Μια απλή καθημερινή άσκηση θα σε κάνει… καινούρια!

Μια απλή καθημερινή άσκηση θα σε κάνει… καινούρια!

Δεν το πιστεύεις; Δοκίμασε το παρακάτω πείραμα:

Κοίταξε γύρω σου μέσα στο σπίτι και προσπάθησε να εντοπίσεις πόσα αντικείμενα έχουν κόκκινο ή κοκκινωπό χρώμα.

Μόλις το βρεις, και χωρίς να κοιτάξεις γύρω σου, προσπάθησε να θυμηθείς κάποια αντικείμενα που έχουν κίτρινο χρώμα.

Θα διαπιστώσεις ότι δεν θυμάσαι κανένα!

Κι αυτό γιατί η προσοχή σου είχε εστιαστεί αποκλειστικά στο κόκκινο, οπότε θυμάσαι μόνο τα κόκκινα αντικείμενα. Τα κίτρινα ούτε που τα πρόσεξες.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη ζωή σου. Αν συνηθίζεις να  εστιάζεις την προσοχή σου στα προβλήματα, αν σκέφτεσαι και μιλάς συνεχώς για όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν γύρω σου, είτε σε αφορούν προσωπικά, είτε επηρεάζουν γενικά το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκεις, θα δυσκολευτείς πολύ να θυμηθείς κάτι καλό που σου έχει συμβεί, ακόμα και πριν μια μέρα.

Με δυο λόγια έχοντας στη σκέψη σου όλα τα αρνητικά, δηλητηριάζεις την ψυχή σου, χαλάς τη διάθεσή σου, και καταλήγεις, συνειδητά ή ασυνείδητα να πιστεύεις ότι η ζωή είναι θλιβερή, κι εσύ καταδικασμένος να παλεύεις χωρίς ελπίδα για καλυτέρευση.

Όσο πιο πολύ εστιάζεις στα άσχημα, τόσο άθελά σου τα μεγαλοποιείς, με αποτέλεσμα αυτά να κυριαρχούν στη ζωή σου.

Όμως μην απογοητεύεσαι. Αν το θελήσεις μπορείς να αλλάξεις αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται απλώς να εξασκηθείς λιγάκι:

Καθιέρωσε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας κατά την οποία θα προσπαθείς να θυμηθείς δύο καλά πράγματα που σου συνέβησαν ή έμαθες, και να τα καταγράφεις σε ένα σημειωματάριο. Μπορεί το καλό να είναι κάτι πολύ απλό, όπως ένα ωραίο φαγητό που μαγείρεψες ή έφαγες, μπορεί να είναι ένα αστείο γεγονός ή ανέκδοτο που σε διασκέδασε, μια καλή είδηση που άκουσες για έναν φίλο σου, μια καλή κουβέντα από τον προϊστάμενό σου, μια τρυφερή χειρονομία από τον σύντροφό σου…

Στην αρχή θα δυσκολευτείς, γιατί στο μυαλό σου θα έρχονται όλα τα αρνητικά. Σιγά-σιγά όμως, αν επιμείνεις, θα τα καταφέρεις.

Μετά από λίγο καιρό – τουλάχιστον δυο μήνες- θα νιώθεις εντελώς διαφορετικά, σαν να είσαι ένας καινούριος άνθρωπος, πιο ήρεμος, πιο αισιόδοξος.

Καλή επιτυχία!