Τσουρέκια
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη για τσουρέκια
300γραμμ. ζάχαρη
200γραμμ. λειωμένο βούτυρο
5 αβγά
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5γραμμ.)
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα (200ml)
Ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κοπανισμένο μαχλέπι (3γραμμ.)
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη (3γραμμ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε σε ένα μπολ τα 250γραμμ. αλεύρι, το χλιαρό γάλα, την μαγιά και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη, το αλατάκι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το φουσκωμένο ζυμάρι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο, ενώ συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
3. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 150ο C και βουτυρώνουμε το ταψί μας.
5. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε ότι σχήμα θέλουμε, τα ακουμπάμε στο ταψί και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
6. Στην συνέχεια τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα και τα φουρνίζουμε για 35-40 λεπτά.
Αρετή Γούση
Επιμέλεια συνταγής: Ανθή Λαμπίρη