Christmas leftover…Και τι θα τα κάνουμε;

Christmas leftover…Και τι θα τα κάνουμε;

Η αλήθεια είναι, ότι όλοι μας στις γιορτές, μας πιάνει ένα άγχος και μια πλεονεξία προκειμένου (λόγω της ημέρας), να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε τον έλεγχο της ποσότητας και της ποικιλίας.

… Να κάνουμε τη γαλοπούλα με τις πατάτες, Ο.Κ., αλλά να μην έχουμε και ένα σουφλέ μακαρόνια; … Καλά…  Εάν κάποιος δεν αγαπάει τη γαλοπούλα… Να μην έχουμε και ένα γουρουνόπουλο!…  Και έτσι πάει όλος ο προγραμματισμός μας για το μενού…

Στο τέλος της ημέρας βλέπουμε να έχει περισσέψει ένας τόνος φαγητό και μας πιάνει απελπισία και κλάμα, λες και οι καλεσμένοι μας έφταιγαν, που δεν τα έφαγαν ΟΛΑ!!!

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και η λύση της μοντέρνας αντίληψης… Christmas leftover…Και τι θα τα κάνουμε;

1ο Από πριν έχουμε προνοήσει να έχουμε προμηθευτεί ταψάκια Sanitas με καπάκι, για να μοιράσουμε ότι μας έχει περισσέψει στους καλεσμένους μας και την επομένη να μας ευγνωμονούν που έχουν ένα έτοιμο και δωρεάν γεύμα για το μεσημέρι, φορώντας πιτζαμούλες και παντοφλίτσες μπροστά στη τηλεόραση!

2ο Κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα, για το τι μπορεί να μπει στην κατάψυξη ώστε να έχουμε έτοιμο φαγητό για τις επόμενες ημέρες. (Για παράδειγμα το σουφλέ μακαρόνια… Μερίδες και κατάψυξη).

3ο Μπορούμε να μεταλλάξουμε τα περισσεύματα της γαλοπούλας σε γαλοπουλόπιτα… Πώς λέμε κοτόπιτα! Α γεια σου!

Συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=CaFdmnjwx64

4ο Μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτα με κομματάκια γαλοπούλας, να την εμπλουτίσουμε με πράσινη σαλάτα και μαγιονέζα και να κάνουμε γαλουποσαλάτα.

Συνταγή, αλλά αντί για κοτόπουλο, γαλοπούλα

https://www.youtube.com/watch?v=WpbD3F2Uk68

5ο Τα τυριά και τα αλλαντικά που στόλισαν τα πλατό μας, γίνονται τέλεια γέμιση για πίτες, εμπλουτίζουν τις σαλάτες και νοστιμίζουν τα ζυμαρικά μας. Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε σε ομελέτες φούρνου, που τρώγονται όλες τις ώρες και σε σάντουιτς.

6ο  Το σκέτο (λευκό) πιλάφι γίνεται βάση για ρυζοσαλάτες με ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά.

Υλικά για απλή σαλάτα

Βρασμένο ρύζι

τρυφερό αγγούρι (χωρίς σπόρους)

χρωματιστές πιπεριές (χωρίς σπόρους και μεμβράνες)

Ντοματίνια

Καλαμπόκι

Για τη σως

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι 2%

Αλάτι κατά βούληση

2 κ.σ. άνηθο

2 κ.σ. μαϊντανό

Λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου

7ο Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες -ευτυχώς- έχουν μεγάλη διάρκεια “ζωής”. Αν ωστόσο βαρεθείς να τα τρως όπως είναι, μπορείς να τα θρυμματίσεις και να τα κάνεις βάση για cheesecake ή να τα συνδυάσεις με γιαούρτι σε στρώσεις μέσα σε ποτήρια, για τα πιο ευφάνταστα γλυκά ψυγείου. Οι κουραμπιέδες μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα κοινά μπισκότα βουτύρου σε συνταγές ζαχαροπλαστικής όπως το μωσαϊκό ή οι καριόκες.

Συνταγή για μελομακάρονα τσιζκέικ

https://www.youtube.com/watch?v=4hqlLZXsC-0

Συνταγή για κουραμπιέδες μωσαϊκό

https://www.youtube.com/watch?v=-5TDk1znLxI

Συνταγή για μελομακάρονα καριόκες

https://www.youtube.com/watch?v=mG18tSXwx4I

Εσείς τώρα, ανάλογα με το τι σας έχει περισσέψει, μπορείτε να ανατρέξετε στο Internet και να βρείτε χιλιάδες συνταγές!!!

Ουπςςς!!! Ξέχασα! Το γουρουνόπουλο γίνεται υπέροχα σάντουιτς, με μουστάρδα-μαγιονέζα και σαλάτα!!! Και ακόμα, ο πουρές σας, ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ!

Πατατοκεφτέδες

Ένας υπέροχος και γρήγορος μεζές ή ορεκτικό. Αξιοποιήστε το πουρέ που σας έμεινε και φτιάξτε αφράτους πατατοκεφτέδες. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά συνταγής

2 φλ. Τσαγιού πουρέ πατάτας

1/2 φλ. Τσαγιού τυρί τριμμένο [γραβιέρα ή τσένταρ, ένταμ, γκούντα]

1/2 φλ. Τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδελίτσες

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]

αλάτι πιπέρι

6-7 κ.σ. αλεύρι

2 αυγά χτυπημένα

1 φλ. Τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

λάδι για το τηγάνισμα

γιαούρτι και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα

Πώς το φτιάχνετε

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζετε τον πουρέ. [Αν χρειάζεται, βάλτε λίγη ποσότητα γάλακτος στον πουρέ για να είναι πιο εύπλαστος], το τριμμένο τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Προαιρετικά, αν προτιμάτε, μπορείτε να σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 2 κ.σ. λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε ρηχό πιάτο ρίχνετε το αλεύρι, σε βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά και σε άλλο ρηχό πιάτο τη τριμμένη φρυγανιά. Πλάθετε το μείγμα πουρέ σε μπαλάκια μεγέθους της επιλογής σας, τα πιέζετε να γίνουν ελαφρώς “πλακέ” και τα “περνάτε” πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά. Φροντίστε σε όλα τα στάδια να καλυφθούν καλά οι πατατοκεφτέδες και από τις 2 πλευρές και από τα 3 υλικά.
  3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο [προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο βούτυρο] και τηγανίζετε τους πατατοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τους βγάζετε, τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε γαρνίροντας με λίγο γιαούρτι ή ξυνόκρεμα και λίγες ροδελίτσες από φρέσκο κρεμμυδάκι.