Ζουμερό κέικ με χουρμάδες

Ζουμερό κέικ με χουρμάδες

Θα μπορούσα να το ονομάσω και κέικ «χίλιες και μια νύχτες»!

Υλικά

500γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Μια συσκευασία)

4 ½ κ.γ  μπέικιν πάουντερ

100 γραμμ. μαύρη ζάχαρη (2/3 φ.τ.)

65 γραμμ. ψιλοκομμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (1/2 φ.τ.)

4 κ.σ μελάσα

300 ml μηλίτη (1 ¼ φ.τ.)

2 αυγά

Επικάλυψη

40 γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική (3 κ.σ.)

40 γραμμ. Αλεύρι (6 κ.σ.)

40 γραμμ. Βούτυρο (3 κ.σ,)

40 γραμμ. Ψιλοκομμένα καρύδια (1/3 φ.τ.)

½ κ.γ. κανέλλα

4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160ο C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι με ελατήριο Φ 23cm και το βουτυρώνουμε.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους ψιλοκομμένους χουρμάδες.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τον μηλίτη με τη μελάσα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να λειώσει. Ρίχνουμε το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί μας και το φουρνίζουμε για 30 λεπτά.
  6. Στο χρόνο αυτό, αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της επικάλυψης.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το καλύπτουμε με το μίγμα της επικάλυψης και το ξαναφουρνίζουμε για 20 λεπτά ακόμα, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο μέχρι να βγει στεγνή.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει τελείως.
  9. Εάν είμαστε λιχούδηδες, το ξεσκεπάζουμε και το κόβουμε εκείνη τη στιγμή για να το φάμε. Διαφορετικά, το αφήνουμε 2 ημέρες να ξεκουραστεί, το ξεσκεπάζουμε, το κόβουμε και απολαμβάνουμε τη τέλεια γεύση!!!