Φιλέτο με σάλτσα Στρογγανόφ
ΦΙΛΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΡΟΓΓΑΝΟΦ
2 φιλέτα αχτύπητα με πάχος 3 εκατοστά περίπου
½ κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλατάκι και πιπέρι
250γραμμ. Λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φετούλες
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από κύβο βοδινού
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce
½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί, πασπαλίζουμε τα φιλέτα με λίγο αλατάκι και πιπεράκι και τα τηγανίζουμε για 6 λεπτά περίπου για μέτριο ψήσιμο προς ωμό, ή περισσότερο για μέτριο και καλοψημένο. Μόλις κάνουν κρούστα από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη. Όταν ψηθούν έτσι όπως μας αρέσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε στην πιατέλα.
2. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατάκι, πιπεράκι και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα με μια ξύλινη σπάτουλα.
3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα, μέχρι να αποβάλουν όλο το νερό τους, να εξατμιστεί και να μείνουν με το λαδάκι.
4. Τα περιχύνουμε με το κονιάκ, περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε τον ζωμό και την Worcestershire sauce. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
5. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε στην σάλτσα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, περιχύνουμε τα φιλέτα και τα σερβίρουμε.
Ανθή Λαμπίρη