Πικάντικα ρεβίθια

Πικάντικα ρεβίθια

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΜΕ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ


…ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


1 κουταλιά της σούπας λάδι

250γραμμ. Μπέικον κομμένο σε κομμάτια

250γραμμ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο κατά μήκος στα δυο και έπειτα σε ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη, πλυμένη, κομμένη σε κυβάκια και ελαφρώς βρασμένη

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξηρό λευκό κρασί

600γραμμ. ντομάτα passata

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από1 κύβο κότας

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Μπόλικο φρέσκο ψωμάκι…για να βουτήξουμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζουμε τα μουσκεμένα ρεβίθια σε μια κατσαρολίτσα μετρίου μεγέθους, τα σκεπάζουμε με 5 εκατοστά περίπου νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 2 ώρες περίπου. (Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό).

2. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ροδοκοκκινίζουμε το μπέικον και το λουκάνικο. Όταν το μπέικον γίνει κριτσανιστό και το λουκάνικο κάνει ωραία κρούστα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.

3. Κρατάμε στο τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας λάδι και πετάμε το υπόλοιπο. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον με το λουκάνικο, τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε τα ρεβίθια, τις πατατούλες την ρίγανη, την ντομάτα, το κρασάκι και τον ζωμό.

4. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει η σαλτσούλα.

5. Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμάκι.

ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρεβίθια μουσκεμένα από το προηγούμενο βράδυ και στραγγισμένα

? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, συν 2 κουταλιές της σούπας

4 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

800γραμμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια

250γραμμ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο κατά μήκος στα δυο και έπειτα σε ροδέλες

450γραμμ. ψιλοκομμένο σπανάκι, φρέσκο, ή κατεψυγμένο

Αλατάκι, πιπεράκι

Μπόλικο φρέσκο ψωμάκι…για να βουτήξουμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζουμε τα μουσκεμένα ρεβίθια σε μια κατσαρολίτσα μετρίου μεγέθους, τα σκεπάζουμε με 5 εκατοστά περίπου νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 2 ώρες περίπου. (Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό).

2. Ξεπαγώνουμε το σπανάκι μέσα σε ένα σουρωτήρι. Το στύβουμε με τις χούφτες μας, το ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι και το αφήνουμε στην άκρη.

3. Σουρώνουμε τα ντοματάκια και κρατάμε χώρια τον χυμό τους.

4. Όταν βράσουν τα ρεβίθια, τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού, από το ζουμί τους.

5. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το λουκάνικο, το τσιγαρίζουμε και στην συνέχεια, ρίχνουμε τα σουρωμένα ντοματάκια. Τα βράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό τους.

6. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ζωμό τους, το ½ σπανάκι και τον χυμό από τις ντομάτες. Τα σιγοβράζουμε, μέχρι να μαραθεί η πρώτη δόση του σπανακιού και ρίχνουμε το υπόλοιπο σπανάκι, το αλατάκι, (αν χρειάζεται), πιπεράκι και συνεχίζουμε να τα σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

7. Τα σερβίρουμε συνοδευμένα με φρέσκο ψωμάκι.

Ανθή Λαμπίρη