Ψητές ντομάτες

Ψητά μανιτάρια

Τηγανιτά, ή ψητά χοιρινά λουκάνικα

Κόκκινα φασόλια με σάλτσα (Baked beans) κονσέρβας

Τηγανισμένο ψωμί

Βούτυρο

Εγγλέζικη μαρμελάδα

ΕΓΓΛΕΖΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


1 ½ κιλό πορτοκάλια

2 λεμόνια

4-5 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε καλά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Τα κόβετε και τα στύβετε ένα προς ένα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το χυμό και σε μπολ, τα κουκούτσια και τις ίνες από τον λεμονοστύφτη, όπως και τις λεμονόκουπες χονδροκομμένες. Μη τα πετάξετε αυτά, γιατί θα χρειαστούν ως πηκτίνη για τη μαρμελάδα.

2. Αφαιρέστε με ένα κουτάλι και πετάξτε όσο περισσότερη λευκή ψίχα μπορείτε, από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας. Αυτό είναι το πολύ πικρό σημείο του πορτοκαλιού. Κόψτε τις πορτοκαλόφλουδες σε λεπτές λωρίδες.

Σημ: Άλλος τρόπος είναι, να καθαρίσετε τα πορτοκάλια πριν τα στύψετε, με το ειδικό εργαλείο για πατάτες.

3. Βάλτε ότι έχετε κρατήσει στο μπολ με τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι, ή σε τούλι και δέστε τα καλά με σπάγκο για να μη σας ανοίξει.

4. Προσθέστε στη κατσαρόλα με το χυμό, τη ψιλοκομμένη πορτοκαλόφλουδα, το σακουλάκι με τα κουκούτσια και τα υπόλοιπα και το νερό.

5. Βράστε τα με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πορτοκαλόφλουδες. Βγάλτε τα από τη φωτιά, αφαιρέστε το σακουλάκι με τακουκούτσια, βάζοντας πάλι στο μπολ και αφήστε και τα δυο να κρυώσουν.

6. Μετρήστε το χυμό και τις φλούδες που έχετε στη κατσαρόλα με φλιτζάνια και όσα φλιτζάνια είναι αυτά, τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα βάλετε. Όταν λειώσει η ζάχαρη δοκιμάστε και αν θέλετε να είναι πιο γλυκιά η μαρμελάδα σας, προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμα.

7. Στύψτε καλά-καλά το σακουλάκι που έχετε κρατήσει με τα υπόλοιπα, μέσα στο μπολ, για να σας βγάλει 2-4 κουταλιές της σούπας χυμό και προσθέστε το στη κατσαρόλα με τα πορτοκάλια.

8. Βάλτε τη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας συχνά, για να μη σας κολλήσει κάτω. Θα χρειαστεί από 15-30 λεπτά χρόνο.

9. Βγάλτε με ένα κουταλάκι, λίγη μαρμελάδα σε ένα πιάτο. Αν στέκεται και δεν τρέχει, είναι έτοιμη.

10. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα με καπάκι. Γεμίστε τα μέχρι επάνω, σκεπάστε τη μαρμελάδα με λαδόκολλα, ή με μεμβράνη και βιδώστε τα καπάκια. Την επομένη, βάλτε τα βάζα με τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Σημ: Η ομορφιά αυτής της μαρμελάδας είναι ότι είναι πικρή, τέλεια ισορροπημένη με τη ζάχαρη και φοβερά αρωματική.

Εάν έφτανα μεσημέρι, θα επέλεγα από το καταπληκτικό μενού τους,


Fish & Chips με σος Tartar και σαλάτα Coleslaw

Lancashire hotpot

Cottage pie

Bangers and Mash


FISH & CHIPS-ΓΑΛΕΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

1 ½ κιλό φιλέτο γαλέου κομμένο σε μερίδες

Μπόλικο λάδι για τηγάνισμα

4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες

Για το χυλό


1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 αβγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις και βάλτε τις σε ένα μπολ σκεπασμένες με νερό.

2. Χτυπήστε όλα τα υλικά του χυλού σε ένα μπολ και αφήστε τα να μείνουν 20 λεπτά.

3. Βάλτε το λάδι να κάψει σε φριτέζα, ή σε βαθύ τηγάνι και τηγανίστε πρώτα τις πατάτες. Όταν τις βγάλετε, ακουμπήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

4. Βουτήξτε το κάθε κομμάτι του γαλέου στο χυλό να καλυφθεί καλά-καλά και ρίξτε το μέσα στο καυτό λάδι. Τηγανίστε το μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα και να ψηθεί μέχρι μέσα. Βγάλτε το κι ακουμπήστε το και αυτό, σε απορροφητικό χαρτί.

Σημ: Οι Άγγλοι όταν το σερβίρουν, ραντίζουν όλο το πιάτο, ψάρι και πατάτες με ξύδι και το συνοδεύουν με σος Tartar και σαλάτα Coleslaw. Εσείς, αν το θέλετε πιο Ελληνικό, ραντίστε το με λεμόνι και συνοδέψτε το με μαγιονέζα και ντοματοσαλάτα.

Σος Tartar

Η βάση της σος είναι η μαγιονέζα.

Υλικά για 300ml μαγιονέζα

2 κρόκους αβγών

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

Αλάτι

Λευκό πιπέρι

250ml καλαμποκέλαιο

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Δεν χρειάζεται μίξερ χεριού, είναι πολύ εύκολη και με το σύρμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χτυπήστε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη μουστάρδα, το ξύδι και ελάχιστο αλάτι.

2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το λάδι αρχικά σταγόνα-σταγόνα και μόλις αρχίσει να πήζει, αφήστε το να τρέχει, μέσα στη μαγιονέζα.

3. Μόλις πήξει, προσθέστε το χυμό του λεμονιού, το αλατοπίπερο, ανακατέψτε την και είναι έτοιμη .

Για να μεταμορφώσετε τη μαγιονέζα σε Tartar, θα προσθέσετε τα ακόλουθα υλικά και θα τα ανακατέψετε.


25γραμμ. ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί

25γραμμ. στραγγιγμένη και ψιλοκομμένη κάπαρη

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν

2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σαλάτα Coleslaw



1 ½ κιλό περίπου, τριμμένο λάχανο

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο

2 μεγάλα καρώτα τριμμένα

1 μήλο τριμμένο

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι πιπέρι

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού μηλόξυδο

2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη μουστάρδα διαλυμένη στο ξύδι

Λίγο λάδι

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και βάλτε τη σαλάτα για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε, για να απελευθερώσει τα αρώματα της.

COTTAGE PIE-ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ

3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 ½ μοσχαρίσιο κιμά

2 κρεμμύδια τριμμένα

3 καρώτα κομμένα σε κυβάκια

3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

850ml ζωμό βοδινού από κύβο

4 κουταλιές της σούπας Worcestershire σος

Λίγο θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

Για τον πουρέ

1.800γραμμ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια

225ml γάλα

25γραμμ. Βούτυρο

200γραμμ. Τυρί τριμμένο

Αλάτι-πιπέρι

Μοσχοκάρυδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε το φούρνο στους 200ο C.

2. Βάλτε 1 κουταλιά λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίστε το κιμά μέχρι να γίνει σκούρος. Αδειάστε τον σε ένα μπολ.

3. Βάλτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και βάλτε το κρεμμύδι και τα κομμένα λαχανικά, εκτός από το σκόρδο. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

4. Προσθέστε το σκόρδο, το αλεύρι, τον πελτέ, αυξήστε τη θερμοκρασία και ανακατέψτε τα για λίγα λεπτά.

5. Ρίξτε τον τσιγαρισμένο κιμά, το κρασί και αφήστε τα λίγο να βράσουν.

6. Βάλτε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά ελέγξτε το και αν έχει ακόμα αρκετά υγρά, δυναμώστε τη φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα.

7. Βράστε τις πατάτες, στραγγίστε τις και κάντε τις πουρέ, προσθέτοντας το γάλα, το βούτυρο, το μισό τυρί και το αλατοπίπερο.

5. Στρώστε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τον κιμά και από πάνω με μια φαρδιά σπάτουλα, στρώστε τον πουρέ.

Με ένα πιρούνι, κάντε του αυλακιές για διακόσμηση πασπαλίστε τον με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και φουρνίστε τον για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

LANCASHIRE HOTPOT-ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΑΡΝΙΟΥ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

100γραμμ. φυτίνη, ή λάδι

900γραμμ. αρνί κομμένο σε μεγάλες μπουκιές

3 αρνίσια νεφράκια χωρίς το λίπος κομμένο σε φετούλες (προαιρετικά)

2 κρεμμύδια τριμμένα

4 καρώτα σε φετούλες

25γραμμ. Αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού Worcestershire σος

200ml. ζωμό κοτόπουλο από κύβο

2 δαφνόφυλλα

900γραμμ. Πατάτες κομμένες σε ροδέλες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε το φούρνο στους 170ο C.

2. Βάλτε τη φυτίνη, ή το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει και τσιγαρίστε το αρνάκι σε μικρές ποσότητες, για να ροδοκοκκινήσει καλά. Τσιγαρίστε στη συνέχεια και τα νεφράκια και βάλτε τα όλα, σε ένα μπολ να περιμένουν..

3. Ρίξτε στο τηγάνι ελάχιστο λαδάκι για να φρεσκαριστεί και προσθέστε το κρεμμύδι και τα καρώτα. Τσιγαρίστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα, πασπαλίστε τα με το αλεύρι, ανακατέψτε τα για μερικά λεπτά και προσθέστε τη Worcestershire σος, το ζωμό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Ρίξτε το κρέας και το δαφνόφυλλο και κλείστε τη φωτιά.

4. Κόψτε τις πατάτες σε φέτες μέσα σε ένα μπολ. Βάλτε τους αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και πασαλείψετε τις.

5. Στρώστε το κρέας με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο με καπάκι. Αν δεν έχετε καπάκι χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο για να το σκεπάσετε. Πάνω από το κρέας, τοποθετήστε τις πατάτες σε σειρές. Σκεπάστε το φαί με το καπάκι, ή το αλουμινόχαρτο και φουρνίστε το για 1 ώρα και 30 λεπτά.

6. Ξεσκεπάστε το, τρυπήστε με ένα πιρούνι τις πατάτες για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί, δυναμώστε τη φωτιά για να πάρουν χρώμα οι πατάτες, ή για να επιταχύνετε τη διαδικασία, ανάψτε το γκριλ για 5-8 λεπτά.

BANGERS AND MASHΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

Δώσανε το παρατσούκλι “Bangers” (κροτίδες) στα λουκάνικα, γιατί στην περίοδο του πολέμου, τα νόθευαν τόσο πολύ με νερό, που πολλές φορές, εκρήγνυντο όταν τα τηγάνιζαν.


8 μεγάλες πατάτες

2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, ή όσο χρειάζεται

Αλάτι-πιπέρι

750γραμμ. Μοσχαρίσια λουκάνικα

½ φλιτζάνι κομμένα κρεμμύδια

2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού Brown gravy, ή ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΨΗΤΟ “ΣΠΙΤΙΚΟΣ”.

Θα τη βρείτε στα ψυγεία του Super Market και θα τη φτιάξετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, προσθέτοντας μόνο, 1 κουταλάκι του γλυκού κορν-φλάουρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάψτε το φούρνο στους 175ο C.

2. Βράστε της πατάτες σε μπόλικο νερό. Στραγγίστε τις και κάντε τις πουρέ, προσθέτοντας 1 κουταλάκι βούτυρο, αλάτι πιπέρι και γάλα τόσο, ώστε να γίνει αραιός πουρές, σαν πηχτή κρέμα.

3. Φτιάξτε τη σάλτσα ψητού, σε ένα κατσαρολάκι.

4. Βάλτε ένα τηγάνι να ζεσταθεί χωρίς λάδι και ψήστε τα λουκάνικα. Όταν είναι έτοιμα, βάλτε τα σε μια πιατέλα και αφήστε τα στην άκρη.

5. Ρίξτε στο καυτό τηγάνι 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια, μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίξτε τους την πηχτή σάλτσα ψητού και ανακατέψτε τα.

6. Βάλτε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα κρεμμύδια σε ένα πυρέξ. Ακουμπήστε πάνω στη σάλτσα τα λουκάνικα. Περιχύστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα και προσθέστε από πάνω τον αραιό πουρέ.

7. Φουρνίστε το για 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ο πουρές ροδοκόκκινο χρώμα.

Ανθή Λαμπίρη