Ας υποδεχτούμε την Πρωτοχρονιά, σαν να είναι η προσωπική μας «Valentine’s Day»…!
Δείπνο για 2… Πολλά υποσχόμενο…!
Φωτο: https://dining-delight.blogspot.com/2016/12/new-years-eve-table-for-two.html
Πώς θα οργανωθούμε:
- Γεμίζουμε (Τρόπος του λέγειν) το σπίτι μας με αρωματικά κεράκια, χουχουλιαστά μαξιλάρια στους καναπέδες και Χριστουγεννιάτικες πινελιές τριγύρω.
- Το στρώσιμο του τραπεζιού, είναι σημαντικό. Πρέπει να είναι τέλειο, φινετσάτο και ατμοσφαιρικό.
- Το ίδιο σημαντικό, είναι και η μουσικούλα. Την έχουμε προεπιλέξει για να μη ψάχνουμε εκείνη την ώρα. Δεν είναι σωστό.
- Αποφασίζουμε από πριν το τι θα φορέσουμε, για να μη πανικοβληθούμε τη τελευταία στιγμή. Η πρόταση μου είναι, ένα εντυπωσιακό sexy φόρεμα, σαν να πηγαίναμε σε ένα grande χώρο. (Ξενοδοχείο, Μέγαρο, Δεξίωση, Μπουζούκια) κ.λ.π.
- Προσέχουμε τα εσώρουχα μας, να είναι αντίστοιχα της εξωτερικής μας εμφάνισης… Γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί…. Καταλαβαίνετε…
- Σχεδιάζουμε το Menu, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πιάτα, πρέπει να είναι εύκολα, για να μη κουραστούμε και ακόμα, ελαφριά για να μη βαρύνουμε και νυστάξουμε. Επίσης, να είναι κάτι, που να μπορεί να προετοιμαστεί από πριν και απλά, να μας περιμένει υπομονετικά στη κουζίνα για να σερβιριστεί. Η δική μου πρόταση είναι…
Για Welcome Drink
Κοκτέιλ Μαρτίνι ρόδι, για να ξεκινήσει όμορφα το βράδυ!
Για Welcome appetizer
Ποικιλία κριτσινιών, με κάποιο Dip
Για Πρώτο πιάτο
«Τούρμπο» Σαλάτα με σπανάκι, σύκα και φρέσκο κατσικίσιο τυρί
Για Κυρίως πιάτο
Σολομός στο φούρνο με μπούκοβο και λάιμ
Για Επιδόρπιο
Παγωτό μπανάνα
Κάποιο κρασί και παγωμένη σαμπάνια στην αλλαγή του χρόνου, είναι το αυτονόητο!!!
Και τώρα μπαίνω στις λεπτομέρειες, σαν την καλή νεράιδα…
Για το Κοκτέιλ Μαρτίνι ρόδι, θα χρειαστούμε,
2 σφηνάκια βότκα λεμόνι (60ml) – Citrus Vodka
1 σφηνάκι κουαντρό – Cointreau
2 σφηνάκια χυμό ροδιού
½ σφηνάκι χυμό λεμονιού
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο σέικερ, τα χτυπάμε και τα αδειάζουμε στα Μαρτίνι μας ποτήρια.
Για τη «Τούρμπο» Σαλάτα με σπανάκι, σύκα και φρέσκο κατσικίσιο τυρί, θα χρειαστούμε,
250 γραμμ. Baby σπανάκι
6 σύκα φρέσκα, ή αποξηραμένα, αλλά ενυδατωμένα
½ φ.τ. ψιλοκομμένα καρύδια
150 γραμμ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.γ. κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι
Πώς τη φτιάχνουμε
Σημ. Επειδή τα φρέσκα σύκα αυτή την εποχή τα βρίσκουμε μόνο σε ντελικατέσεν μανάβικα, θα μεταμορφώσουμε τα ξερά σύκα σε φρέσκα. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα ξερά σύκα. Η στάθμη του νερού πρέπει να βρίσκεται 2.5 εκ. πάνω από τα σύκα. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι και τα αφήνουμε μέσα από 2-4 ώρες. Τα σύκα θα ξαναπάρουν την υγρασία τους, θα φουσκώσουν και δεν θα διαφέρουν πλέον από τα φρέσκα. Το δε νερό, μη το πετάξετε. Εάν το βράσετε, θα γίνει ένα ωραίο σιρόπι, για το γιαούρτι σας και για τα γλυκά σας.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, προσθέτουμε τα σύκα κομμένα σε τέταρτα, ρίχνουμε διάσπαρτα τα καρύδια και το κατσικίσιο τυρί. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Την ώρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με το λάδι, αναμεμιγμένο με το βαλσάμικο και την ραντίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Για τον Σολομό στο φούρνο με μπούκοβο και λάιμ, θα χρειαστούμε,
700 γραμμ. Περίπου, φιλέτο φρέσκου σολομού
1 λάιμ, Ξύσμα και χυμό
2 κ.σ. λάδι
1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη
2 κ.σ. σόγια σος
1 κ.γ. μπούκοβο
Αλατάκι και πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε φετούλες για το γαρνίρισμα
Πως το φτιάχνουμε
- Τρίβουμε το λάιμ μέσα σε ένα μεγάλο τάπερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό του.
- Προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο, τη σόγια, το πιπέρι, τα αναμιγνύουμε, δοκιμάζουμε λίγο μαρινάδα στη μύτη ενός κουταλιού, για να δούμε πόσο αλμυρή είναι, ώστε να ξέρουμε αν θα βάλουμε αλάτι και πόσο. Εάν αγαπάμε τα καυτερά, μπορούμε να βάλουμε λίγο επιπλέον μπούκοβο.
- Ξαπλώνουμε το φιλέτο του σολομού μέσα στη μαρινάδα και τον πασαλείβουμε. Εάν ο σολομός έχει στη μια πλευρά του δέρμα, τον μαρινάρουμε με το δέρμα επάνω. (Καλό θα ήταν να το αφαιρέσουμε, γιατί έχει πολύ λίπος). Κλείνουμε το τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα-γκριλ, στους 200ο C. Εάν ο φούρνος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, χρησιμοποιούμε μόνο αέρα και προς το τέλος μόνο γκριλ.
- Στρώνουμε το ταψί μας με μια λαδόκολλα και ακουμπάμε επάνω το σολομό. Το φουρνίζουμε για 14-18 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου.
- Τον ξεφουρνίζουμε, τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τον γαρνίρουμε με φετούλες λεμονιού και διάσπαρτα λίγο μπούκοβο για το χρώμα.
Σημ. Για να είναι σωστοί οι χρόνοι μας μέχρι να τον σερβίρουμε, (Χωρίς να πηγαινοερχόμαστε στη κουζίνα, ενώ είναι εκεί ο καλεσμένος μας), θα κάνουμε τα εξής βήματα:
1ο Πριν ξεκινήσουμε μπάνιο, ντύσιμο, βάψιμο κ.λ.π. Με την απόλυτη ησυχία μας θα προετοιμάσουμε τον σολομό, μέχρι το στάδιο που τον βάζουμε στο ταψί. Θα τον καλύψουμε με μεμβράνη και θα τον αφήσουμε να περιμένει εκτός ψυγείου, μέχρι να έρθει η ώρα να ψηθεί. Κόβουμε τις φετούλες λεμονιού, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
2ο Όταν έρθει ο καλεσμένος μας θα ανάψουμε το φούρνο για να προθερμανθεί.
3ο Θα σερβίρουμε το Cocktail… Και ανάλογα θα πράξουμε. Μη ξεχνιόμαστε… Δεν έχει έρθει σε επαγγελματικό δείπνο.. Όλα πρέπει να κυλήσουν αργά και χαλαρά.
4ο Ξέρουμε ότι ο σολομός θέλει 14-18 λεπτά να ψηθεί. Οπότε σερβίρουμε τη σαλάτα και φουρνίζουμε τον σολομό.
Και τελειώνουμε αυτό το προμελετημένα αφροδισιακό μεν δείπνο, αλλά εξαιρετικά ελαφρύ… Για να μη χάσουμε το στόχο… Με παγωτό μπανάνα!
Για το παγωτό μπανάνα, θα χρειαστούμε,
4-5 ώριμες μπανάνες
1 φ.τ. γάλα
2 φ.τ. κρέμα γάλακτος από το ψυγείο
Βανίλια
1 φ.τ. γάλα ζαχαρούχο από το ψυγείο
Πως το φτιάχνουμε
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες. Τις ρίχνουμε στο μπλέντερ με το γάλα, τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Με το μιξεράκι μας, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί, προσθέτουμε τη βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα, τα χτυπάμε και τέλος προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες. Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα τάπερ, το κλείνουμε και το τοποθετούμε στη κατάψυξη για 6 ώρες.
- Σερβίρουμε το παγωτό, σε ωραία ποτήρια με λίγες φρεσκοκομμένες φετούλες μπανάνας για γαρνίρισμα.
Σημ: Εννοείται ότι το έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη, ίσως και περισσότερο.
Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά!