Τι μπορεί να συμβεί αν δεν κοιμόμαστε καλά ή αρκετά;

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν κοιμόμαστε καλά ή αρκετά;

Πολλά και διάφορα και καθόλου ευχάριστα πράγματα, γιατί ως γνωστόν ο καλός και επαρκής ύπνος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιατρική κοινότητα όλο και συχνότερα τα τελευταία 20 χρόνια επισημαίνει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου  εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και συστήνει την άμεση βοήθεια από ειδικούς, ώστε να αποκατασταθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά οι ερευνητικές επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με τους χρόνια πάσχοντες κατέληξαν στα εξής:

Μετά από 24 ώρες χωρίς ύπνο οι ορμόνες του στρες- κορτιζόλη και αδρεναλίνη- ενεργοποιούνται προσπαθώντας να να αντισταθμίσουν την κόπωση, σωματική και ψυχική που προκάλεσε η έλλειψη ύπνου, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η γνωστική μας ικανότητα. Έτσι έχουμε μειωμένο χρόνο αντίδρασης σε οτιδήποτε μας συμβεί, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ακοή, ακόμα και μπερδεμένη ομιλία, ενώ οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις είναι πολύ έντονες.

Μετά από 36 ώρες χωρίς ύπνο, εκτός από τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και της συγκέντρωσης της προσοχής, το άγχος και τα έντονα συναισθήματα μας κατακλύζουν, και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται, καθώς η αρτηριακή πίεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μετά από 48 ώρες χωρίς ύπνο εκτός απ’ όλα τα παραπάνω το σώμα μας θα προσπαθήσει να μεταβεί σε λειτουργία “μικρούπνου” ώστε να πάρει μια ανάσα ξεκούρασης.  Αυτό σημαίνει ότι για 3 έως 15 δευτερόλεπτα,  χωρίς καν να το αντιληφθούμε ο εγκέφαλός μας δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί εξωτερικές πληροφορίες, γεγονός επικίνδυνο εννοείται αν οδηγούμε ή κάνουμε μια χειρωνακτική εργασία. Κάποια άτομα μπορεί να βιώσουν και παραισθήσεις. Όμως αυτό που σε όλους μας θα συμβεί αν σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη θα είναι να αντικρύσουμε ένα πρόσωπο κουρασμένο, με ρυτίδες και έντονους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια μας.

Μετά από 72 ώρες χωρίς ύπνο ο καρδιακός μας ρυθμός είναι αυξημένος, το σώμα μας «κουρέλι» και ο ψυχισμός μας κατακλυσμένος από αρνητικά συναισθήματα, ενώ βιώνουμε το καθετί μέσα σε μια ομίχλη και από απόσταση, σαν να μην είμαστε εμείς αυτοί στους οποίους συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Τα διαλείμματα “μικρούπνου” γίνονται συχνότερα κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, γεγονός που όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό μας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο, ειδικά αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

Μετά από 96+ ώρες χωρίς ύπνο, δηλαδή μετά από 4 μέρες χωρίς ύπνο, η αντίληψή μας για την πραγματικότητα θα διαστρεβλωθεί σοβαρά- μια κατάσταση γνωστή και ως ψύχωση στέρησης ύπνου. Το σώμα μας επίσης θα μας αναγκάσει σχεδόν να κοιμηθούμε. Και αν μπορέσουμε να κοιμηθούμε αρκετά, ίσως καταφέρουμε και να αντιστρέψουμε την ψύχωση της στέρησης ύπνου.

Χρόνια στέρηση έλλειψη ύπνου

Το άγχος, μια αδιαθεσία ή αρρώστια, η μεγάλη κόπωση και εξάντληση είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να κρατήσουν για λίγες ή πολλές ώρες ξάγρυπνο έναν άνθρωπο. Αυτό περιστασιακά και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να συμβεί σε όλους μας, και αν μετά από μία, δύο ή και τέσσερις μέρες, ξαγρύπνιας επανέλθουμε σε μια κανονικότητα που περιλαμβάνει 6- 8 ώρες ύπνου καθημερινά δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε. Απλώς στη διάρκεια των ημερών της στέρησης ύπνου θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους για τους οποίου η αϋπνία, ο κακός ύπνος -ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα και ο χρόνος μέχρι να ξανακοιμηθούν έχει μεγάλη διάρκεια- και ο λίγος ύπνος αποτελούν την καθημερινότητά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί έχει αποδειχτεί ότι κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως: έντονο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, διαβήτη, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης και σεξουαλική ανεπάρκεια, πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και ανεξίτηλων μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια.

Όσοι λοιπόν δεν παίρνουν στα σοβαρά τη χρόνια έλλειψη ύπνου τους κάνουν μεγάλο λάθος!