Γλυκιά κολοκυθόπιτα με στυλ

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με στυλ

Προετοιμάζουμε τη κολοκύθα

1. Αγοράζουμε μια πορτοκαλί, στρογγυλή κολοκύθα, γύρω στα 3-3.5κιλά. (Βγάζει περίπου 4-5 φλιτζάνια του τσαγιού πουρέ κολοκύθας).

2. Την πλένουμε καλά, τη σκουπίζουμε και βάζουμε τον άνδρα του σπιτιού, να μας την κόψει στα δυο. (Από το κοτσανάκι προς τα κάτω)

3. Αφαιρούμε όλους τους σπόρους με ένα κουτάλι όπως κάνουμε με το πεπόνι και τους αφήνουμε στην άκρη, για άλλη συνταγή.

4. Βάζουμε τα 2 κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί, με τη φλούδα κάτω και τη ψίχα επάνω. Γεμίζουμε το ? του ύψους του ταψιού με νερό. Καλύπτουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο, για να μένει όσο μπορεί ο ατμός μέσα.

5. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, για 1 ώρα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου. Όταν τις βγάλετε από το φούρνο τρυπήστε τις, μήπως θέλει λίγο περισσότερο.

6. Αφαιρούμε όλη τη ψίχα με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

7. Άλλος τρόπος ψησίματος είναι στα μικροκύματα. Αφού φτάσετε μέχρι και το στάδιο 3, τη κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μπολ. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη που μπαίνει στα μικροκύματα και τη ψήνετε για 8-10 λεπτά στη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Πάλι τη τρυπάτε μήπως θέλει περισσότερο χρόνο και προχωράτε τη διαδικασία.

Προσοχή! Όταν βγάλετε το μπολ από τα μικροκύματα θα καίει υπερβολικά. Πάρτε τα μέτρα σας.

8. Όταν φτάσετε στο στάδιο του πουρέ, μπορείτε να τον συντηρήσετε στο ψυγείο μέσα σε ένα τάπερ για μια εβδομάδα, ή στον καταψύκτη για 6 μήνες.

ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

1 πακέτο έτοιμη ζύμη ψυγείου για τάρτες

ή

Ζύμη για τάρτα που θα φτιάξετε μόνες σας

Για τη ζύμη

1  φλιτζάνι του τσαγιού (175γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού (113γραμμ.) βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομματάκια

2-4 κουταλιές της σούπας (30-60ml) νερό παγωμένο

Για την πρώτη γέμιση (προαιρετικά)

φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια πεκάν καβουρντισμένα και θρυμματισμένα

φλιτζάνι του τσαγιού θρυμματισμένα μπισκότα digestive, ή τζίντζερ μπισκότα

Για τη γέμιση της τάρτας

2 μεγάλα αβγά ολόκληρα σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κρόκο

2 φλιτζάνια του τσαγιού (425γραμμ.) πουρέ κολοκύθας

1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου, ή 1 κουτί αδιάλυτο γάλα εβαπορέ

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο (κακουλέ)

κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 βανίλια

Διακόσμηση: Ροζέτες σαντιγί με maple syrup

1 φλιτζάνι του τσαγιού (240ml) κρέμα γάλακτος

1 ½ κουταλιά της σούπας maple syrup (σιρόπι σφένδαμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη ζύμη.

1. Αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο κάδο του μίξερ. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε τα μέχρι να πάρουν τη μορφή του τραχανά. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, χτυπήστε τα και αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε και το υπόλοιπο νερό.

2. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα. Τυλίξτε την με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Ακουμπήστε την παγωμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνειά και ανοίξτε τη σε φύλλο στρογγυλό 33 εκατοστών περίπου. Τυλίξτε απαλά τη ζύμη στον πλάστη και μεταφέρετε την σε μια ταρτιέρα, ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι 23 εκατοστών.

4. Κόψτε ότι περισσεύει στο επάνω μέρος για να έχει ωραία εμφάνιση, καλύψτε το ταψάκι με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για την πρώτη γέμιση.

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήνετε τα πεκάν για 8 λεπτά, η μέχρι να πάρουν χρώμα και να ελευθερώσουν το άρωμα τους. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν και βάλτε τα μαζί με τα μπισκότα στο μπλέντερ να θρυμματιστούν.

2. Απλώστε τα μέσα στη τάρτα και πιέστε τα απαλά με τα δάχτυλα σας, να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Βάλτε πάλι τη τάρτα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση με τη κολοκύθα.

3. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190ο C και βάλτε τη σχάρα στη τελευταία κάτω θέση.

Για τη γέμιση κολοκύθα

1. Χτυπήστε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

2. Αδειάστε το μίγμα στη τάρτα.

3. Ψήστε τη τάρτα για 15 λεπτά, στους 190οC. Xαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 175οC. Ψήστε τη τάρτα για 40 λεπτά ακόμη.

4. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Ετοιμάστε τη διακόσμηση.

Διακόσμηση

Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με το maple syrup, μέχρι να γίνει σαντιγί και στολίστε τη τάρτα με ροζέτες.

Βάλτε τη τάρτα στο ψυγείο να παγώσει.

ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

Ακολουθείτε την προηγούμενη συνταγή παραλείποντας, τη 1η γέμιση με τα πεκάν και τα μπισκότα και το 1/3 φλιτζάνι της κρυσταλλικής ζάχαρης.

Θα προσθέσετε στη τάρτα πριν τη φουρνίσετε, το μίγμα των καρυδιών.

Καραμελωμένα τραγανά καρύδια

φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

3 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αναμείξτε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη κανέλα.

2. Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τα καρύδια και ανακατέψτε τα καλά.

3. Απλώστε το μίγμα στη τάρτα και φουρνίστε τη σε προθερμασμένο φούρνο 175οC για 55-65 λεπτά περίπου.

4. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Βάλτε τη τάρτα στο ψυγείο να παγώσει.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

1 πακέτο έτοιμη ζύμη ψυγείου

2 φλιτζάνια του τσαγιού πουρέ κολοκύθας

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

2 μεγάλα αβγά

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

? κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 βανίλια

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 190ο C.

2. Απλώστε την έτοιμη ζύμη στη ταρτιέρα σας, ή στο ταψάκι σας.

3. Χτυπήστε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν και αδειάστε τα στη ζύμη.

4. Ψήστε τη τάρτα για 15 λεπτά, στους 190ο C. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 175ο C και ψήστε τη για 40 λεπτά ακόμη.

5. Αφήστε τη να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας σας και έπειτα βάλτε τη στο ψυγείο να παγώσει. Όταν τη σερβίρετε, πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη και περιχύστε την με maple syrup.

Ανθή Λαμπίρη