close
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτσα και παγωμένη μπίρα!!!

Για τη βασική ζύμη της πίτσας

1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για ψωμί

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Λίγη ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι από καλαμπόκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, αναμίξτε το χλιαρό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι. Αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα με μεμβράνη, για 10-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα και να φτάσει στην επιφάνεια.

2. Ανάψτε το φούρνο στους 35 βαθμούς και βάλτε στον πάτο ένα μπολάκι με νερό.

3. Βάλτε στο κάδο του μίξερ, τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τη φουσκωμένη μαγιά. Αναμείξτε τα με τον γάντζο, στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και ελαστική.

4. Λαδώστε ελαφρώς ένα μπολ και βάλτε τη ζύμη μέσα. Σκεπάστε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

5. Βγάλτε το μπολ με το φουσκωμένο ζυμάρι από το φούρνο, όπως και το νερό.

6. Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη κάτω τελευταία θέση και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 230 βαθμούς.

7. Ανοίξτε τη ζύμη με το πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο λεπτό, 1 ½ εκατοστού πάχος.

8. Πασπαλίστε με το καλαμποκάλευρο το ταψί που θα τη ψήσετε και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Σηκώστε γύρω-γύρω τη ζύμη, για να κάνετε τη μπορντούρα.

Τη γεμίζετε με ότι θέλετε και τη ψήνετε στους 230 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Για τη βασική σάλτσα τομάτας της πίτσας

250 ml χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπυκνωμένο

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Βάλτε όλα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.

Για τη γέμιση

ΠΙΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 2 κομμάτια 184 θερμίδες

Ζύμη βασικής συνταγής

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού βασική σάλτσα τομάτας

2 φλιτζάνια του τσαγιού μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φτιάξτε τη ζύμη της βασικής συνταγής

2. Απλώστε πάνω στο ζυμάρι της πίτσας με τη βοήθεια ενός κουταλιού, τη σάλτσα.

3. Βάλτε από πάνω τη μοτσαρέλα και ψήστε την, για 15-20 λεπτά στους 230 βαθμούς.

4. Κόψτε την σε 10 κομμάτια και πασπαλίστε την με τον βασιλικό.

ΠΙΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ 2 κομμάτια 454 θερμίδες

Ζύμη βασικής συνταγής

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού βασική σάλτσα τομάτας

350γραμμ. μελιτζάνες μακρουλές κομμένες σε ροδέλες

1 μέτριο κολοκύθι κομμένο σε ροδέλες

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τέταρτα

2 κουταλιές της σούπας λάδι

3 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα

? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φτιάξτε τη ζύμη της βασικής συνταγής

2. Κόψτε και βάλτε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 30 λεπτά. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.

3. Κόβετε και πλένετε το κολοκυθάκι και την πιπεριά.

4. Ανάβετε το γκριλ.

5. Βάζετε σε ένα μπολ τα λαχανικά, τα περιχύνετε με το λάδι και τα ανακατεύετε.

6. Ψήνετε τις μελιτζάνες για 4 λεπτά περίπου από τη μια πλευρά και 4 από την άλλη, μέχρι να κρατάνε λίγο.

7. Ψήνετε τις ροδέλες των κολοκυθιών για 3 λεπτά απ’ τη μια και 3 λεπτά από την άλλη, μέχρι να κρατάνε λίγο.

8. Ψήνετε τις πιπεριές, για 6 λεπτά με τη φλούδα προς τα κάτω. Όταν γίνουν, βάλτε τις σε μια σακούλα τροφίμων, κλείστε τις καλά και αφήστε τις εκεί για 10 λεπτά.

9. Βγάλτε τις και αφαιρέστε το φλούδι.

10. Βάλτε όλα τα ψημένα λαχανικά πάλι στο μπολ και ανακατέψτε τα με το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.

11. Ανάψτε το φούρνο στους 230 βαθμούς.

12. Ανοίξτε τη ζύμη με το πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίστε με το καλαμποκάλευρο το ταψί που θα τη ψήσετε και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Σηκώστε γύρω-γύρω τη ζύμη, για να κάνετε τη μπορντούρα.

13. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε σκέτη τη ζύμη για 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Γυρίστε την και ψήστε τη και από την άλλη πλευρά, για άλλα 3 λεπτά.

14. Βγάλτε την από το φούρνο, απλώστε της τη σάλτσα, από πάνω τα λαχανικά και τέλος τη μοτσαρέλα.

15. Βάλτε τη πάλι στο φούρνο και ψήστε τη για 10 λεπτά περίπου ακόμα.

16. Βγάλτε την και κόψτε την σε 10 κομμάτια και πασπαλίστε την με το δυόσμο και το θυμάρι.

ΠΙΤΣΑ ΠΕΠΠΕΡΟΝΙ 2 κομμάτια 350 θερμίδες

Ψήνετε τη ζύμη της πίτσας, όπως στη συνταγή με τα λαχανικά.

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού βασική σάλτσα τομάτας

2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φετούλες

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

56 γραμμ. λουκάνικο πεππερόνι σε φέτες

Σοτάρετε τα μανιτάρια με το λάδι και στρώνετε την πίτσα ως εξής.

Ζύμη

Σάλτσα

Μανιτάρια

Μοτσαρέλα και παρμεζάνα

Φέτες πεππερόνι

Ψήστε την για 10 λεπτά.

ΠΙΤΣΑ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ 2 κομμάτια 589 θερμίδες

Ψήνετε την πίτσα όπως στη συνταγή της πίτσας Μαργαρίτα

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού βασική σάλτσα τομάτας

2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

½ φλιτζάνι του τσαγιού αγκινάρες από βαζάκι ξεπλυμένες, στραγγιγμένες και κομμένες σε κομμάτια

½ φλιτζάνι του τσαγιού μανιτάρια σε φέτες από βαζάκι ξεπλυμένα και στραγγιγμένα

½ φλιτζάνι του τσαγιού λιαστές τομάτες από βαζάκι ξεπλυμένες, στραγγιγμένες και κομμένες σε φέτες

? φλιτζάνι του τσαγιού πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι ξεπλυμένες, στραγγιγμένες και κομμένες σε λωρίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Απλώνετε τη σάλτσα στην πίτσα.

2. Πασπαλίζετε τη σάλτσα με τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα.

3. Στρώνετε τα λαχανικά και τα πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά.

4. Ψήνετε την πίτσα για 15-20 λεπτά στους 230 βαθμούς και αν θέλετε την αρωματίζετε από πάνω με σκόνη σκόρδου και ρίγανη.

Σημ. Όλα τα λαχανικά αφού τα στραγγίξετε θα τα ακουμπήσετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ανθή Λαμπίρη


INSTAGRAM FEED