3 Διαφορετικές προτάσεις για το φιλέτο σας στα κάρβουνα

3 Διαφορετικές προτάσεις για το φιλέτο σας στα κάρβουνα

1ο ΦΙΛΕΤΟ BISTRO ΜΕ ΣΟΣ ΚΡΕΜΑ-ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ


8 μέτρια κρεμμύδια (τα λίγο πιο μεγάλα του στιφάδου)

Λάδι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

? κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 φιλέτα των 250γραμμαρίων περίπου

125γραμμ. κρέμα γάλακτος μαγειρικής

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Γαλλικού τύπου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αλείψτε τα φιλέτα με λάδι. Ανακατέψτε 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, με το θυμάρι, την πάπρικα και το πιπέρι σε ένα μπολάκι και ρίξτε το στα φιλέτα, τρίβοντας τα, για να πάει παντού. Αφήστε τα να μείνουν έτσι, για τουλάχιστον 30 λεπτά και έπειτα ψήστε τα στα κάρβουνα.

2. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και αν σας φαίνονται μεγάλα, κόψτε τα στη μέση. Βάλτε τα σε ένα αλουμινόχαρτο, πασπαλίστε τα με ? κουταλάκι του γλυκού αλάτι, περιχύστε τα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, τυλίξτε τα καλά και βάλτε τα στη φωτιά. Ψήστε τα και από τις δυο πλευρές, για 20-30 λεπτά.

3. Ανοίξτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε να τα ψήνετε ακόμα για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα με προσοχή για να μη σας λειώσουν, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Διατηρήστε τα ζεστά, μέχρι να βγει το κρέας.

4. Χτυπήστε στο μικρό μπλεντεράκι τη κρέμα με το λεμόνι να αφρατέψει και προσθέστε τη μουστάρδα. Χτυπήστε τη για λίγο ακόμα και είναι έτοιμη η κρέμα-μουστάρδα.

5. Όταν βγάλετε τα φιλέτα από τη φωτιά, μοιράστε τα στα πιάτα και γαρνιρίστε τα με τα κρεμμύδια και τη κρέμα.

2ο ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΣΟΣ


4 φιλέτα των 250γραμμαρίων περίπου

2 κουταλιές της σούπας λάδι

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπάρμπεκιου σος

15γραμμ. ανάλατο βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κρεμμύδι

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο

140γραμμ. ketchup

1 κουταλιά της σούπας ξύδι balsamico

1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη (καυτερό)

1 κουταλιά της σούπας καφέ espresso της στιγμής (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αλείψτε τα φιλέτα με το λάδι, αλατοπιπερώστε τα, αφήστε τα να μείνουν έτσι για 30 λεπτά και μετά ψήστε τα.

2. Λειώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Ρίξτε το σκόρδο, ανακατέψτε για 1 λεπτό και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

3. Μεταφέρετε τη σος σε ένα μπολ και αφήστε τη να κρυώσει.

4. Μοιράστε τα φιλέτα στα πιάτα όταν είναι έτοιμα και περιχύστε τα με τη μπάρμπεκιου σος.

3ο ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ


4 φιλέτα των 250γραμμαρίων περίπου

2 κουταλιές της σούπας λάδι

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αρωματισμένο βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κρεμμύδι

125γραμμ. μαλακό ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο εστραγκόν

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βράστε το κρασί με το κρεμμύδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, για 3-5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να έχει απορροφήσει τη γεύση του κρασιού το κρεμμύδι. Μεταφέρετε το σε ένα μπολάκι και αφήστε το να κρυώσει.

2. Όταν κρυώσει το κρεμμύδι, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα.

3. Κόψτε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάλτε το μίγμα του βουτύρου επάνω της και κάντε ένα ρολό, 2,5εκατοστών πάχους περίπου και μάκρος όσο πάρει.

4. Βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει, για να μπορείτε να το κόψετε σε ροδέλες.

5. Αλείψτε τα φιλέτα με το λάδι, αλατοπιπερώστε τα και αφήστε τα να μείνουν έτσι, για 30 λεπτά πριν τα ψήσετε.

6. Μοιράστε τα φιλέτα στα πιάτα όταν ετοιμαστούν και βάλτε τους από πάνω 2-3 ροδέλες αρωματισμένο βούτυρο.

Ανθή Λαμπίρη