Ροζ γλυκάκια για την ημέρα των ερωτευμένων!

Ροζ γλυκάκια για την ημέρα των ερωτευμένων!

ΚΑΠ-ΚΕΙΚΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΓΚΛΑΣΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

Για τα κεκάκια,

175γραμμ. ζάχαρη

175γραμμ. Βούτυρο

175γραμμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 αβγά

Βανίλια

Για το γκλάσο,

1 ½-2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη

250γραμμ. βούτυρο

12 φρέσκα βατόμουρα

Βανίλια

Για τις διακοσμητικές καρδούλες,

200γραμμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα

Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τα κεκάκια,


1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C. Τοποθετούμε τα ειδικά χαρτάκια για cupcakes, μέσα στο ειδικό ταψί, ή σε ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης.

2. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα.

3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, αλληλοδιαδόχως, με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και στην συνέχεια ρίχνουμε, το υπόλοιπο αλεύρι.

4. Με ένα κουτάλι της σούπας, γεμίζουμε τις 12 φορμίτσες στα ? του ύψους τους.

5. Τις φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

6. Τις ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τα κεκάκια μαζί με το χαρτάκι τους από το ταψί και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Για το γκλάσο,

1. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά του γκλάσου, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα που να στέκεται. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη περισσότερη ζάχαρη, για να φτάσει στο σημείο που θέλουμε.

Για τις καρδούλες σοκολάτας,

1. Ζωγραφίζουμε πάνω σε λαδόκολλα, μικρές και μεγάλες καρδούλες. Ακουμπάμε την ζωγραφισμένη λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί.

2. Γεμίζουμε ένα ταψί που να χωράει 2 μπολάκια, με καυτό νερό. Λειώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί, την μοιράζουμε σε 2 μπολάκια και την διατηρούμε ζεστή μέσα στο ζεστό νερό του ταψιού.

3. Προσθέτουμε στο 1ο μπολ 3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το επιθυμητό ροζ. Προσθέτουμε στο 2ο μπολ περισσότερες κόκκινες σταγόνες, μέχρι η λευκή σοκολάτα να πάρει το κόκκινο χρώμα που μας αρέσει.

4. Βάζουμε ένα μέρος από την ροζ σοκολάτα στο κορνέ μας, με λεπτή σχετικά μυτούλα και αδειάζουμε την σοκολάτα, πάνω στο περίγραμμα της ζωγραφισμένης καρδούλας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, με την υπόλοιπη ροζ σοκολάτα και στην συνέχεια με την κόκκινη. (Βάζουμε την σοκολάτα στο κορνέ με δόσεις, για να μας διατηρείται υγρή).

5. Μεταφέρουμε το ταψί με τις σοκολατένιες καρδούλες στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί, μέχρι να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν.

6. Όταν παγώσουν, τις ξεκολλάμε από την λαδόκολλα και στολίζουμε τα cupcakes.

ΠΤΙ-ΦΟΥΡ ΡΟΔΙ


Είναι λίγο τα πτι-φουρ της υπομονής…αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Για το κέικ,

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι του τσαγιού κακάο

? κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

? κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ (σε κόκκους)

Ελάχιστο αλάτι

1 αβγό

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

? φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού καυτό νερό

Για την γέμιση ροδιού,

250γραμμ. μαλακό βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ροδιού

? φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την γέμιση σοκολάτας,

125γραμμ. μαλακό βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας κακάο

Βανίλια

60γραμμ. λειωμένη σοκολάτα κουβερτούρα

Για το γκλάσο ροδιού,

1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

6-8 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ροδιού

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το κέικ,

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 22Χ32 και καλύπτουμε τον πάτο του με λαδόκολλα.

2. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ, όλα τα στεγνά υλικά.

3. Βάζουμε το γάλα σε φλιτζάνι, του προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. (Θα κόψει. Μην τρομάξετε, έτσι το θέλουμε).

4. Αναμιγνύουμε τα αβγά, με το ξινόγαλο, το λάδι και την βανίλια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα στεγνά υλικά και τα χτυπάμε για 2 λεπτά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το καυτό νερό και τα ανακατεύουμε καλά.

5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε να απλωθεί και να ισομοιραστεί.

6. Το φουρνίζουμε για 20 λεπτά, δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του και εάν βγει καθαρό, το ξεφουρνίζουμε.

7. Αφήνουμε το κέικ σε θερμοκρασία χώρου για 15 λεπτά να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε πάνω σε ένα δίσκο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Εάν η επιφάνεια του είναι φουσκωμένη σαν μπαλίτσα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε λαδόκολλα και με ένα οδοντωτό μαχαίρι και με προσοχή, κόβουμε οριζοντίως και αφαιρούμε το φούσκωμα, για να έχουμε το κέικ μας επίπεδο και στην συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.

Για την γέμιση ροδιού,

1. Βάζουμε το αλεύρι με τον χυμό του ροδιού σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε καλά, για να μην έχει σβόλους. Στην συνέχεια ακουμπάμε το κατσαρολάκι στην εστία μας και σε μέτρια θερμοκρασία το βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει κρέμα.

2. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

3. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια να γίνουν ένα ωραίο αφράτο γυαλιστερό μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα του ροδιού και τα χτυπάμε να αναμιχθούν.

4. Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο, κόβουμε και αφαιρούμε γύρω-γύρω την κόρα, μέχρι να μας μείνει το αφράτο μέρος του. ( Οι διαστάσεις του τώρα, θα είναι περίπου, 20Χ30 εκατοστά). Απλώνουμε την γέμιση του ροδιού πάνω στο κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Για την γέμιση σοκολάτας,

1. Βάζουμε το γάλα με το αλεύρι και το κακάο, σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Τα ανακατεύουμε δυνατά για να μην έχει σβόλους. Στην συνέχεια ακουμπάμε το κατσαρολάκι στην εστία μας και σε μέτρια θερμοκρασία το βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει κρέμα.

2. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

3. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια να γίνουν ένα ωραίο αφράτο γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, την λειωμένη κουβερτούρα και τα χτυπάμε να αναμιχθούν.

4. Απλώνουμε την γέμιση σοκολάτα πάνω από την γέμιση του ροδιού και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά-καλά.

Πώς κόβουμε τα πτι-φουρ,

Κόβουμε το κέικ με τις γεμίσεις, σε τετράγωνα κομμάτια, 2.5Χ2.5 εκατοστά. Θα μας βγουν 96 κομμάτια.

Σημ: Για να μας είναι εύκολο το κόψιμο και με ακρίβεια, πριν ξεκινήσουμε να απλώνουμε τις γεμίσεις πάνω στο κέικ, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας μεγαλύτερο από το κέικ και σημειώνουμε πάνω στην λαδόκολλα με χάρακα γραμμές. Στην μεγάλη πλευρά, κάνουμε 12 κάθετες γραμμές από την μια άκρη στην άλλη και σε απόσταση 2.5 εκατοστών την μια από την άλλη, και στην στενή πλευρά 8 γραμμές.

Ακουμπάμε στην συνέχεια επάνω το κέικ και έτσι ξέρουμε από πού θα αρχίσουμε να κόβουμε και που θα τελειώσουμε.

Το κόψιμο θα το κάνουμε με οδοντωτό μαχαίρι, ή με χοντρή κλωστή, (κορδονέτο) που θα την κινούμε μπρος-πίσω, σαν πριόνι.

Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο και το γέμισμα, το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά, πριν το περιχύσουμε με το γκλάσο.

Για το γκλάσο,

1. Βάζουμε το βούτυρο με τον ½ χυμό του ροδιού σε ένα μεγάλο μπολ, πάνω από ζεστό νερό, μέχρι να λειώσει το βούτυρο.

2. Βγάζουμε το μπολ από το ζεστό νερό, το ακουμπάμε στον πάγκο μας και προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, την βανίλια και τα χτυπάμε.

3. Προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό και ζάχαρη και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε, μέχρι να φτάσει να γίνει το γκλάσο λείο και γυαλιστερό σαν κρέμα, που να μπορεί να καλύψει τα πτι-φουρ. Άλλες φορές παίρνει όλη την ζάχαρη και όλο το χυμό και άλλες φορές όχι!

4. Όταν τελειώσουμε, ακουμπάμε πάλι το μπολ πάνω από το ζεστό νερό για να μας διατηρείται χλιαρό και αρχίζουμε να καλύπτουμε τα πτι-φουρ.

5. Βάζουμε πάνω στον πάγκο μας, δίπλα στο μπολ με το γκλάσο, μια σχάρα, με λαδόκολλα από κάτω. Παίρνουμε ένα παγωμένο πτι-φούρ με την βοήθεια ενός μεγάλου πιρουνιού, που θα το χρησιμοποιήσουμε τώρα σαν σπάτουλα και το φέρνουμε πάνω από το μπολ με το γκλάσο. Το περιχύνουμε με ένα κουτάλι να καλυφθεί καλά από το γκλάσο και το ακουμπάμε με την βοήθεια ενός δεύτερου πιρουνιού για να το σπρώξουμε, πάνω στην σχάρα να στεγνώσει. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα πτι-φουρ.

Όσο είναι ακόμα υγρό το γκλάσο, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με μερικά σποράκια ροδιού.

ΜΙΝΙ ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

2 κουτιά τυρί Philadelphia των 200γραμμ.

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι βατόμουρο (Υπάρχει στην κάβα)

2 αβγά

12 μπισκότα Oreo

Μερικά φρέσκα βατόμουρα και έτοιμο σιρόπι σοκολάτας για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C. Τοποθετούμε 12 ειδικά χαρτάκια για cupcakeks, μέσα στο ειδικό ταψί, ή σε ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης. Βάζουμε σε κάθε φορμίτσα, ένα μπισκότο.

2. Χτυπάμε το τυρί με την ζάχαρη και το σιρόπι του βατόμουρου, μέχρι να αφρατέψουν.

3. Προσθέτουμε χτυπώντας, ένα-ένα τα αβγά.

4. Μοιράζουμε το μείγμα στις φορμίτσες πάνω από τα μπισκότα και τα φουρνίζουμε για 20 λεπτά.

5. Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα τα μικρά τσιζκέικ, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

6. Στην συνέχεια, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για 3 τουλάχιστον ώρες.

7. Τα στολίζουμε με ένα φρέσκο βατόμουρο και με σιρόπι σοκολάτας πανω στο πιάτο, πριν τα σερβίρουμε.

Ανθή Λαμπίρη