Φροντίζουμε την υγεία μας με δέκα απλά βήματα

Φροντίζουμε την υγεία μας με δέκα απλά βήματα

Όλοι γνωρίζουμε πως η βάση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελείται από διαρκείς συνήθειες όπως η σωστή διατροφή, η παρακολούθηση του βάρους μας, η τακτική άσκηση, η διαχείριση της ψυχικής μας υγείας και οι ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας.

Άραγε για κάποιους από εμάς που ίσως δεν αντέχουμε ή δεν έχουμε μάθει να είμαστε πειθαρχημένοι ακολουθώντας ευλαβικά προγράμματα και κανόνες υπάρχει λύση να απολαμβάνουμε μία «καλή ζωή;»

Η απάντηση είναι «Φυσικά» και δίνεται μέσα από έρευνες του Πανεπιστημίου του Harvard και δέκα απλά βήματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε εύκολα στην καθημερινότητα μας.

Πρωινό stretching

Το stretching  πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι ξυπνά το σώμα, βελτιώνει την το κυκλοφορικό μας και τονώνει τη διάθεση μας. Να λοιπόν λίγες απλές κινήσεις

– Ενώ είμαστε ακόμα ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, , λυγίζουμε και τεντώνουμε τα κάτω άκρα μας αρκετές φορές.

– Κρατώντας τα πόδια μας λυγισμένα, περιστρέφουμε το κάτω μέρος του κορμού  μία από την μία πλευρά και μία από την άλλη

– Ερχόμαστε σε καθιστή θέση και γυρίζουμε το κεφάλι μας αργά, δεξιά κι αριστερά,

– Κινούμε τους καρπούς μας πάνω-κάτω

– Ανοίγουμε τα χέρια μας, αγκαλιάζουμε το σώμα μας και ξανά ανοίγουμε τα χέρια μας αρκετές φορές

Ενυδάτωση

Από  τους βασικούς κανόνες καλή υγείας είναι να φροντίζουμε να μένουμε ενυδατωμένοι Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει την πέψη, βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου και αυξάνει την ενέργεια, μεταξύ . Το πρώτο μεγάλο ποτήρι ας είναι μόλις ξυπνήσουμε. Εννοείται ότι στο σύνολο της ημέρας δεν πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 2 με 2,5 lt  και προφανώς πρέπει να το συζητήσουμε με τον διατροφολόγο μας έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτουμε τις προσωπικές μας ανάγκες ενυδάτωσης.

Στοματική υγεία

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας περιλαμβάνει εκτός από τη γνωστή ρουτίνα του σωστού πλυσίματος δοντιών, στοματικά διαλύματα και συχνή επίσκεψη στον οδοντογιατρό μας, καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, ή φροντίδα με τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χρήση αντηλιακού

Το αντηλιακό είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στις ακτίνες που βλάπτουν το δέρμα. Αφού πλύνουμε το πρόσωπό μας το πρωί, εφαρμόζουμε  μια ενυδατική κρέμα προσώπου που περιέχει αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF (δείκτη προστασίας από τον ήλιο) τουλάχιστον 30. Ή συνδυάζουμε  ίσα μέρη αντηλιακό και μια κανονική ενυδατική κρέμα.

Κατανάλωση ξηρών καρπών

Για τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει καλύτερο σνακ από τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Καρύδια αμύγδαλα, κάσιους, μακαντέμια όλα περιέχουνε πολλά ευεργετικά θρεπτικά  συστατικά και  ισορροπούν τον γλυκαιμικό μας δείκτη άρα δεν πεινάμε. Προσοχή μόνο στις ποσότητες. Για παράδειγμα είναι σωστό να καταναλώνουμε μέχρι 10 αμύγδαλα ή 5-6 καρύδια κλπ.

Power nap

Να ξέρετε ότι ένας γρήγορος ύπνος -power nap- το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα επαναφορτίζει σώμα και μυαλό! Bonus tip: όχι περισσότερο από μισή ωρίτσα γιατί αλλιώς θα έχουμε δυσκολία να κοιμηθούμε σωστά στη διάρκεια της νύχτας.

Διαλείμματα με ασκήσεις

Ειδικά αν η εργασία μας, μάς θέλει αρκετή ώρα στην ίδια θέση, είναι απαραίτητο να σπάμε τη ρουτίνα με μερικές απλές ασκήσεις και stretching επι τόπου.

Ας πάρουμε μία «ανάσα»

Προφανώς και γνωρίζουμε ότι η σωστή αναπνοή είναι σχεδόν… φάρμακο. Βαθιές εισπνοές και τέλειες αργές εκπνοές, μας γεμίζουν ενέργεια και απομακρύνουν ένταση και στρες. Υπάρχει όμως και κάτι παραπάνω. Η Εναλλακτική αναπνοή ρουθουνιών με την οποία αναπνέουμε από το ένα ρουθούνι κάθε φορά. Μπορούμε να το επαναλάβουμε 10 φορές

«Υιοθετούμε» χόμπι

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 από το Nature Medicine φαίνεται  ότι το χόμπι είναι καλό για τη συνολική υγεία και διάθεση των ανθρώπων.

Τα χόμπι περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα, την αισθητηριακή δέσμευση, την αυτοέκφραση, τη χαλάρωση και τη γνωστική διέγερση.

Έτσι μπορούμε απλά να ασχοληθούμε ακόμα και με την κηπουρική ή τον μοντελισμό αν είμαστε περισσότερο … «σπιτόγατοι» μέχρι να επιλέξουμε ένα σπορ που θα έχει και πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία και την εικόνα μας…

Κοινωνικοποίηση

Τελευταίος κανόνας αλλά ίσως ο σημαντικότερος, να αποφεύγουμε τη μοναξιά. Όσο δυνατοί και αν αισθανόμαστε, όσο κι αν επιζητούμε την «ησυχία» μας η κοινωνικοποίηση μας είναι η προστασία μας απέναντι στην κατάθλιψη και την γνωστική εξασθένηση.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu/