Η μανέστρα μου για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Η μανέστρα μου για τις κρύες μέρες του χειμώνα

ΥΛΙΚΑ

½ πακέτο κριθαράκι μέτριο

1 κουτί χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο «κλασικό» των 250 γραμμ.

Νερό στο κουτί της ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κύβο κότας, ή βοδινό

Λίγο αλάτι και πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

Ζεστό νερό

Τριμμένο τυρί και κρουτόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους, τον χυμό της ντομάτας, γεμίζουμε το άδειο κουτί με νερό και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε το λάδι, τον κύβο, την ζάχαρη, το αλατάκι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

2. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, (εμένα, η θερμοκρασία στην κουζίνα μου, είναι από το 1-10, το βάζω στο 2) και το αφήνουμε να σιγοβράσει, προσθέτοντας λίγο-λίγο ζεστό νερό, για να το διατηρούμε ζουμερό, σαν πηχτή σούπα. Επειδή κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας, θα πρέπει να το ανακατεύουμε συχνά.

3. Όταν βράσει το κριθαράκι και χυλώσει η σαλτσούλα, το σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, πασπαλισμένο με τριμμένη φέτα, ή όποιο άλλο τυρί μας αρέσει και με κρουτόν σκέτα, ή με τυρί.

Για τα απλά κρουτόν,

1. Κόβουμε λευκό ψωμί σε μπουκίτσες.

2. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει.

3. Ρίχνουμε τις μπουκίτσες του ψωμιού, αλατάκι και πιπεράκι και τις ροδοκοκκινίζετε, απ’ όλες τις πλευρές.

Για τα κρουτόν με τυρί,

1. Ανάβουμε την τοστιέρα.

2. Κόβουμε λευκό ψωμί σε φέτες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο.

3. Βάζουμε τις μισές φέτες του ψωμιού πάνω σε μια πιατέλα, με την βουτυρωμένη πλευρά κάτω. Μοιράζουμε επάνω τους 150γραμμ. μαλακό τυρί τριμμένο, όπως κασέρι, gouda, mozzarella και τις σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού, με την βουτυρωμένη πλευρά επάνω.

4. Βάζουμε τα σάντουιτς στην τοστιέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να λιώσει το τυρί.

Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα κόβουμε τα σάντουιτς σε μπουκίτσες.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ

30γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

150ml βραστό νερό

150γραμμ. Πάστα αχιβαδούλες

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

30 γραμμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

240ml γάλα

2 κρόκους αβγών

2 ασπράδια αβγών

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κονσέρβα καλαμπόκι των 340γραμμ. ξεπλυμένη και στραγγισμένη

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώνουμε το πυρέξ μας για σουφλέ, χωρητικότητας 1.4 λίτρων. Βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το καυτό νερό. Τα αφήνουμε 30 λεπτά, να ενυδατωθούν.

2. Όσο τα μανιτάρια ενυδατώνονται, βράζουμε την πάστα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να κρατάει. Την σουρώνουμε κάτω από το νερό της βρύσης, την στραγγίζουμε και την βάζουμε σε ένα μπολ.

3. Σουρώνουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα ψιλοκόβουμε. Σουρώνουμε το υγρό τους σε ένα καθαρό μπολ, με το φίλτρο του καφέ, ή με το σουρωτήρι του τσαγιού.

4. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μια κατσαρολίτσα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πορτσίνι, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

5. Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.

6. Βάζουμε την μισή σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε δυνατά και τα αφήνουμε στην άκρη.

7. Ρίχνουμε το υγρό των μανιταριών στην υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το καλαμπόκι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε στο μπολ με την πάστα και τα αναμιγνύουμε.

8. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ μας.

9. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε 2 φουσκωτές κουταλιές μαρέγκα στην πάστα και την ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στην σάλτσα με τους κρόκους, τα αναμιγνύουμε απαλά να ενωθούν. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην πάστα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

10. Πασπαλίζουμε το σουφλέ με την τριμμένη παρμεζάνα και το φουρνίζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρουμε αμέσως, πριν ξεφουσκώσει και χάσει την ωραία εικόνα του.

Σημ: Εάν δεν σας αρέσει το άρωμα των πορτσίνι, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φουντίτσες μπρόκολο. Θα το βράσετε μέχρι να κρατάει και θα κρατήσετε 150ml από το νερό τους στην θέση του υγρού των πορτσίνι, για να ολοκληρώσετε την συνταγή.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ, ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ

350 γραμμ. Πάστα βίδες σε τρία χρώματα

2 κουταλιές της σούπας λάδι

Αλάτι

1 κονσέρβα chilli beans των 420γραμμ.

1 κονσέρβα καλαμπόκι των 340γραμμ.

4 φλιτζάνια του τσαγιού χοντροκομμένη Γαλλική σαλάτα (μαρούλι)

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο τυρί Gouda

3 ψιλοκομμένες μικρές ντομάτες

1 φλιτζάνι του τσαγιού, έτοιμες ροδέλες ελιάς από βαζάκι, στραγγισμένες

3 φλιτζάνια του τσαγιού τορτίγια τσιπς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βράζουμε την πάστα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, με 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Την σουρώνουμε, την καταβρέχουμε κάτω από το νερό της βρύσης και την στραγγίζουμε.

2. Βάζουμε την πάστα σε ένα μπολ και αδειάζουμε επάνω της, τα φασόλια από την κονσέρβα.

3. Ξεπλένουμε το καλαμπόκι, το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στην σαλάτα.

4. Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγ, περιχύνουμε την σαλάτα και την ανακατεύουμε.

5. Στρώνουμε τα κομμάτια του μαρουλιού στην σαλατιέρα μας. Βάζουμε από πάνω το μείγμα της πάστας, το τριμμένο τυρί, τις ντομάτες, τις ελιές και την στολίζουμε τελευταία στιγμή πριν την σερβίρουμε με τις τορτίγιες.

Ντρέσινγκ,

½ φλιτζάνι του τσαγιού κολοκυθόσπορους

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

Χυμό από 1 λάιμ, ή λεμόνι

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε κομμάτια, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος τους

2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

6 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε. Από την τρύπα του μπλέντερ, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι, μέχρι να γίνουν απαλή κρέμα.

2. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ την σαλάτα, ή το βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σημ: Εάν σας βγει πολύ πηχτό, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο λάδι, ή νερό.

Ανθή Λαμπίρη