Πίτσα καλτσόνε, πολύχρωμη σαλάτα με τόνο, γλυκάκι σοκολάτα πορτοκάλι!

Πίτσα καλτσόνε, πολύχρωμη σαλάτα με τόνο, γλυκάκι σοκολάτα πορτοκάλι!

ΠΙΤΣΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

 

Για τη ζύμη,

 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας λάδι

4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Καλαμποκέλαιο για το ζύμωμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάλτε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά με το χλιαρό νερό και χτυπήστε τη μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε τη ζάχαρη και στη συνέχεια το λάδι, χτυπήστε τα, κλείστε τον διακόπτη και αφήστε το μίγμα να μείνει για 5 λεπτά.

2. Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέστε το στον κάδο με τη μαγιά.

3. Βάλτε τον γάντζο στο μίξερ και σε χαμηλή ταχύτητα αφήστε το να τα ανακατεύει για 5 λεπτά. Δυναμώστε την ταχύτητα και αφήστε το μίξερ να τα ανακατεύει για ακόμα 4 λεπτά, μέχρι που η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. (Σε αυτό το στάδιο, η ζύμη θα κολλάει στα χέρια)

4. Βάλτε λίγο λάδι στα χέρια σας. (Εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο για αυτή τη διαδικασία, για να μη μου παίρνει η ζύμη το βαρύ άρωμα του λαδιού). Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο, ακουμπήστε τη σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε τη για 1 λεπτό.

5. Λαδώστε με 1 κουταλάκι του γλυκού ένα μπολ, πλάστε τη ζύμη σαν μπαλίτσα, βάλτε τη μέσα στο μπολ, λαδώστε την επιφάνεια της ελαφρώς, σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

6. Όταν φουσκώσει ζυμώστε την για 1 λεπτό και χωρίστε την. Τα 2/3 θα είναι το κάτω μέρος της πίτσας και το 1/3 θα είναι για το καπάκι της.

4. Ζυμώστε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά για 2 λεπτά, σκεπάστε τα με μεμβράνη και αφήστε τα να μείνουν, για 1 ώρα ακόμα.

Σημ: Σε αυτό το στάδιο, μετά την τελευταία 1 ώρα φούσκωμα, μπορείτε να τυλίξετε το κάθε κομμάτι ζύμης με μεμβράνη, να το βάλετε στο ψυγείο και να φτιάξετε την πίτσα, την επόμενη ημέρα, ή ακόμα και μετά από 3 ημέρες. Όταν είστε έτοιμες να την χρησιμοποιήσετε, θα την βγάλτε από το ψυγείο και αυτή θα συνεχίσει να φουσκώνει.

 

Για τη γέμιση,

 

1 κουταλιά της σούπας λάδι, συν λίγο ακόμα για το λάδωμα

1 κρεμμύδι τριμμένο

½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σποράκια τους

1 φλιτζάνι του τσαγιού μανιτάρια κομμένα σε φετούλες

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

10 φέτες ζαμπόν

*Σάλτσα ντομάτας

150γραμμ. μοτσαρέλλα κομμένη σε φέτες

50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο C. Βγάζουμε στον πάγκο μας, τη φόρμα για κέικ με το ελατήριο, των 20 εκατοστών διαμέτρου και τη λαδώνουμε.

2. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπερίτσες. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό τους και να μείνουν με το λαδάκι τους.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

5. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας,

*Για τη σάλτσα ντομάτας,

250 ml χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπυκνωμένο

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Βάλτε όλα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα στην άκρη να κρυώσει.

6. Ανοίγουμε με τον πλάστη μας το μεγάλο κομμάτι της ζύμης, σε ένα δίσκο 40 εκατοστών διαμέτρου περίπου. Τον σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί.

7. Τυλίγουμε απαλά τη ζύμη στον πλάστη για να την μεταφέρουμε στη φόρμα. Την ξετυλίγουμε στη φόρμα, καλύπτοντας όλο τον πάτο, τα εσωτερικά τοιχώματα και την αφήνουμε να εξέχει και να κρέμεται έξω από τη φόρμα 2-3 εκατοστά.

8. Στρώνουμε στον πάτο της ζύμης τα ? από τις φέτες του ζαμπόν. Απλώνουμε από πάνω τα υλικά που έχουμε στο τηγάνι. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας που έχουμε στο κατσαρολάκι. Συνεχίζουμε με τα τυριά και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες του ζαμπόν.

9. Ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι της ζύμης σε ένα δίσκο 20 εκατοστών διαμέτρου. Το βάζουμε σαν καπάκι στην φόρμα και το αγκαλιάζουμε με τα περισσεύματα της κάτω ζύμης. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και αφήνουμε την πίτσα σε θερμοκρασία χώρου για 30-45 λεπτά, πριν τη φουρνίσουμε.

10. Τη φουρνίζουμε για 40 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου μας, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

11. Την ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε σιγά-σιγά το ελατήριο για να την απελευθερώσουμε από το στεφάνι της φόρμας και με προσοχή, με μεγάλη σπάτουλα την σύρουμε από τη βάση της φόρμας στην πιατέλα μας. Την αφήνουμε μερικά λεπτά να ξεκουραστεί και την κόβουμε για να την σερβίρουμε.

 

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ


1 Γαλλική σαλάτα (μαρούλι)

½ κιλό μικρού μεγέθους ντομάτες κομμένες σε φέτες

2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε δαχτυλίδια

1 κονσέρβα τόνου στο νερό του

1 κρεμμύδι μικρού μεγέθους κομμένο σε δαχτυλίδια

3 αβγά βρασμένα κομμένα σε φέτες

Χυμό από ½ λεμόνι

Μερικές μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

Ντρέσινγκ,

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδου

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Λίγο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

4-5 κουταλιές της σούπας λάδι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένετε και στραγγίζετε το μαρούλι. Το βάζετε στη σαλατιέρα σας και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια σας.

2. Βάζετε από πάνω, μια στρώση ντομάτες. Πάνω από τις τομάτες, μια στρώση με πιπεριές.

3. Στραγγίζετε τον τόνο από το νερό του, τον βάζετε σε ένα μπολάκι τον περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού, τον κομματιάζετε με ένα πιρούνι, τον ανακατεύετε και τον πασπαλίζετε πάνω στις πιπεριές.

4. Βάζετε πάνω από τον τόνο, μια στρώση δαχτυλίδια κρεμμυδιού.

5. Στολίζετε την σαλάτα με τις φετούλες των αβγών και προσθέτετε διάσπαρτα τις ελιές.

6. Βάλτε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ να χτυπηθούν καλά και περιχύστε τη σαλάτα

 

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


300ml κρέμα γάλακτος

125γραμμ. Κουβερτούρα

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

300ml κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο γάλα

2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη ζελατίνη

2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Για τη σοκολατένια πλευρά,


1. Σπάστε τη σοκολάτα σε κομματάκια.

2. Βάλτε τα 300ml κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθεί. Προσθέστε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατέψτε τα στη ζεστή κρέμα μέχρι να λειώσουν τελείως. Ρίξτε το ξύσμα του πορτοκαλιού, ανακατέψτε την και βγάλτε την από τη φωτιά.

3. Βρέστε ένα κατάλληλο ταψί σε μέγεθος και τοποθετήστε 6 ποτήρια κολονάτα του κρασιού σε πλάγια θέση.

4. Μοιράστε το μίγμα της σοκολάτας στα ποτήρια και βάλτε τα για 2-3 ώρες στο ψυγείο, για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πλαγίως.

 

Για την πορτοκαλένια πλευρά,

 

1. Βάλτε ? φλιτζάνι γάλα σε ένα κατσαρολάκι μικρό και ρίξτε από πάνω τη ζελατίνη. Ανακατέψτε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ή πάνω από νερό που βράζει, μέχρι να λειώσει τελείως.

2. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας να ζεσταθεί και να λειώσει η ζάχαρη.

3. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέστε την λειωμένη ζελατίνη και την μαρμελάδα και αναμίξτε τα πολύ καλά.

4. Αφήστε το μίγμα σε θερμοκρασία χώρου να κρυώσει.

5. Βγάλτε τα ποτήρια με τη σοκολάτα από το ψυγείο, τοποθετήστε τα όρθια και γεμίστε τα με την λευκή κρέμα. Βάλτε τα στο ψυγείο, για 4 ώρες τουλάχιστον, ή ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ.

 

Ανθή Λαμπίρη