Συνέντευξη με τον Άη Βασίλη

Συνέντευξη με τον Άη Βασίλη

Το να καταφέρουμε να μιλήσουμε με έναν τόσο πολυάσχολο “‘Αγιο” και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει να μοιράζει τα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Όμως ο Άγιος Βασίλης ή Santa Claus ή Father Christmas ή όπως αλλιώς τον αποκαλούν, δέχθηκε να μας μιλήσει και να ξεδιαλύνει κάποια πράγματα που μας έχουν όλους μπερδέψει για την ύπαρξή του.

Από πού κατάγεται;  Ποιος είναι; Τι εκφράζουν τα δώρα που μοιράζει τα Χριστούγεννα; Ποιες οι αλήθειες και ποιοι οι μύθοι που τον αφορούν;

 

  • Επειδή ακούμε να σας αποκαλούν με πολλά και διαφορετικά ονόματα, τελικά ποιο είναι το όνομά σας ;

« O κάθε λαός με αποκαλεί με διαφορετικό όνομα. Για παράδειγμα , στην Ελλάδα είμαι ο Άγιος Βασίλης, στην Αγγλία ο Father Christmas, στην Γαλλία ο Pere Noel (πατέρας των Χριστουγέννων), στην Γερμανία ο Weihnachtsmann (άνθρωπος του χειμώνα), στην Ολλανδία ο Sinterklaas (Άγιος Νικόλαος), στις ΗΠΑ ο Santa Claus, στην Αίγυπτο Papa Noel, στην Τουρκία Noel Baba κ.α.».

 

  • ‘Eχουμε μπερδευτεί λίγο και με την καταγωγή σας. Τελικά από πού προέρχεστε ;

«Yπάρχουν δύο μεγάλα πρόσωπα της Χριστιανοσύνης από τα οποία ξεκίνησα το μεγάλο μου και αιώνιο Χριστουγεννιάτικο ταξίδι. Ως Άγιος Βασίλης  κατάγομαι από την Καισάρεια της Καππαδοκίας όπου γεννήθηκα γύρω στο 330 μ.Χ. Σπούδασα θεολογία και νομική, μοίρασα ότι είχα στους φτωχούς και έγινα μοναχός. Ως Άγιος Νικόλαος , γεννήθηκα το 280 μ.Χ. στην Μικρά Ασία , μοίρασα στους φτωχούς την περιουσία που είχαν αφήσει οι γονείς μου, έγινα μοναχός και ιερέας».

 

  • Τελικά πως φθάσαμε από τους Άγιους που αναφέρατε στην σημερινή σας εικόνα;

«Στην Ελλάδα πάντα με τιμούσαν ως Άγιο Βασίλειο , όμως στις άλλες χώρες τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής. Ως Άγιο Νικόλαο με τιμούν και στην Ορθόδοξη και στην Καθολική εκκλησία. Κατά τον 17ο αιώνα, Ολλανδοί που πήγαν στην Αμερική μετέφεραν και την λατρεία στον Άγιο Νικόλαο τον οποίο – επειδή αγαπούσε τα παιδιά – παρουσίασαν ως έναν καλοκάγαθο παππού που βοηθά όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μάλιστα μπέρδεψαν λίγο τον Άγιο Νικόλαο με έναν δικό τους παλιό ήρωα του Χειμώνα . Το όνομα του Αγ. Νικολάου στα Ολλανδικά είναι Sinter Klaas, όμως στην Αμερική , με την επικράτηση των Αγγλόφωνων μετετράπη σε Santa Claus .

Το 1823 ,ο Clement Moore έγραψε το Χριστουγεννιάτικο ποίημα, “Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα”, στο οποίο με περιέγραφε σχεδόν όπως με γνωρίζουν όλοι σήμερα. Δηλαδή , ανακατεύοντας τους θρύλους ,ως έναν χοντρό με άσπρα γένια που φορώντας γούνα πετάω με το έλκηθρο από τον Βόρειο πόλο και μπαίνω στα σπίτια από τις καμινάδες για να αφήσω τα δώρα μου».

 

  • Όμως κάποιοι ισχυρίζονται πως για την εμφάνιση με την οποία σας γνωρίζουμε σήμερα, υπεύθυνη είναι μια εταιρεία αναψυκτικών.

«Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πρώτη περιγραφή μου με την σημερινή μορφή έγινε το 1823 στο ποίημα του Moore. Σε αυτή την περιγραφή βασίστηκε ο σκιτσογράφος  Thomas Nast και το 1862 με απεικόνισε χοντρό , γέρο ,με άσπρη γενειάδα. Όσον αφορά στα ρούχα μου ,  αρχικά ήταν πολύχρωμα με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, το πράσινο και το άσπρο. Όμως στα 1931 η εταιρεία που αναφέρατε θέλοντας να χρησιμοποιήσει την εικόνα μου για μια διαφήμιση, “έβαψε” τα ρούχα μου ολοκόκκινα και μάλλον το χρώμα αυτό σας άρεσε περισσότερο και έτσι το κρατήσατε».

 

  • Πως επικράτησε σε όλο τον κόσμο η εικόνα που έχετε σήμερα ;

«Έχω ακούσει πως σε αυτή την χώρα που την λένε Αμερική πήγαν μετανάστες από ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και αυτοί – με τις κάρτες που έστελναν τα Χριστούγεννα στις πατρίδες τους – διέδωσαν την εικόνα με την οποία με εμφάνιζαν σε αυτή την χώρα. Εξ άλλου νομίζω πως οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ζεστά και όμορφα όταν αυτός που τους κάνει δώρα και τους κάνει να νοιώθουν καλά, είναι χοντρός και καλοκάγαθος παππούς».

 

  • Ήσασταν από την αρχή χοντρός ;

«Πρώτα απ’ όλα και εγώ ένα αστείο είπα. Δεν είμαι χοντρός , αλλά λίγο εύσωμος. Άλλωστε και εσείς το ίδιο θα παθαίνατε εάν σε όλα τα σπίτια που πηγαίνετε θα σας κέρναγαν μπισκότα και γάλα».

 

  • Γιατί μοιράζετε δώρα τα Χριστούγεννα;

«Γιατί την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι τρεις μάγοι ακολουθώντας το μεγάλο αστέρι πήγαν στην φάτνη της Βηθλεέμ και του άφησαν τα δώρα τους . Όμως μην ξεχνάτε πως μπορεί τα δώρα των μάγων να ήταν πολύτιμα, αλλά δώρα στον νεογέννητο Χριστό άφησαν και οι φτωχοί βοσκοί της περιοχής. Έτσι και για μένα σημασία δεν έχει η οικονομική αξία ενός δώρου, αλλά η αξία του ως έκφραση αγάπης προς τους συνανθρώπους μας».

 

  • Είναι αλήθεια ότι δίνετε δώρα μόνο στα καλά παιδιά;

«Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε “καλά παιδιά”. Για μένα καλοί είναι όλοι οι άνθρωποι και πρώτα απ’ όλα τα παιδιά του κόσμου και ακόμη περισσότερο εκείνοι που υποφέρουν και χρειάζονται συμπαράσταση και αγάπη. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της ανταλλαγής των δώρων. Να δίνεις από αγάπη».

 

  • Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχετε επειδή δεν σας βλέπουμε όταν μοιράζετε τα δώρα. Υπάρχετε ή όχι ;

«Είναι γνωστό πως λένε πολλά και διάφορα για μένα, όμως το σίγουρο είναι πως η ύπαρξή μου δεν έχει σχέση με το πώς με ζωγραφίζετε, το πώς ταξιδεύω ή το πώς μπαίνω στα σπίτια σας. Για μένα τα σπίτια σας είναι σαν τις καρδιές σας. Όσο με αφήνετε να μπαίνω και στο ένα και στο άλλο , τόσο θα υπάρχω σαν έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης , κατανόησης και συμπόνιας. Πολλοί συνδέουν την πίστη σε εμένα με το εάν πιστεύετε το ότι έρχομαι με έλκηθρο και μπαίνω από την καμινάδα. Όμως η πίστη σε εμένα συνδέεται μόνο με το εάν υπάρχω στις καρδιές σας και – όπως και εγώ – έτσι και εσείς μοιράζετε απλόχερα την αγάπη σας προς όλους τους ανθρώπους».

 

Σ.Σ.: Η «συνέντευξη» του Αι Βασίλη πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέος Κήρυκας» πριν από μερικά χρόνια, αλλά παραμένει διαχρονική.

 

https://flashnews.gr/post/480989/synenteyksh-me-ton-ai-basilh-h-alhtheia-einai-pws-yparxw-stis-kardies-poy-agapoyn/