Πλανήτης εναντίον πλαστικών

Πλανήτης εναντίον πλαστικών

Το μήνυμα ή κίνημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γης είναι: Πλανήτης εναντίον πλαστικών!

Και το μόνο βέβαιο είναι ότι ελάχιστοι, αν όχι κανένας, από τους επίσης ελάχιστους που θα πάρουν το μήνυμα αυτό -βλέπετε η οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν «πουλάνε» στα μέσα ενημέρωσης-, θα σπεύσουν να αντικαταστήσουν κάποια από τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν, ή να πετάξουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης όσα σκουπίδια τους ανακυκλώνονται.

Είναι επίσης βέβαιο ότι ελάχιστες δημοτικές αρχές της χώρας μας φρόντισαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μεταδώσουν το μήνυμα αυτό στους δημότες τους.

Ακόμα και στους δήμους που έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών και άλλων υλικών, εν όψει μιας ακόμα Παγκόσμιας Μέρας της Γης, ελάχιστη σχετική κινητοποίηση ή ενημερωτική καμπάνια έχει γίνει, με στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών  για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όσο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος… ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα.

Τι μας μένει λοιπόν; Η κακομοίρα η ατομική πρωτοβουλία!

Όσο μικρά και ασήμαντα και αν φαίνονται αυτά τα λίγα που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας, δεν είναι.  Και όσο περισσότεροι είμαστε αυτοί που τα κάνουμε, τόσο περισσότερο θα μετρήσουν στον τελικό στόχο, που είναι η προστασία του πλανήτη!

Τι μπορούμε να κάνουμε αν ήδη δεν το έχουμε κάνει;

  • Να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε με γυάλινα, ξύλινα ή μεταλλικά.
  • Να επιλέγουμε τρόφιμα συσκευασμένα σε χάρτινες, γυάλινες ή αλουμινένιες συσκευασίες.
  • Να επιλέγουμε τις χάρτινες σακούλες όταν αγοράζουμε φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ή οτιδήποτε άλλο.
  • Να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες σακούλες για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας.
  • Να κάνουμε συστηματική ανακύκλωση των σκουπιδιών μας, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: να την κάνουμε  σωστά: Να πετάμε δηλαδή στους μπλε κάδους μόνο εκείνα τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται-δείτε το σχετικό άρθρο-, και όχι οτιδήποτε άλλο, σαμποτάροντας έτσι και τις  προσπάθειες των υπολοίπων.
  • Να μαζεύουμε από τη γειτονιά μας, από τις πλατείες, τις παραλίες και τα πάρκα τα εδώ κι εκεί πεταμένα πλαστικά μπουκάλια και να τα πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης.