Τούρτα κάστανο με σοκολάτα

Τούρτα κάστανο με σοκολάτα

Η βασίλισσα των Χριστουγέννων

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για το παντεσπάνι

50γραμ. βούτυρο, λειωμένο και λίγο παραπάνω

3 αυγά

85γραμ. Ζάχαρη κρυσταλλική

40γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40γραμ. κακάο και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα

2κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)

Λαδόκολλα

Για τη κρέμα κάστανο

450γραμ. Έτοιμο άγλυκο πουρέ κάστανο (Merchant Gourmet κρέμα κάστανο) σε κονσέρβα. Το βρίσκουμε αυτή την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, στα μεγάλα Super Market

2 αυγά χωρισμένα

400γραμ. Σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

600ml κρέμα γάλακτος

Βανίλια

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180ο / 200ο C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με ελατήριο Φ25 και στρώνουμε πάτο και πλάι με λαδόκολλα.
  2. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί μέχρι μέσα. Αφήνουμε το παντεσπάνι μέσα στη φόρμα.
  3. Ετοιμάζουμε τη κρέμα κάστανο. Χτυπάμε τον πουρέ κάστανο μαζί με τους 2 κρόκους, μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ένα λείο μίγμα. Λειώνουμε τις σπασμένες κουβερτούρες μαζί με τη μισή κρέμα γάλακτος σε μπεν-μαρί, τις προσθέτουμε στον πουρέ κάστανο και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα διαφορετικό μπολ, μέχρι να γίνει σαντιγί.

 

  1. Αδειάζουμε την σαντιγί στο μίγμα του κάστανου και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά-απαλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αδειάζουμε και απλώνουμε τη κρέμα πάνω στο παντεσπάνι, τη κάνουμε λεία με την ειδική σπάτουλα, καλύπτουμε με μεμβράνη τη φόρμα και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να παγώσει για 5 ώρες περίπου.

 

  1. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, ανοίγουμε τη φόρμα, αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα και το μεταφέρουμε σιγά-σιγά στην πιατέλα μας. Τέλος, πριν το κόψουμε το πασπαλίζουμε με κοσκινισμένο κακάο.