Σουφλέ μακαρονιών

Σουφλέ μακαρονιών

ΣΟΥΦΛΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ

30γραμμ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

150ml βραστό νερό

150γραμμ. Πάστα αχιβαδούλες

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

30γραμμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

240ml γάλα

2 κρόκους αβγών

2 ασπράδια αβγών

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κονσέρβα καλαμπόκι των 340γραμμ. ξεπλυμένη και στραγγισμένη

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώνουμε το πυρέξ μας για σουφλέ, χωρητικότητας 1.4 λίτρων. Βάζουμε τα πορτσίνι σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το καυτό νερό. Τα αφήνουμε 30 λεπτά, να ενυδατωθούν.

2. Όσο τα μανιτάρια ενυδατώνονται, βράζουμε την πάστα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να κρατάει. Την σουρώνουμε κάτω από το νερό της βρύσης, την στραγγίζουμε και την βάζουμε σε ένα μπολ.

3. Σουρώνουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα ψιλοκόβουμε. Σουρώνουμε το υγρό τους σε ένα καθαρό μπολ, με το φίλτρο του καφέ, ή με το σουρωτήρι του τσαγιού.

4. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μια κατσαρολίτσα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πορτσίνι, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

5. Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.

6. Βάζουμε την μισή σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε δυνατά και τα αφήνουμε στην άκρη.

7. Ρίχνουμε το υγρό των μανιταριών στην υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το καλαμπόκι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αδειάζουμε στο μπολ με την πάστα και τα αναμιγνύουμε.

8. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ μας.

9. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε 2 φουσκωτές κουταλιές μαρέγκα στην πάστα και την ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στην σάλτσα με τους κρόκους, τα αναμιγνύουμε απαλά να ενωθούν. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην πάστα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

10. Πασπαλίζουμε το σουφλέ με την τριμμένη παρμεζάνα και το φουρνίζουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρουμε αμέσως, πριν ξεφουσκώσει και χάσει την ωραία εικόνα του.

Σημ: Εάν δεν σας αρέσει το άρωμα των πορτσίνι, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φουντίτσες μπρόκολο. Θα το βράσετε μέχρι να κρατάει και θα κρατήσετε 150ml από το νερό τους στην θέση του υγρού των πορτσίνι, για να ολοκληρώσετε την συνταγή.

Ανθή Λαμπίρη